Съвети за начинаещи готвачи.
Tzezar - специалист
Хайде и от мен една темичка.Писна ми от ментета с разни Е-та и реших сам да си направя горчица.И да ви кажа стана и то каквааааа.............Да си оближеш пръстите.Първата я направих от смлени семена на черен и бял синап.Рецептата е проста,но не япомня в момента.Те принципно всички си приличат.Важното е какво ще сложиш после за овкусяване.Ако има интерес към темата ще се радвам да обменим идеи.
Junak - майстор
Давай бе, човек. Как да няма интерес, щом е за хапване =D>
stiv1961 - майстор
Tzezar написа:
Хайде и от мен една темичка.Писна ми от ментета с разни Е-та и реших сам да си направя горчица.И да ви кажа стана и то каквааааа.............Да си оближеш пръстите.Първата я направих от смлени семена на черен и бял синап.Рецептата е проста,но не япомня в момента.Те принципно всички си приличат.Важното е какво ще сложиш после за овкусяване.Ако има интерес към темата ще се радвам да обменим идеи.
С черен и бял синап горчица не става :) , спомни си и другите съставки. Иначе си губи смисъла да публикуваш част от рецепта, а останалото да криеш за себе си :-D
Tzezar - специалист
Ето нещо което ще пробвам скоро http://blog.i.ua/community/3333/990769/
crez - майстор
1.В чаена чаша вода се слага 1 супена лъжица захар, малко сол, 1-2 дафинови листа, 2-3 карамфилчета, на върха на ножа канела на прах, и се слага да ври, докато се стопи захарта. След това получената отвара се прецежда през цедка. След като изстине, прибавя се ½ чаена чаша оцет. Около 150 г горчица на прах се пресява и в нея се налива половината от получения разтвор – отвара и оцет. Разбива се добре с тел и се оставя да узрява 2-3 дни, като всеки 4-5 часа се разбърква. На другия ден се прибавя останалата половина от течността и около 1 супена лъжица олио и наново се разбърква добре. Дадените количества продукти може да се намалят или увеличат според нуждите. Горчица, съхранявана на студено, се запазва по-дълго време.
2.Смелете бялото и черното синапено семе в кафяна мелачка, прибавете черния пипер, малко карамфил и семе от копър. Внимавайте да не прекалите с карамфила, защото вкусът и ароматът му са силни. При нужда след смилане, добавете синап на вкус. Към смелените съставки добавете мед, винения оцет и малко вино. Бъркайте и при нужда добавете малко оцет, докато получите консистенция на горчица. Оставете я на хладно да престои, за да се сгъсти
Tzezar - специалист
Точно с черен и бял синап става.Начина на приготвяне е идентичен и сходен в различните рецепти.Аз меля с ония румънските машинки за подправки. Избирате керамична или стъклена купичка и така полученото брашно в нея.Стопля се вода.Някъде дават да заври, другаде около 60С. Залива се на тънка струйка и нещо много важно - трябва да се получи гъста каша като пластелин.Това го установих от проба-грешка.След това доливате вода колкото да покрие кашата, и оставяте на стайна температура най-малкото 10-12 ч.Става доста огнена смес. Аз обикновено на другата вечер опитвам и почвам да подправям с малко захар, може и кафява, сол, балсамов оцет или винен, щипка канела, карамфил, бахар, малко копър, настъргана ябълка или хрян.Въпрос на предпочитание.Може да се добави и бяло вино, уиски или коняк кой както си хареса......Въпросът е, е че е истинска.
Tzezar - специалист
Другото което искам да споделя е да не ви отчайва ако в началото при опитване ви нагарча.След ден-два като узрее става отлична.
Tzezar - специалист
В момента ще експирементирам с горчица на прах от Русия.Като стане ще споделя резлутатите.

Тема "Горчица домашно производство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: