съб сеп 06, 2025 8:45 pmaleksnp написа: Вие май не четете. Сорт ми трябва, не сайт.Е, вече наистина прекали! Хората се опитват да ти помогнат, а ти им се дървиш!!
съб сеп 06, 2025 8:05 pmaleksnp написа: Вино не пием, гроздето отива за ракия.Щом си ракиджия, почти е задължително да имаш поне 1-2 лозички Мускат Отонел.
Мисля че няма смисъл да ти обяснявам за мускатовата ракия...
И малко Мускат Отонел прибавен към останалия мат'риал му придава специфичния аромат.
От белите сортове съм фен на НАСЛАДА.
Вярно, десертен е и не дава толкова много захарност, но е КОМПЛЕКСНО УСТОЙЧИВ на болести и дава доста приличен добив от една асма.
Ако търсиш сянка, много добра покривност на асмалъка и огромни, красиви гроздове - КАРДИНАЛ.
Мерил съм го. За една година пуска по 12 крачки ластари!
Огромни листа и най-вече огромни гроздове.
Не се притеснявай от десертните сортове. Ракия става от всичко. Дори от картофи, домати, цвекло, царевица...
Какво остава за ракия от грозде, па то че било десертно?
съб сеп 06, 2025 8:05 pmaleksnp написа: Лозичките ще ги купувам от някъде, където продават.Това не е баш така. Личен и горчив опит.
Продадено за бяло, безсеменно след 3-4 години роди дребно Каберне или нещо подобно.
Дребни зърна с дебела кожа и вътре огромни семки. Сок/шира нанайси...
Така че купувай от проверени РАЗСАДНИЦИ а не от където продават...
Например оня линк на водолаза Николов Н. - САКАМ.ГО - тези НЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИ!
Някакви си търгаши/прекупвачи... Какво ще ти продадат не е ясно. А след 3-4 години ще ги фанеш за ....
Бягай от там...
Тъй като и тези прекупвачи също са от Поморие, вероятно препродават и посадъчен материал и от СЕВАСТИАНОВ ... евентуално. На двойна цена или с добра надценка.
От мен - толкоз. Ти си решавай...
P.S. Повечето ми асми в двора които аз съм засаждал са от Севастианов или от Плевенския Институт по лозарство и винарство.
Пък ти ако искаш си ги купи от битака в Горна ... В петък ли беше, че отдавна не съм го посещавал...
Към края на месеца си планирам/мисля да "мръдна" поне до Търново и да платя данъци (ако вече не съм ги платил де...).
Лека!