Здравейте , днес както си вървях из пазара в Бургас си купих 1 кило пресни Попчета за 5 лв
.И по нашенска рецепта станаха супер -така се надух че едва пиша в момента на компа
.Значи рибките с дължина по около 14-15 санта всяка се изчистват от вътрешности и люспи , посоляват се и се запържват в около 300 гр загрято олио , вадят се опържените риби от тигана и се поставят в широка тавичка (мойта стъклена тип йенска ) поръсват се с чипка черен пипер
.Ако олиото е било само за тази риба се оставя около 100-150 грама в тигана който седи на котлона , в него се пуща счукан чесън няколко скилидки 2-3 , след това се добавят 3 супени лъжици брашно -бърка се постоянно , след това се сипва сока от 2 лимона , след това се сипва 2 чаши вода (350-400 млл) , седи на котлона докато се посгъсти сместа , колко
ами на боза прилича ама по светла
.Рибите се поставят в тавичката и се заливат със сместа , да се оплескат целите отвсякъде -поръсва се отгоре с ситно нарязан магданоз , опитва се на вкус за сол и се добавя на 90 % от случаите
.Сега може да се консумира в топло състояние , както и в охладено , ние ядохме топло защото кой ще чака , но от опит знам че ако престои за час в хладилника си има своя студен чар ястието -въпрос на вкус .Ако ви попаднат Попчета си направете тази рецепта , ако някой знае друга да допълва
.






