• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
И аз не слагам химия в суджука, ама на тази реколта захласнат по новата си машинка забравих да сложа захар. Ще видя какъв ще е резултата, не вярвам да се развали защото от простора влизат във фризера направо.
zaioristu - напреднал
Да се запиша с първия си суджук.Рецептата е стандартна 70/30 телешко/свинско.Подправки сол.захар,чер пипер,червен пипер,кимион,индийско орехче,люти чушки.

Прикачен файл

2014-12-22 20.26.50.jpg

Прикачен файл

2014-12-22 20.52.50.jpg

Прикачен файл

2014-12-24 12.30.45.jpg

Прикачен файл

2014-12-26 11.18.23.jpg

Прикачен файл

2014-12-26 11.18.32.jpg
valentor - специалист
zaioristu ,
Би ли пояснил как е организиран въздушния поток в тази прекрасна сушилка, от стар и неизползваем "хладилник с фризер" ?
zaioristu - напреднал
Два вентилатора от компютърно захранване само че от по големите 12 см. Долния вкарва горния изкарва като имат и регулатор на оборотите.Вградих регулатора на мястото на стария за хладилника.

Прикачен файл

Untitled.png

Прикачен файл

2014-12-23 21.26.30.jpg

Прикачен файл

2014-12-23 21.26.25.jpg
KingLin - майстор
На първата партида пастърмичка за тази година си направих един експеримент. Ползвам мързеливата рецепта спомената още в началото на темата на 1 килограм месо - 80 гр. сол, 20 гр. захар, 100 гр. ракия и 800 гр. вода. Обаче поради малкото място в хладилника този път сложих петте килограма месо в една тенджера и нямаше място за толкова вода. Та замених четирите литра вода с два литра мляко. Останалото си го спазих. Поради топлото време за коледа не беше готова, но снощи свалих едно парче и о чудо - месото е много много крехко. Като вкус не се различава от миналогодишното но е супер крехко. За в бъдеще ще се ползва само мляко :)
Andri01 - майстор
Честита ти Коледа :) Я кажи по-подробно тази рецепта. Какво е месото?Това е накисване,нали и после го бесиш на въжАта? Колко време стои в млякото?
kuger - майстор
По същата рецепта, но със 100 гр. сол, и 36 часа в саламурата. Обмазката я правих с бяло вино, червеното не ми понася и нямам в къщи. Резултат само за седмица на пръта:
Прикачен файл:
DSC00090 (1152 x 864).jpg
Отличен вкус се получи.
Фитилчо - майстор
Закачих на тавана четири контра филета, разрязани на половина през средата.
Морска сол на сухо 24 часа
Вода 2-3 часа
Бяло вино 24 часа
Подправки(чимен,сминдух,чубрица,чер пипер)

И на пирона

Да видим какво ще стане

Ще пробвам на Дадко играта малко ас, изглежда супер.
Гледах плешка на промоция на смешна цена в някои от големите магазини.

Да попитам, телешкото месо какво е и колко големи парчета наряза?
dadko - майстор
Едрината- доста по- едричко, отколкото щеше да излезе от месомелачка. Горе-долу- като кубчета за мусака- около 8-10мм.
Общо смлях 5 кг, от които телешкото беше под 2 кг (~1,8 kg- взех колкото беше останало в магазина, а и го бяха пуснали на цената на свинското, че да го разкарат -да не остава за другия ден) От тия 5 кг излезнаха 17 броя подковки. А и черва за пълнене имах за толкова месо- хартиса ми само 1 м. от тия, дето бях взел.
Иначе- колкото телешкото е повече- толкова по- добре. Дори и само от телешко става страхотен суджук.
Обещали са ми от Копривщенско десетина кг конско месо и ако успеят да ми донесат- ще пълня, ама ...не е сигурна сделката.
bulhomes2 - майстор
dadko написа:
...Към булхоумс: По повод недоверието му, че суджуците са сурови- ангажирам се да му изпратя един брой подкова с куриер за моя сметка с цел дегустация и след това да изказва мнение, че така по снимки.... не е уместно. ...
Верно ми прати :shock: :shock: :shock: Дадко, благодарско, ама нямаше нужда. Суджука е страхотен!!! Не знам дали е изсъхнал в Еконт-а или дали е от светлината, но при мен цвета е коренно различен.
Прикачен файл:
Dadko.jpg
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: