Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
нед юни 01, 2025 7:37 pmESPACE написа:
нед юни 01, 2025 6:49 pmkr1100 написа:
На Филбото се изяждат от азотната киселина при съветване за отпушване на капковите. Също като от линка на Хидрата се яде от азотната.
Объркал си киселините май
Въобще не съм . От години използвам азотна киселина за маркучите.
Използват я и в хидропонното отглеждане за тор :wink:

Re Хидрата - благодаря имам от скобите/ 2 модела/ в началото ги използвах и преминах на тапите.
Djack - специалист
Да дам един видеоотчет, до къде съм я докарал тая година! Изоставам около 20 дни в сравнение с миналата година!

https://youtu.be/jFb_BlKx0nw?si=x3POX8Ll6Xb24Dik

https://youtu.be/JStUvvATgBw?si=BYwWK09fiJbVIIOB
miroki - майстор
То и аз сефте метнах на оранжерията втора мрежа за проба и малко закъснява. Беше минало 40 градуса и за това я сложих. Но поне има по 3-4 китки домати почти избистрени. Краставици и тиквички бера. Пипера ми е зле обаче.
Естествено листната плесен пак я има.
Тежка зима беше и също закъснях с пълненето на оранжерията.
Пораженията са по всичко. Дори едната от младите кайсии не се възстанови и изсъхна.
Но смокините почнаха да избиват и над метър височина. Наровете не. Те от долу.
От всички ябълки една тип петровка има ябълки.
Половината картофи не поникнаха втори път след снега април. Иначе с изолирбанд успях да залепя насечения маркуч и с една две снадки за лентов.
Сложил съм натуралис на фиданките, но дали ще има резултат нямам идея. Казаха ми да поливам често да държа почвата влажна да не изсъхва напълно.
Svetoslavoff1 - майстор
При мен засега ябълките са добре като количество на плодовете, даже сериозно разреждах. Но сливи, кайсии(зарзали?), праскови, райска ябълка само листна маса, крушите - две летни и две зимни с тук там по някой плод.
Обаче черешите се отсрамиха - от 4 дръвчета преди седмица си разделихме с жената 1 черешка :)
Грахът се отчете мнооого слабо.
Лозенцето е добре, но друга година разтоварвах и оставях по 1 чепка на оръчка, а сега ще ми спести тоя труд, че не е вързало толкова изобилно.
hidrazin - майстор
чет юни 19, 2025 9:21 amDjack написа:
Да дам един видеоотчет, до къде съм я докарал тая година! Изоставам около 20 дни в сравнение с миналата година!
Относно доматите - :axe:
Там изоставаш не с 20 ами с 40 дена. Що така бре човек? В оранжерия вече трябва да си откъснал първите домати преди около три седмици ... поне.
Ето моя отчет от днес за доматите НА ОТКРИТО, без никаква оранжерия.
- Първи червен домат - иска още малко преди да го откъсна.
- Два от редовете домати са със средна височина 1,1 метра от нивото след окопаване и загърляне.
- Почти всички домати от тези два реда са на ТРЕТА КИТКА !
- Имам и още за по-късно. Там са с височина около 60 санта. Мой разсад засаден около месец след тези.
- На всичкото отгоре мястото ми е на около 3 километра от първите скали и проход през Стара Планина - сравнително студено.

Прикачен файл:
Първи червен.jpeg
Прикачен файл:
Височина около 1,1 метра.jpeg
Прикачен файл:
Трета китка.jpeg

:partyman:
P.S. Относно пипера - и при мен е с променлив успех и се чуди дали да живее... :-D
НОООО... имам една странност!
Един от корените (двоен) си залиня, клюмна и си замина.
Миналата седмица го пресях с друг разсад.
Днес гледам че и новия на мястото на стария е на същото дередже - клюмнал и почти изсъхнал.
Все едно под него има парче обогатен уран... :shock: Ама точно там обогатен уран не помня да съм заравял. :rock:
vlax - майстор
Браво Djack =D>
Много добре си се грижил, градината и оранжерията са за пример.
vlax - майстор
Хидра и ти си доста добре. =D>
Не се вижда ,ама май не си махнал листата под доматите от първа китка.
hidrazin - майстор
чет юни 19, 2025 9:48 pmvlax написа:
Не се вижда ,ама май не си махнал листата под доматите от първа китка.
Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по ДВЕ причини.
- Първата - всички листа които опират в почвата са проводник на болести.
А това обикновено са листата под първа китка.
- Второ - листата под първа китка дето са до почвата пречат на естествената вентилация - въздухът да се движи от почвата през листата и нагоре.
Така листата могат да усвоят въглеродния двуокис от атмосферата. Демек доматите се задушават.

НОООО... след обиране на първа китка НЕ МАХАМ листата нагоре до следващата китка, освен ако не опират почвата.
Вероятно щях да го правя ако отглеждам боклуци за пазара - многогодишни домати в оранжерия и с хидропоника...
И даже да им навивам стеблата без листа като маркучи...

Прикачен файл:
indoor-tomatoes.jpg
indoor-tomatoes.jpg (44.97 KиБ) Видяна 468 пъти
Djack - специалист
чет юни 19, 2025 9:32 pmhidrazin написа:
чет юни 19, 2025 9:21 amDjack написа:
Относно доматите - :axe:
Там изоставаш не с 20 ами с 40 дена. Що така бре човек? В оранжерия вече трябва да си откъснал първите домати преди около три седмици ... поне.
Имам някакви "оправдания"...
За сефте не ми се получи нещо разсада тая година! Вместо да излязат семената в период от 5-6 дни, като друга година, те се точеха 30-40 дена...! Не знам защо така стана, семената профи - едни и същи, пръста (май беше кофти) ама и тя една и съща за всички семена - някаква компостна беше - няма да повторя, много тежка и плътна!
Другата причина е, че ранчото ми е в Странджа - ниска част до река - голям студ до края на май! Аз предимство на оранжерията при ниски температури не съм видял, каквото е вън, такова е и вътре, ако няма слънце. Иначе съм с автомати на вратите, студено ли е, е затворена! В края на април имахме 60см. сняг, а след това започнаха сланите. Комшиите, които избързаха, хвърлиха всичко.... и отначало.
Може би, това с разсада ми е основното закъснение...! :partyman:
hidrazin - майстор
чет юни 19, 2025 11:21 pmDjack написа:
...пръста (май беше кофти) ама и тя една и съща за всички семена - някаква компостна беше - няма да повторя, много тежка и плътна!
Когато и да съм купил готова почвена смес, все съм бъркал. Явно масово са болни боклуци.
чет юни 19, 2025 11:21 pmDjack написа:
В края на април имахме 60см. сняг, а след това започнаха сланите.
:shock: Мислех че такива неща се случват само в района на Кнежа. :?
Не и в югоизточна България - почти до Турция. Такова при мен май никога не е било. (за снега де)
От около 7 години доматите ги сея навън в средата на април.
Само една година имах щета от няколко корена - падна не слана а студ за няколко дена. Нищо фатално.

Ама както и да е. За разлика от мен ти ще имаш домати до късна есен.
При мен отдавна ще са се осланили.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: