Теди написа:Аз слагам червено вино за червено месо, а морската сол стига да е смляна е по-полезна. Вчера сложих на мойте хималайска да им се завие свят.Морската сол е смляна ситно на ел. мелачка за черен пипер. Аз също имам намерение да опитам с хималайска сол и домашно червено вино, но това ще стане другата седмица.
Съвети за начинаещи готвачи.
jinio
- специалист
1205 мнения в "Домашен майсторлък - месна диета :-D"
Mega
- специалист
- Мнения: 918
Stefan_62, аз се пробвах с 4-5 телешки сърца, но нещо ми седят меки и малко ми надъхват? При теб как стават? Като ги осоляваш директно, как постигаш добър баланс, за да не е много солено?
... сега правя първите тестове на мезетата за тази година. На вкус са превъзходни, обаче им трябва още малко да седят на канапа. ;)
... сега правя първите тестове на мезетата за тази година. На вкус са превъзходни, обаче им трябва още малко да седят на канапа. ;)
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
Mega написа: При теб как стават? Като ги осоляваш директно, как постигаш добър баланс, за да не е много солено?При мен се получават перфектно. Престояват 48 часа заринати в морска сол. Изваждат се от солта и се оставя в студена вода да се изкиснат 8 часа, като през 1-2ч. сменям водата. Получава се добър баланс.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Stefan_62 написа:Здравейте кулинари, снабдих се с 5кг. конско месо и мисля да направя малко суджук, но въпросът ми е на тези кг. конско, колко кг. свинско да добавяПриятелю, в никакъв случай не слагай свинско, още по-малко сланина, освен ако няма да ги ядеш пресни...и трябва ли да преобладава слнинката в свинското месо.
п.п. А някой пробвал ли е да прави пастърма от конско месо?
Комбинацията конско/магарешко+ свинско не се получава, много бързо гранясват, това съм го пробвал няколко пъти през годините..
Добра комбинация е с телешко(телешка лой), овче/козе...
Става и чисто, един приятел беше правил чисто,но тариката сложил и чимен, и вярвай , тези наденици ги пробвах в доста изсъхнало състояние и бяха също като пастърма...
Ако има добри парчета месо, направи си пастърма, става страхотна

stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
Stefan_62 написа:Здравейте кулинари, снабдих се с 5кг. конско месо и мисля да направя малко суджук, но въпросът ми е на тези кг. конско, колко кг. свинско да добавяПастърма от конско месо би трябвало да се прави като пастърма от друго месо. Ей ти една рецептаи трябва ли да преобладава слнинката в свинското месо.
п.п. А някой пробвал ли е да прави пастърма от конско месо?
Изберете месо без кости, сухожилия и хрущяли, което се реже по дължината на мускула. Пригответе си дълбок съд и започнете да редите - ред морска сол, ред месо и завършете със сол.
Оставете да престои така между 5-7 дена. След това изкиснете месото в студена вода за 7 часа, като водата се подменя на всеки час. Ако е все още солено, може да го държите по-дълго.
Подсушете добре месото и го оваляйте обилно в смес от всички подправки, които сте приготвили. Парчетата месо пробийте с шило и прокарайте връв. Провесете ги на проветриво място за се сушат за около 2-3 седмици.
А суджук съм правил преди 5-6 години с дядото( тъста), преди малко му се обадих и ми каза пропорцията: конско месо/ сланина- 4/1 и същите подправки като другия суджук- сол, захар, черен пипер, кимион и т.н. Значи каза ми- чиста сланина, не мазно свинско.
Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!