• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Николов Н. - специалист
съб сеп 06, 2025 8:45 pmaleksnp написа:
Вие май не четете. Сорт ми трябва, не сайт.
Е, вече наистина прекали! Хората се опитват да ти помогнат, а ти им се дървиш!! :axe:
hidrazin - майстор
съб сеп 06, 2025 8:05 pmaleksnp написа:
Вино не пием, гроздето отива за ракия.
Щом си ракиджия, почти е задължително да имаш поне 1-2 лозички Мускат Отонел.
Мисля че няма смисъл да ти обяснявам за мускатовата ракия... :)
И малко Мускат Отонел прибавен към останалия мат'риал му придава специфичния аромат.

От белите сортове съм фен на НАСЛАДА.
Вярно, десертен е и не дава толкова много захарност, но е КОМПЛЕКСНО УСТОЙЧИВ на болести и дава доста приличен добив от една асма.

Ако търсиш сянка, много добра покривност на асмалъка и огромни, красиви гроздове - КАРДИНАЛ.
Мерил съм го. За една година пуска по 12 крачки ластари! :-D
Огромни листа и най-вече огромни гроздове.

Не се притеснявай от десертните сортове. Ракия става от всичко. Дори от картофи, домати, цвекло, царевица...
Какво остава за ракия от грозде, па то че било десертно?
съб сеп 06, 2025 8:05 pmaleksnp написа:
Лозичките ще ги купувам от някъде, където продават.
Това не е баш така. Личен и горчив опит.
Продадено за бяло, безсеменно след 3-4 години роди дребно Каберне или нещо подобно.
Дребни зърна с дебела кожа и вътре огромни семки. Сок/шира нанайси...

Така че купувай от проверени РАЗСАДНИЦИ а не от където продават...
Например оня линк на водолаза Николов Н. - САКАМ.ГО - тези НЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИ!
Някакви си търгаши/прекупвачи... Какво ще ти продадат не е ясно. А след 3-4 години ще ги фанеш за ....
Бягай от там...
Тъй като и тези прекупвачи също са от Поморие, вероятно препродават и посадъчен материал и от СЕВАСТИАНОВ ... евентуално. На двойна цена или с добра надценка.

От мен - толкоз. Ти си решавай...
:partyman:
P.S. Повечето ми асми в двора които аз съм засаждал са от Севастианов или от Плевенския Институт по лозарство и винарство.
Пък ти ако искаш си ги купи от битака в Горна ... В петък ли беше, че отдавна не съм го посещавал... :)
Към края на месеца си планирам/мисля да "мръдна" поне до Търново и да платя данъци (ако вече не съм ги платил де...).
Лека!
chapara - майстор
съб сеп 06, 2025 11:09 pmhidrazin написа:

Щом си ракиджия, почти е задължително да имаш поне 1-2 лозички Мускат Отонел.
Мисля че няма смисъл да ти обяснявм



Хидра, че от всяко грозде става ракия е факт, но че Отоелото само я прави, не е факт. Има билки които я правят и по добра пак с вкус Отонело и Бисерна, с добавяне на малко количество при преварката😉
hidrazin - майстор
съб сеп 06, 2025 11:47 pmchapara написа:
Хидра, че от всяко грозде става ракия е факт, но че Отоелото само я прави, не е факт. Има билки които я правят и по добра пак с вкус Отонело и Бисерна, с добавяне на малко количество при преварката
Нещо не сме се разбрали...
Не съм толкова тъп че да пия ракия. Каквато и да е.
Някъде от преди четвърт век съм спрял ракията, някъде в началото на 2000-дната.
След като видях няколко анализа на "домашнярка"...
Е, употребявам ако няма водка. Примерно 1-2 пъти в годината, че и по-малко. :?
При интерес - повече инфо.
:partyman:
P.S. Да не забравяме че добре и качествено сварена "ракия" на изхода трябва да имаме чист СПИРТ.
Без цвят и АРОМАТ. Ароматите са висши мастни киселини - отрови за човека.
Който иска, нека си ги пие...
aleksnp - специалист
Страхотни предложения. Благодаря. До колкото съм запознат, лози се засаждат март, април.
съб сеп 06, 2025 11:09 pmhidrazin написа:
...Не се притеснявай от десертните сортове. Ракия става от всичко. Дори от картофи, домати, цвекло, царевица...
Какво остава за ракия от грозде, па то че било десертно?...

...Така че купувай от проверени РАЗСАДНИЦИ а не от .
Например оня линк на водолаза Николов Н...
Кощунство!

За оползотворяване на няколко грама захар какво ли няма да направи нашего спиртиста!


Да, става нещо за тровене, но:
"Хубав" алкохол- ракия, се прави от хубав и подходящ материал- грозде, от което добро вино.
За последното не е достатъчна само захар. ТолкоЗ!

А, нужен е и стил в тая дейност, Табиет по нашенски.

Водолаза не го закачай, че ще хвърли ремък в стремежа си да е полезен.

Развалихме хубавия асмалък с тези алкохолни уточнения.
chapara - майстор
Е, и аз като теб, но ми търсят ракията и се сещаш, с помощ на финикийските знаци разменям ракия за водка, ей така да се намира. Асмалъците са ми даденост по наследство от жена ми и освен сянката се ражда около половин тон грозде.
miroki - майстор
Сложи хамбургски мискет. Перфектен за ракия. И за ядене. Пръска се.
"Симента" Нови пазар ме са ме лъгали като доста други със сорт.
aleksnp - специалист
Девет броя са готови, остават още три.

Прикачен файл

111.jpg

Прикачен файл

113.jpg

Прикачен файл

114.jpg
hidrazin - майстор
Еха, най-накрая и снимки... :-D
Добре изглежда. Още по-добре ще е като се разлистят отгоре асмите и увиснат гроздовете... =D>
:partyman:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Да направим асмалък" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: