Съвети за начинаещи готвачи.
nikolov333 - майстор
Понеже напоследък често си купувам пуканки за микровълнова, а и във форума понякога са много полезни при четене в сеирджийски теми, се замислих от къде да си взема, царевица за пуканки и как е най-здравословно да се приготвят, понеже микровълновата не е много полезна по принцип. https://www.topforma.bg/articles/pukank ... li-vredni/ Иначе, като деца, баща ми ги правеше в алуминиева тенджера с капак, почти по същия начин описан от DMN в поста му преди година.. viewtopic.php?f=11&t=58871&p=899109#p899109 , но трябва да си купя подходящ съд, мазнина и зърната за пукане. Ще проуча и от къде ги зареждат в кината и с каква мазнина ги приготвя машината там.. Гледам, че и машини продават, но за домашни условия, надали ще си струва. https://www.electronic-star.bg/index.ph ... NqEALw_wcB
LazarGanev - "Велик майстор"
Не съм съгласен, че пуканките, приготвени в микровълнова са вредни. В статията, която цитираш се казва, че пуканките, които се продават в магазините, приготвени в торбички (за печене в микровълнова) имат много сол и масло и затова не за полезни. То и на тиган да ги правиш, пак са толкова вредни. А иначе микровълновата е много удобна за това, в нея можеш да печеш и домашна царевица и пуканките няма да са по-вредни от тези на баща ти. Ако приемеш това ще си спестиш много главоболия, проблеми и разходи. Навремето през 90-те бях купувал някакъв китайски уред за печене с гореш въздух, но не го знам къде е по мазите.
VLADO66 - майстор
Имам някъде една машинка за пуканки и е удобна.Готовите пуканки в пакетчета са вредни, защото са с палмова мазнина и консервант.
nikolov333 - майстор
Значи да си купувам от готовите в торбички за микровълнова, без ГМО и да не го мисля.. понеже холестерола ми се е завишил напоследък от четене в сеирджийските теми.. :-D :lol: :lol:
lov - майстор
На времето това с пуканките ми беше коронния номер в работилницата да покажа че микровълновата фурна е отремонтирана. :) Една голяма иенска тенджера с капак и домашна царевица. Малко олио и солта после според желанието. Прочел съм доста да микровълновите и това с вредностите никъде не е обоснована с някакви научни методи. Дори са изписани една камара глупости.
До колкото знам царевицата за пуканки е от стари сортове които не са се опитвали да ги модифицират но знаели човек. Та по добре от бабите по пазарите.
nikolov333 - майстор
НОУ ХАУ-то с йенската тенджера в комбинация с микровълнова и царевица от пазара ми се струва най-добре.. само "здравословната" мазнина да измисля, понеже не знам става ли със зехтин или не..?
EDI - майстор
Николов, старо куче си, стига се втелява с джендърски глупости. :lol: Нали знаеш, яде се от всичко, колкото душа иска, освен ако не смяташ да живееш 800 години.
nikolov333 - майстор
Абе, не ми се живее до толкова, понеже, пра-дядо ми живя до 107 години и накрая казваше, че са забравили да го пишат във "списъка".. Иначе ям каквото ми е кеф, но понеже напоследък ям всеки ден, по-удобно ми е да имам налични количества.. :-D
Питам за здравословното, понеже ми направи впечатление, че в Лидъл с Палмовото масло са 55ст. а без ГМО и холестерол са 90 в супермаркета до нас и заради дъщеря ми ги предпочитам "полезни" понеже скоро ще стане на 4-ри годинки и ги яде като семки.. :heart:

Прикачен файл

Popcorn.jpg
lov - майстор
Те се пукат и без мазнина но не са така вкусни. А това с какво масло вече е въпрос на предпочитания и вкус. До вчера по принуда дъвках зехтини и краве масло в манджите но честно не ми харесва. Предпочитам си слънчогледовото олио. Не че някои неща не са по добри приготвени така но е въпрос и на навици. А отделно един доктор ми разправяше че не трябва да се злоупотребява с хранителните навици и че не било много полезно да се насилваме с храни които не са били традиционни за мастото в което сме родени и израсли. Тоест можем да си ядем ябълки и круши на воля но да не прекаляваме с банани и портокали. Нещо почти генетично сми били заключени към местните храни.
EDI - майстор
Освен местни, трябва и да са сезонни.Тоеа, ако искаш да си изряден гастроном.

Тема "Здравословно приготвяне на пуканки? :popcorn:" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: