Съвети за начинаещи готвачи.
nikivd - специалист
Моля за малко помощ! Вече не знам колко време мина от как направих луканките (предполагам около 5 седмици) но не искат да се сушат! Рецептата беше следната:
1 кг крехко свинско месо
250 г сланина
750 г телешко месо
40 г (4 СЛ) сол
20-25 зърна черен пипер
3 г (1/2 ЧЛ) кимион.
За солта не съм сигурен колко съм слагал, защото после пак на друго място прочетох,че една супена лъжица не е 10г. а е 20 грама. Сложих и малко червен пипер за цвят.
Та проблема е че не съхнат. От начало тръгнаха да съхнат но стигнаха до едно положение и край. от 2-3 седмици си стоят все така. Няколко пати ги слагах на преса. Вече са доста сплеснати. Най-интересното е че с луканката направих и малко суджук. Суджука го правих с много малко телешко и повече свинско, имаше и доста сланина. За подправки само сол и червен пипер. Интересното е, че суджука вече е почти готов а луканката не. Дайте идея как да ускоря сушенето на луканката. от 4 седмици луканката вечер се суши с вентилатор а през деня навън. Вчера беше доста топличко и от дупчиците по луканката се появиха капчици мазнина. Чувал съм да се овалят в брашно, защото дърпало влагата това вярно ли е? Приемам всякакви съвети.
Pol™ - напреднал
При тия мгли - турай у тигана или фъргай на скарата и гньети колкот ти душа сака.
ginev - напреднал
лошото е че времето на послидак беше топло и неблагоприятно за сошене
дупчици не трябва да има.
дупче се 1ден и край,вентилатор не ти трябва само влошава .слагай ги във фризера.
и СВВИНСКО И СЛАНИНА НИКОГА ,И ДЕТЕ СА МАЗНИ (ГРАНЯСВАТ)ПРИ ПО ТОПЛО.
НАИ ДОБРЕ Е ПО СУХИ МЕСА И ПО МАЛКО МАЗНИНИ СЪХАТ БЪРЗО И БЕЗ ПРОБЛИМ.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ.
stiv1961 - майстор
nikivd написа:
Моля за малко помощ! Вече не знам колко време мина от как направих луканките (предполагам около 5 седмици) но не искат да се сушат! от 4 седмици луканката вечер се суши с вентилатор а през деня навън. Вчера беше доста топличко и от дупчиците по луканката се появиха капчици мазнина. Чувал съм да се овалят в брашно, защото дърпало влагата това вярно ли е? Приемам всякакви съвети.
Прочети тази тема, има доста полезни напътствия.......ако не си изял всичко де :-D
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 28&t=20352
filmatoplo - майстор
:? Кога най рано може да се правят луканки :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
Зимъска, освен ако нямаш хладилна сушилня :wink:
filmatoplo - майстор
:? Брей ...още 2 месеца значи ц ц ц , кат стани виното :drinkers: .

Тема "Луканка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: