Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
За кетчупа за цялата рецепта са продуктите долу, за малки количества може да се дели на 2, 4 и т.н.
6 кг. домати
4 глави лук (средни от плоския)
4 ябълки
4 моркова
5 червени пиперки.

Доматите се нарязват и поръсват с една (с.л.) лъжица сол. Да престоят докато се нареже останалото. Изцежда се сока и се маха за пиене.
Всичко се пече на фурна с вентилатор час и нещо, според количеството.
После се изсипва в тенджера и се пасира.
Тенджерата на котлона и се добавят:

700 мл. оцет, може и по-малко.
1 кг. захар
Още 2 супени лъжици сол (общо стават 3)
1 ч.л. карамфил
1 ч.л. синап смлян
1/2 ч.л. Индийско орехче.
2 ч.л. черен пипер.
Като се посгъсти в бурканите и 20 мин. заваряване.
hidrazin - майстор
съб авг 05, 2023 6:11 pmmiroki написа:
За кетчупа за цялата рецепта са продуктите долу, за малки количества може да се дели на 2, 4 и т.н.
Благодаря. Ще се пробва (ако не ми мине път котка...
За лютеницата - преди време правих почти същата "печена" лютеница и се получи добре.
Но ри мен се получи това че нещата най-отгоре започват да им "прегарят" тънките части и то видимо доста се препича.
Това дори при често разбъркване.
Модифицирах със сгънато на П алуминиево фолио върху тавата (правоъгълна тава).
Така хем не прегарят горните зеленчуци, хем има от къде да се изпарява водата.
:partyman:
miroki - майстор
Аз я бъркам 4-5 пъти за цялото печене и то към краят, колкото като отворя да видя дали е готова да я и разбъркам. Ако не се запече леко обаче, някак не се получава хубавият вкус. Става като заварена. Веднъж пробвах и в хлебопекарната, тя поне бърка постоянно, но стана точно варена. И не така вкусна
Цялата полза е, че не трябват ония сериозни количества от едно време за тавата на огъня. И не се седи цял ден.
Кетчупа си е по-труден, заради допълнителното в тенджерата, но пък като има само домати си е екстра.
Не помня от колко години не купувам кетчуп.
kr1100 - майстор
съб авг 05, 2023 5:22 pmqrt написа:
Здравейте , интересуват ме сортове ябълки : „Марлена“, „Бесапара“, „Мартиника“, „Сияна“, „Горана“.Предлагат ги в Института по земеделие – Кюстендил.Някой да е поръчвал от там ?
аз съм пас ,не съм ги чувал.
Я докато бях на горски плаж тука вече лютеници бъркат.
vlax - майстор
Пак да се оплача.Това са две снимки на черешата, която присадих миналата година.
Първата е от 12 юли 2023 год. а втората снимка от днес.

Изображение

Изображение

Открийте 10 те разлики. :shock:

Това е резултата от 2 годишния ми труд.
Козите на един комшия влязли и изяли листата.
Дали ще стане нещо от него ?
:partyman:
Andri01 - майстор
Ако няма прекъсване на кората околовръст ,ще се оправи. Само ще забави в разтежа. Сложи някаква мрежа около стеблата,че и по нагоре. Може добичетата пак да те навестят.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед авг 13, 2023 2:42 pmAndri01 написа:
Ако няма прекъсване на кората околовръст ,ще се оправи. Само ще забави в разтежа. Сложи някаква мрежа около стеблата,че и по нагоре. Може добичетата пак да те навестят.
+1
kr1100 - майстор
[quote=vlax post_id=1140402 time=1691926407 user_id=48392
Това е резултата от 2 годишния ми труд.
Козите на един комшия влязли и изяли листата.
Дали ще стане нещо от него ?
:partyman:[/quote]
Обилно поливане и подрнване с амониев нитрат.
kr1100 - майстор
стези ветрове в края на септемвриот 5-6 ябълки и 4 круши я обера общо 5 ябълки и 5 круши я не. Падат зелени - за нищо не стават. Тази година няма да има сок.
А са подкастрени да няма дълги клони и тънки. Вятъра надига пепеляк от почвата
Доматите навън почти са заминали. Само няколко корена покрай оранжерията , с отвесна мрежа отстрани биват, отгоре си имат от мрежата за оранжерията.
Последна промяна от kr1100 на чет авг 17, 2023 1:50 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
Да беше казал, дадох комшийката да събере падналите ябълки. Тип модернизирана Петровка. Аз си набрах една кофа. Но имаше 3 на земята.
Ще има и за другата седмица малко

Късните ябълки не съм ги загледал, бяха добре. За първа година от 5-6 не подрязах върховете, а махнах страничните 3, клона и оставих 4 тия. И сега провиснаха до земята. Но все нещо ще оцелее.
Доматите за сега са закрепени. Бера по две, до 3 кофи седмично. Само, че нямам още червени пиперки за лютеница. Патладжани вече има 5-6. И затварям на буркани. Че не ми се занимава да продавам.
Сините сливи капят, но нямам време таз година за тях.
Кардиналът сефте имам добре грозде. Предните 2 не беше хубаво.

Ашладисах кайсиите със сорт Умберто. Издържал на късни слани уж. Тази година беше родила в Тополите, от която взех калемите. Дано само се хванат. Че нещо спря да ми върви ашладисването. И още не съм ходил по този повод на църква, че не знам къде да ида. 100% спря да ми се хваща. Без значение броят калеми. А преди поне 60-70% бяха сигурни.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: