вт окт 23, 2018 8:53 pmvlax написа:Мерси, ще го имам предвид, че тази година една ябълка си отиде, не че знам от какво, но превенцията винаги е по-добра от лечението.вт окт 23, 2018 8:36 pmkr1100 написа: Трябва да си правя и садило 7 в едно за чесъна и балучките / дъска с 7 ф та около 20 мм през 10мм и за дълбочина 80мм .1 път натискаш и 7 дупки готови за набучване на скилидките.Я пусни една снимка като го направиш.Не е ли през 10 см?
вт окт 23, 2018 8:38 pmpreslav написа: За листата ми казаха, че се пръска, когато опадат поне 1/3, за карбамид не съм чувал, но благодаря за подсказката - ще попитам.Малко инфо.
По времето на листопада ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно през годината от струпясване, а черешите от цилиндроспориоза е желателно да се третират с 5-7 % карбамид. Уреята създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, които унищожвата мицела на струпясването и цилиндроспориозата. Затова се налага да се пръскат и окапалите около дървета листа, ето защо пръскането трябва да е обилно.
В края на листопада костилковите насаждения - праскови, кайсии, череши и бадеми се пръскат с 2% бордолезов разтвор, необходим за борбата със сачмянката и инфекциозната апоплексия.
вт окт 23, 2018 8:57 pmvlax написа:Фасулска работа е правенето на бутове. Веднага давам рецепта.вт окт 23, 2018 8:51 pmkr1100 написа: gnt69 Искрено ти завиждам за старанието за КоледаТой не само се старае ,но им и разбира,доказано.![]()
Един или два бута и 25 кила нитритна сол че по евтино на чувал и подходящ съд.
Слага се 2-3 сантиметра сол в съда, отгоре бута и пак сол да се покрие отвсякъде. След 30-40 дни се вадят завира се зелева чорба и се топват за по 4-5 секунди. Мене понеже ме мързи завирам вода в електрическа кана и измивам от солта, хем да се измие хем да се запечата месото. Закачаш на проветриво място и започваш тестове с червено вино докато свърши бута.