Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MamaMy - майстор
пет май 02, 2025 7:39 pmvlax написа:
MamaMy, всеки ден минаваш по два пъти през с.Брестовец,да беше спрял при мацката, която продава ябълки от с.Александрово/не тези Умаревска ябълка/ в оня гараж,до бензиностанцията. :) Що не си купуваш от нея,хем ще оплакнеш окото,хем ще си купиш хубави и евтини ябълки. :)

Аз също не знаех,че има непотъмняващи ябълки.
:partyman:
Аз спирам точно там. Що дини и пъпеши изядох... Винаги спирам, а всеки път ми подаряват круши, презрели пъпеши, краставици. Това са ми любимите производители. Никога не съм се пазарил.
Тез ябълки ги взех едва ли не по принуда от Лидл. По празниците съм в къщи цяла седмица, а нямам никакъв плод. Търсих цитруси, но останали само боклуци или с цени в космоса. Гледах, зяпах и накрая взех ябълките.
:wallbash:
nikolson - майстор
Иб@си, ябълките покафеняват, заради пектина. Ако някой вярва, че това са американски ябълки, или ГМО...
Най-напред, Монсанто вече ги няма. Но по-важно, тук имаше хора, които ни даваха пример, как ДДТ още се ползва "някъде си", но иначе не искат да ядат ГМО.
hidrazin - майстор
пет май 02, 2025 9:01 pmMamaMy написа:
Тез ябълки ги взех едва ли не по принуда от Лидл.
Още по-зле е в КУХланд. Там ни плодове, ни зеленчуци стават за друго освен за прасетата.
Единственото читаво от тези което съм взимал от там бяха някакви "френски" картофи в гаци - по спомен 5 кила.
Вътре жълти, направо сладнят - стават както за готвене, така и за пържене.
Тая година още не съм стъпвал в КУХланд.
Нищо че ми е на 800 метра и редовно минавам покрай него.
Там и охладеното им месо което е "прясно" размразено не става за нищо.
В Лидл поне месото им е сравнително прилично.
P.S.
а нямам никакъв плод. Търсих цитруси
От известно време минах на ягоди - по преди седмица вносни но горе-долу биващи.
Днес минах на ягоди местно производство - от едно село на 5-6 километра от града.
Освен че са истински ягоди, са и на по-ниска цена.
nikolson - майстор
Пектинът е ензим и потъмняването е точно това. Кой, какво не е разбрал...все ми е тая.
hidrazin - майстор
пет май 02, 2025 9:58 pmnikolson написа:
Пектинът е ензим ...
Пектинът е полизхарид а не ензим. :-D
пет май 02, 2025 9:58 pmnikolson написа:
Кой, какво не е разбрал...все ми е тая.
А на мен ми е все тая че някой не само не знае, ами е и отказва да се образова.
То и за кога де... Колкото - толкова...
Стига глуости!!! Шегичка и цитатче

"Освен това ябълките съдържат ензими полифенолоксидаза, чиято задача, както подсказва името им, е да окисляват полифенолите.

В резултат на окисляването на полифенолите се образуват хинони. Сами по себе си те са безцветни, но за разлика от полифенолите, които по своята същност предотвратяват окислителните реакции, хиноните, напротив, са най-силните окислители, които, образувайки се на повърхността на парче ябълка, започват да взаимодействат с всичко, което попадне пътя им. В резултат на това се образуват вещества, които придават ръждив цвят на ябълката."

Източник: https://gotvach.bg/tips/a-13516-%D0%97% ... 0%B0%D1%82

Ма колко пък да разбира готвач от ядене?!
Lisko - майстор
пет май 02, 2025 9:47 pmhidrazin написа:
Кой каза че са американски? Мое да са Канадски... :lol:
Арктическата ябълка е ГМО-ната от канадска фирма, която някъде преди 5 години е купена от американска.

Ако някой си мисли, че генното инженерство на храни ще бъде спряно и че има друг начин за изхранване на плодящото се човечество, е в дълбока илюзия.

п.п. същото важи и за изкуствения интелект.
И двете могат да бъдат вредни, но няма да бъдат спрени.
nikolson - майстор
Тъй и тъй сте тръгнали с цитатите, нека и аз да изгрея:
Пектините са семейство от комплексни полизахариди, изградени от остатъци на D-галактосилуронова киселина и свързани с 1,4-гликозидна връзка.
hidrazin - майстор
съб май 03, 2025 7:14 amnikolson написа:
Тъй и тъй сте тръгнали с цитатите, нека и аз да изгрея:
Пектините са семейство от комплексни полизахариди, изградени от остатъци на D-галактосилуронова киселина и свързани с 1,4-гликозидна връзка.
И с какво "изгря" ? :?
пет май 02, 2025 10:54 pmhidrazin написа:
Пектинът е полизхарид ...
Цели 8 часа за да стигнеш до плагиатство. :-D
Зае...иго тоя пектин като "виновник" за покафеняването... Колко още трябва да се обяснява?
P.S. Трябва да се борим колкото можем и колкото НЕ МОЖЕМ срещу ГМО продуктите и храните съдържащи такива.
Независимо дали го пишат ГМО или БИОИНЖЕНЕРНИ съставки, продукти, "включвания", съдържание, открива се...
Ясно е че престъпниците винаги ще намерят начин да си прикрият престъпленията като му измислят друго име или въобще не го отбележат на етикета.
И при смешния контрол в БГ е ясно какво се случва.
Ако в БГси купите например сьомга, шансът да е ГМО отива към 90% и нагоре. Да, риба а не треволяк.
Двата основни производителя на ГМО сьомга са в Панама и естествено във ... КАНАДА.
Напълно закономерно. На последните и "мъжете" им са ГМО. :-D
MamaMy - майстор
Когато пазарувам доста се зачитам в етикетите. Надявайки се на нашето късогледство производителя е направил надписите на съдържанието с размер на текста който при нормален човек изисква лупа. Както винаги са му измислили цаката на закона. Понеже закона ги задължава да изпишат съдържанието направили са го на 20 езика. Ще си помисли човек, че изнасяме за половината свят. Е-тата вече ги пишат с химичните им наименования. Знаят, че хората се изучиха. Напоследък вместо химически подсладител пишат екстракт от Стевия. То е същото. Глюкозо-фруктозния сироп е другата помия която ни блъскат. За добавените протеини въобще няма да казвам от къде идват, а пък не виждам каква е причината да ги добавят в крема сиренето или в киселото мляко. Все едно ядете кисело мляко с пържола, само където пържолата е от насекоми.
Спрях изцяло да пазарувам продукти на Кока-кола и Пепси-кола поради подмяна на захарта с подобни боклуци във всичките им продукти. Вече почти няма и натурални сокове годни за употреба. Забелязвам, че откакто тръгна кампанията "Капачки за линейки" почти всички бутилиращи компании "завързаха" капачките за бутилките под предлог удобство за потребителите. Измама е истината. Крият обороти и ги е страх, че чрез капачките някой може да разбере реалните им продажби. Другият факт говорещ за това е, че изведнъж всички масово спряха да надписват капачките си. Това смърди от километри на картелно споразумение.
За съжаление само Колата на Лидл остана със захар. Капачките им обаче вече са "вързани". Явно е, че и те са в играта. Очаквам скоро да подменят и захарта в техните продукти и да остана да пазарувам само газирана вода.
За колбасите, луканките и саламите мисля няма нужда да говорим. Съдържат, миризма на пушек, 20 вида стабилизатори и консерванти, сланина и забележете дори и месо. Скоро време само като миризма. Няма нито един естествен продукт по веригите. Най-вече тия с надписи еко и био.

Тема "Защо отрязана на две ябълка не потъмнява?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: