Stefan_62 написа:Само да попитам това рози за градинка и красота ли са или ги гледаш за бизнес?
Тани написа:Днес:Е, как мислиш
- орязах 4 реда по 90м рози с ножицата за жив плет - веднъж от едната веднъж от другата страна и веднъж отгоре, общо 4х3х90= 1080 линейни метра
- окосих почти 4 междуредия широки по 3м. около декар
за час и 40 минути с един резервоар. В интерес на истината тревата бе доста рядка, но така или иначе трябваше да мина навсякъде. Дори като е рядка, е по-трудно, защото понякога поляга, като я взема малко по-високо и трябва да мина втори път на същото място. Досега не съм имал бензинов инструмент, но смятам, че разхода е добре!

Преди да "отрежа" за люцерната, ще премеря няколко пъти, да не ми дойде късо! Ето съображенията за идеята:
На 10-15 метра от нивата и 1,5-2 метра под нивото ѝ минава река. Предполагам подпочвените води ще са високи. Почвата е доста глинеста, и е обработвана с години с трактори, които предполагам са сбили допълнително слоя, който се намира под най-дълбоката оран - предполагам 20-30 см. Прочетох, че люцерната развива коренова система до няколко метра дълбочина. Корените ще си смучат водата от подпочвената вода, а по капилярен път ще се повижи и влажността на по-горните слоеве. Разрохканата от корените почва, ще подобри аерацията на почвата и достъпа на кислород за "добрите" (аеробните) бактерии. Люцерната освен, че обогатява почвата с азот в дълбочина, като го извлича от въздуха, извлича и калий, фосфор и калций от по-дълбоките слоеве на почвата и обогатява с тях горния слой. На всичко отгоре, в зелената маса има изключително много хранителни вещества, които аз няма да изнасям от местото, а ще кося с кордата и оставям, за да се образува допълнителен хумусен слой. Именно поради тази причина ми беше необходима мощна моторната коса, която няма нужда от почивка по цял ден! Люцерната се коси по няколко пъти в годината, и ако я оставя по-висока и режа с ножа, през косене, ще ми осигури и материал за мулчиране около корените на розите! За това предпочитам косенето пред орането или борбата с химически средства.
Много ми хареса една картинка от съседна тема: