Моля за малко помощ! Вече не знам колко време мина от как направих луканките (предполагам около 5 седмици) но не искат да се сушат! Рецептата беше следната:
1 кг крехко свинско месо
250 г сланина
750 г телешко месо
40 г (4 СЛ) сол
20-25 зърна черен пипер
3 г (1/2 ЧЛ) кимион.
За солта не съм сигурен колко съм слагал, защото после пак на друго място прочетох,че една супена лъжица не е 10г. а е 20 грама. Сложих и малко червен пипер за цвят.
Та проблема е че не съхнат. От начало тръгнаха да съхнат но стигнаха до едно положение и край. от 2-3 седмици си стоят все така. Няколко пати ги слагах на преса. Вече са доста сплеснати. Най-интересното е че с луканката направих и малко суджук. Суджука го правих с много малко телешко и повече свинско, имаше и доста сланина. За подправки само сол и червен пипер. Интересното е, че суджука вече е почти готов а луканката не. Дайте идея как да ускоря сушенето на луканката. от 4 седмици луканката вечер се суши с вентилатор а през деня навън. Вчера беше доста топличко и от дупчиците по луканката се появиха капчици мазнина. Чувал съм да се овалят в брашно, защото дърпало влагата това вярно ли е? Приемам всякакви съвети.
1 кг крехко свинско месо
250 г сланина
750 г телешко месо
40 г (4 СЛ) сол
20-25 зърна черен пипер
3 г (1/2 ЧЛ) кимион.
За солта не съм сигурен колко съм слагал, защото после пак на друго място прочетох,че една супена лъжица не е 10г. а е 20 грама. Сложих и малко червен пипер за цвят.
Та проблема е че не съхнат. От начало тръгнаха да съхнат но стигнаха до едно положение и край. от 2-3 седмици си стоят все така. Няколко пати ги слагах на преса. Вече са доста сплеснати. Най-интересното е че с луканката направих и малко суджук. Суджука го правих с много малко телешко и повече свинско, имаше и доста сланина. За подправки само сол и червен пипер. Интересното е, че суджука вече е почти готов а луканката не. Дайте идея как да ускоря сушенето на луканката. от 4 седмици луканката вечер се суши с вентилатор а през деня навън. Вчера беше доста топличко и от дупчиците по луканката се появиха капчици мазнина. Чувал съм да се овалят в брашно, защото дърпало влагата това вярно ли е? Приемам всякакви съвети.