• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
angelov.id - помощник
Naskata написа:
angelov.id написа:
Здравейте съфорумци.Наближава пролета и започнах да си правя планове за моята градина. Мисля да си сея райграс на площ -Ширина 32 м. Дължина 30м. или 960м2. Тази площ е идеално права, без ъгли или някъкви постройки.
Та въпросът ми е, Как мога да си изчисля кави и колко разпръсквачи да си сложа?
Или има някъква формула за изчисляване на разтоянието между разпръсквачите, и техният брои?
Целта ми е да не се застъпва водната струя за да не стават локви, защото са ми казвали, че при прекалена влажност тревата умирала.
Моля за вашите мнения. :)
Аз бих ти препоръчал щом е правилна форма-до ползваш примерно от този вид разпръсквачи-по икономични са и покриват големи площи. Виж табличката в нея са оказани дюзите, налягането, радиуса и консумацията.

http://www.hunterindustries.com/resourc ... nt201w.pdf

Ето и едно клипче

http://www.youtube.com/watch?v=miEFMDJ4 ... re=related
Благодаря! Но следващият проблем който според мен ще възникне е каква пампа да слагам. Имам кладенец с добър дебид имам турбинна помпа как да и зчисля дебита спрямо разпръсквачите, и трябва ли да и слагам както се пише из форума пресостат или честотен преобразовател и колко ще ми струва.
Naskata - специалист
Какво значи "добър дебит" ?
И какво налягане може да поддържа помпата.
За пресостата-зависи-дали само поливната система ще обслужва помпата или и още нещо.
Обикновено в програматора, който определя циклите и продължителността на поливане е предвидена и възможност чрез едно електромагнитно реле да се включва и изключва помпата, но като се замисля, то излиза по-скъпо от пресостата, освен ако не си го направиш сам-24 V~
iovchr - помощник
Избора на помпа и пресостат зависи директно от дебита на системата (брой и вид разпръсквачи, цолаж и дължина на тръбите и фитингите) и от изискваното налягане на разпръсквачите защото техните параметри са дадени при определено налягане.

Понеже съм минал по тоя път ще ти опиша стъпките които следвах аз - спинклери и автоматика на гардена и съгласно техните инструкции
1. Чертаеш си мястото в мащаб
2. Съобразно с този мащаб и параметрите на спринклерите нанасяш последните на схемата така че да имат поне 30% а и повече припокриване
3. Изчиляваш си дебита на водоизточника ( при мене в началото беше водопровода)
4. Съобразно с този капацитет разделяш спринклерите на групи - при по голяма площ (500 кв.м. при мене) водоизточника няма капацитет да захрани цялата система едновременно и се налага групиране на кръгове които да работят последователно.

За щастие гардена предлагат готова стъпка по стъпка програма за планиране. Хубавото в нея е че капацитета на водоизточника се изчислява много лесно - времето в секунди за което пълни- 10л при напълно отворен кран. Като се мери да е точно на мястото на което ще се свърже системата. Съсед допусна грешка да мери в къщата и после не стана защото от мазето до двора имаше 1/2 цол тръба със сума ти фитинги и навън дебита беше много по-малък.

Ето и линк към планера на гардена ( дано да знаеш английски) :
http://www.gardena.com/opencms/opencms/ ... en-UK.html
iveliks - специалист
Евала за линка към сайта на Гардена но нещо стъпка по стъпка и немога да си направя схемата ако може помагай
Naskata - специалист
е дай дебит и налягане. Не може да направиt схема без да имаш изходни данни, а те са:
налягане; дебит и площ
Иди виж какво пише на помпата.
Гардена излиза няколко пъти по-скъпо и влиза в глава "любителско обурудване". Аз я смених с Hunter. Добри са отзивите и за Rain bird.
Градинар - специалист
TОRO също е добра марка, която се среща в България
http://www.toro.com/watermgmt/index.html
angelov.id - помощник
Извинявам се за отсъствието, бях на дежурство.
Така, погледнах помпата на нея пише 2,8 см3 на час. Води се центробежна самозапълваща се, дават я да прави налягане 4.9 atm .
iovchr - помощник
Когато аз правих моята система (преди 5 год) оше я нямаше тази програма.
Сега като я гледам сигурно става и с нея но си е доста замотано на сайта.
Аз го правих по един техен наръчник с който ти трябва само милиметрова хартия и всичко е описано като за нищо не знаещ човек.
Ако искаш мога та ти го пратя, само дай емаил или ftp кадето да го сложа, че файла е големичък ( 3MB zip)

По отношение на помпата - даните от табелката (2.8м3) са при идеални условия. Истинският дебит зависи от дълбочината и от тръбопровода (вид, дължина и сечение). Затова е най добре да се измери по начина описан в документите на гардена ( ако разбира се ще ползваш техни спринклери), още повече че при тях всичко е изчислено в секунди за пълнене на 10л и после към тях се съотнасят сприклерите със съответен коефициент в зависимост от дюзата и вида им. Ако следваш точно указанията даже няма да ти се наложи да ползваш думи като дебит, загуби в тръбопровода и т.н.
Naskata - специалист
Значи при тези данни и ако наистина имаш вода в сондажапри налягане 2,5 бар; 2,6 кубм. на час са 4 кръга по 4 разприсквача или ти трябват 16 броя роторни разпрасквача PGJ04 х21,90 лв; 4 броя клапани PGV 100G-V по 47,10;
Програматор XC-401-E-189,70 лева;датчик за дъжд Rain Click 52.20; Шахти 4 бр по 8,80; 32 бр. коничен накрайник HSBE 075 по 0,40 лв; тръба HFT-100 -56,90 лв; водовземни скоби-ф32/ на 3/4-8 бр по 1,90 и колена 8 бр ф 32 по 3/4-8 бр по 2,70
Отделно тръба ф 32 (тя на различните места е различна цена но около 1,05 лв на метър) колена и муфи, кабел.
Кран-ако искаш, хидрант-ако искаш, филтър-ако искаш...
Кирка, лопата... :razz:
Такива работи-имаш някаква ценова представа... Надявам се...
Може и нещо да съм забравил, но няма да е ценоопределящо...
angelov.id - помощник
Благодаря! Тази информация ми е достатъчна.
Сега остана да се постопли малко времето и кирка и лопата на рамо и хайде в окопа :)
За материалите така като разгледах вашите предложения се спрях на HUNTER.
iovchr програмката е чудесна

Благодаря на всички за съветите.
:prost:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "напоителна систена за тревни площи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: