• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 116
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Тани - модератор
Stefan_62 написа:
Само да попитам това рози за градинка и красота ли са или ги гледаш за бизнес?
Тани написа:
Днес:
- орязах 4 реда по 90м рози с ножицата за жив плет - веднъж от едната веднъж от другата страна и веднъж отгоре, общо 4х3х90= 1080 линейни метра
- окосих почти 4 междуредия широки по 3м. около декар

за час и 40 минути с един резервоар. В интерес на истината тревата бе доста рядка, но така или иначе трябваше да мина навсякъде. Дори като е рядка, е по-трудно, защото понякога поляга, като я взема малко по-високо и трябва да мина втори път на същото място. Досега не съм имал бензинов инструмент, но смятам, че разхода е добре! :?
Е, как мислиш :lol: Общо са 14 реда!

Преди да "отрежа" за люцерната, ще премеря няколко пъти, да не ми дойде късо! Ето съображенията за идеята:
На 10-15 метра от нивата и 1,5-2 метра под нивото ѝ минава река. Предполагам подпочвените води ще са високи. Почвата е доста глинеста, и е обработвана с години с трактори, които предполагам са сбили допълнително слоя, който се намира под най-дълбоката оран - предполагам 20-30 см. Прочетох, че люцерната развива коренова система до няколко метра дълбочина. Корените ще си смучат водата от подпочвената вода, а по капилярен път ще се повижи и влажността на по-горните слоеве. Разрохканата от корените почва, ще подобри аерацията на почвата и достъпа на кислород за "добрите" (аеробните) бактерии. Люцерната освен, че обогатява почвата с азот в дълбочина, като го извлича от въздуха, извлича и калий, фосфор и калций от по-дълбоките слоеве на почвата и обогатява с тях горния слой. На всичко отгоре, в зелената маса има изключително много хранителни вещества, които аз няма да изнасям от местото, а ще кося с кордата и оставям, за да се образува допълнителен хумусен слой. Именно поради тази причина ми беше необходима мощна моторната коса, която няма нужда от почивка по цял ден! Люцерната се коси по няколко пъти в годината, и ако я оставя по-висока и режа с ножа, през косене, ще ми осигури и материал за мулчиране около корените на розите! За това предпочитам косенето пред орането или борбата с химически средства.
Много ми хареса една картинка от съседна тема:
Изображение
пишман_майстор - майстор
Да добавя едно "откритие" за разхода на бензин, на "китайка". Преди да си купя Йонсеред-а имах една ..хасковска машинка :-D след перипетии с газта ( заяждаше мн дразнещо ) дойде време за коситба , пълня си му резервоара нали...запалих и почнах , кося някъде 15-ина мин, по едно време се изфорса по-рязко и спря . Огледах я - бензиня свършил ?! Наливам нов- същата работа , в един момент се усещам ,че част от него , при връщане в карба , се излива навън през едно тъпо направено гумено уплътнение на резервоарчето , през него има два отвора за вход. и изход. маркученце за горивото .
След малко умуване как да уплътня "уплътнението" , се спрях на един ластик за коса , временно решение , което "прерасна" в постоянно :-D Нарасна повече от двойно времето за косене .
bigdragon - майстор
По повод на хасковските "машини":
Двигател: бензинов, въздушно охлаждане, един цилиндър, двутактов. Обем двигател: 42.7 куб. см. Мощност: 2,2 kw /1.7 конски сили/ Обороти: 6500 об./мин. Максимални обороти: 8000 об./мин. Диаметър на ножа: 255 мм. Карданна връзка Омасляване масло/бензин: 1:25- 1литър бензин A95h се смесва с 25 мл.
Не случайно сложих машини в кавички...
iivanov - майстор
Карданна връзка що те го оцвети? :-D
bigdragon - майстор
Пак от там:
Гориво: Двутактова смес 25 мл бензин / 1 л двутактово масло.
:-D :lol:
Stefan_62 - майстор
bigdragon написа:
Омасляване масло/бензин: 1:25- 1литър бензин A95h се смесва с 25 мл.
Не би ли трябвало - 1литър бензин A95h се смесва с 25 мл., съотношението да е 1:40, а не 1:25 :?
пишман_майстор - майстор
:-D ако намеря инструкцията на китайката , ще я разгледам , да видя "препоръките" за работа и гориво какви са . Аз честно да си кажа , въобще не съм я чел , ами направо подходих към материята .
П.п. тия "преводи" за съотношения на гориво/масло и препоръки , сякаш някоя руса секретарка ги е правила :-D
Stefan_62 - майстор
пишман_майстор написа:
П.п. тия "преводи" за съотношения на гориво/масло и препоръки , сякаш някоя руса секретарка ги е правила :-D
Виж сега 1:40 е 1част масло върху 40часи бензин или 25мл. масло на 1л.бензин. Четох, че при смесването трябва първо да се налее количеството масло и след това количеството бензин /в съда за смесване/ и може би затова го дават 1:40 / в инструкциите на машините/, а не 40:1, въпреки, че аз първо наливам бензина и след това добавям маслото.
пишман_майстор - майстор
Ем то в поста си имах в предвид
bigdragon написа:
..... Омасляване масло/бензин: 1:25- 1литър бензин A95h се смесва с 25 мл.
...[/quote] уж 1 към 25 масло/бензин , пък доп.пояснение 1 литър бензин с 25 мл масло , аз с моето килийно образование го смятам другояче : 1 л. бензин с 40мл масло ( 1 към 25 ). Както и да е , стана "ясно" :lol:
Stefan_62 - майстор
пишман_майстор написа:
моето килийно образование го смятам другояче : 1 л. бензин с 40мл масло ( 1 към 25 ). Както и да е , стана "ясно" :lol:
Ами не вярвам да ти е килийно образованието, но множко идва 40мл.на 1л., не че му пречи но ще пуши машинката и ще цапа свеща. Аз слагам около милиметър нод 25мл. на мензурката и си идва добре, като малка застраховка :lol:
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 116

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: