Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
нед юни 01, 2025 9:55 ammiroki написа:
Ще се мъча с изолир банд. Ти как сменяш само удареното?
ЦЪЪЪК

P.S.
нед юни 01, 2025 10:40 amn_a написа:
С парче твърд маркуч и тел?
Ти сериозно ли? :?
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юни 01, 2025 10:54 amhidrazin написа:
ЦЪЪЪК

P.S.
нед юни 01, 2025 10:40 amn_a написа:
С парче твърд маркуч и тел?
Ти сериозно ли? :?
ТИ сериозно ли? Показаното от теб е парче купешки твърд маркуч...
hidrazin - майстор
Дрън, дрън, дрън... Когато стигнеш до капково напояване ще разбереш че онова с телта е някакво недоразумение.
Имам една торба с такива снадки защото редовно ги използвам.
1-во За подмяна на упорито запушени участъци и да не сменям цялото парче.
2-ро Примерно имам парче капков маркуч дето е 4 мета а трябва да напоявам ред 5 метра. Ми слагам още 1 метър капков и в боя.
3-то Става и за маркуч без капкообразователи. Така съм докарал вода до една смокиня - с 2-3 парчета.

Ся остава да кажеш че в края капковия маркуч го затапваш с дървен чеп и тел... :shock: :-D

Изображение

P.S. Говоря за ТВЪРД, многосезонен капков маркуч. Готови снадки има и за лентовия...
vlax - майстор
пон май 26, 2025 9:01 pmn_a написа:
В Русьи си зъмъглявъми пу принцип и правилнуту е идно думати

ЦЪК :-D
kr1100 - майстор
а т.н. оребрен съединител 16/16 мм. Има ги в Орекс и са по-добри от на Филбо. На Филбото се изяждат от азотната киселина при съветване за отпушване на капковите. Също като от линка на Хидрата се яде от азотната.
Режеш маркуча и набиваш докрая / може да капнеш веро - запича/ оребрения съединител , после от другата страна. Гледаш къде са стария маркуч капкоотделителите и тогава режеш уж да се спази разстоянието.
Има култуци от Волско и Биволско сърза и май от Ръгби., ако си закъсал. Питах Трифон и Преслав - не искат.
Към Хидрата тези тапи не ги харесвам :partyman:
Гадни са за изваждане. Във Филбо имаше едни баш като тапа - лесно се вадят с клещи, а и държат здраво
Защо ги вадя ли? В началото на всеки сезон пускам поливането и вадя една по една тапите в края на маркучите .Изтича мътилка въпреки филтрите в началото и като текне чиста вода слагам тапата.
Имам на твърдите без капки с отводи ф 6мм към дръвчета и последните на клона са на 5-10 см от тапата.
П.П. За да не пиша нов пост - поорязох малката райска - много измръзване по краищата на клоните , а и 2 клончета изцяло.
ESPACE - майстор
нед юни 01, 2025 6:49 pmkr1100 написа:
На Филбото се изяждат от азотната киселина при съветване за отпушване на капковите. Също като от линка на Хидрата се яде от азотната.
Объркал си киселините май
miroki - майстор
На картофа е лентов. От меките. Ако трябва ще пусна нов.
Имам 3-4 снадки за лентов, но не вярвам да ми стигнат. Минах с металните колелета отгоре. Нещо не се центрова култиватора добре на фрезата и все ме дърпаше наляво.
Днес ударих и твърдия, като косих до крушата. Трябва да взема да сложа корда най-накрая.
...
Тъпите дини една не поникна. Имах в саксийки засадени от тези дето се разграждат. Явно леката слана май месец им разказа играта, сях и на място, не поникна нищо. Сега ще подсявам. Слагам да се рътят.
Домати и аз не знам, искам ли. Сях само 3 реда х8 м в двора, че няма вода.
И 3 реда Дино безколови на ранчото. Където за сега има вода :) В оранжерията имам 2,5 реда по 7 м. Вече се избистрят. Сигурно червени щях да имам, ако не ги бях подсял всички.
Щях да вземам един IBC контейнер, но някак сърце не ми даде 200 лв да дам. Хубавите по 250 бяха. Калпавите по 180. Поне за сега се отказах. Един басейн имам 3 метра, може да напълня него, ако се наложи, да складирам вода. Поне е 4 кубика. Пък може и да се оплакна.
hidrazin - майстор
Към Хидрата тези тапи не ги харесвам :partyman:
Гадни са за изваждане. Във Филбо имаше едни баш като тапа - лесно се вадят с клещи, а и държат здраво
Е, ами всеки с приоритетите си... Аз тапи почти не вадя и тези са идеални за мен.
Един чалъм за по-лесно вадене... Обикновено тапи и снадки се налага да се вадят напролет или късна есен когато е сравнително студено.
За целта - електрическа кана с гореща вода. Или въобще гореща вода, може и в чайник. Поливаш и имаш щастие. :-D
За теб обаче нито тези дето показах, нито онези от Филбо са подходящи.
За теб СА "тапите" които използвах допреди 8-10 години. Като тези на снимката по-долу.
Тогава все още нямаше от тези тапи дето показах, както и ония от Филбо, както и подобни с които се орахатих.
Е те това е за теб!

Прикачен файл:
Скоба твърд маркуч.jpg

P.S. От този модел имам ... няколко десетки. Поне 20-30 ако не и повече.
Половината от тях са на Hunter.
При интерес мога да ги събера, преброя и да ти ги подаря. Никога повече няма да ги използвам.
Е, стига да си заслужава заради куриерските... :?
hidrazin - майстор
нед юни 01, 2025 7:37 pmESPACE написа:
На Филбото се изяждат от азотната киселина при съветване за отпушване на капковите. Също като от линка на Хидрата се яде от азотната.
Объркал си киселините май
Нищо не е объркал а по-скоро ти.
Запушването обикновено става от калциевия карбонат съдържащ се във водата - варовик.
Същото като накипа в чайниците, пералните ...
Ако се използва солна киселина се получава калциев хлорид с разтворимост във вода 745 грама на литър вода.
Ако се използва азотна киселина се получава калциев нитрат с разтворимост във вода 1212 грама на литър при 20°С
Демек нитрата е 1,6 пъти по-разтворим от хлорида.
Та те така, AI е гола вòда и кал в ушите.
P.S. НЕ СЕ БЪРКАЙ с това че в битовите препарати за котлен камък масово използват солна киселина!
Там бирата е друга - други са причините да се използва солна а не азотна.
И с тези две киселини не е изчерпват киселините и други ... "неща" за справяне с котлен камък... :)
hidrazin - майстор
нед юни 01, 2025 7:39 pmmiroki написа:
На картофа е лентов. От меките.
Днес ударих и твърдия, ...
Е, уточнявай ги тези неща че КАКА се опита да ме направи на бъзе и коприва. :-D
Ама дали твърд или мек, използването "твърд маркуч и тел" за снадка е меко казано несериозно...
Какъв твърд маркуч ще навреш в твърд капков маркуч че и да го стегнеш с ... тел? :?
Евентуално за лентов би работило че там налагането е по-ниско, нооо... все пак един съединител за лентов е 30-40 стинки.
За смяна на участък трябват два съединителя.
При къси редове може да не си заслужава а да е по-изгодно подмяната на цялото парче.
"Секи сам си преценя." :-D

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: