• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 629
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
вт окт 23, 2018 8:53 pmvlax написа:
вт окт 23, 2018 8:36 pmkr1100 написа:
Трябва да си правя и садило 7 в едно за чесъна и балучките / дъска с 7 ф та около 20 мм през 10мм и за дълбочина 80мм .1 път натискаш и 7 дупки готови за набучване на скилидките.
Я пусни една снимка като го направиш.Не е ли през 10 см?
вт окт 23, 2018 8:38 pmpreslav написа:
За листата ми казаха, че се пръска, когато опадат поне 1/3, за карбамид не съм чувал, но благодаря за подсказката - ще попитам.
Малко инфо.

По времето на листопада ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно през годината от струпясване, а черешите от цилиндроспориоза е желателно да се третират с 5-7 % карбамид. Уреята създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, които унищожвата мицела на струпясването и цилиндроспориозата. Затова се налага да се пръскат и окапалите около дървета листа, ето защо пръскането трябва да е обилно.

В края на листопада костилковите насаждения - праскови, кайсии, череши и бадеми се пръскат с 2% бордолезов разтвор, необходим за борбата със сачмянката и инфекциозната апоплексия.
Мерси, ще го имам предвид, че тази година една ябълка си отиде, не че знам от какво, но превенцията винаги е по-добра от лечението.
gnt69 - майстор
вт окт 23, 2018 8:57 pmvlax написа:
вт окт 23, 2018 8:51 pmkr1100 написа:
gnt69 Искрено ти завиждам за старанието за Коледа
Той не само се старае ,но им и разбира,доказано. :partyman:
Фасулска работа е правенето на бутове. Веднага давам рецепта.
Един или два бута и 25 кила нитритна сол че по евтино на чувал и подходящ съд.
Слага се 2-3 сантиметра сол в съда, отгоре бута и пак сол да се покрие отвсякъде. След 30-40 дни се вадят завира се зелева чорба и се топват за по 4-5 секунди. Мене понеже ме мързи завирам вода в електрическа кана и измивам от солта, хем да се измие хем да се запечата месото. Закачаш на проветриво място и започваш тестове с червено вино докато свърши бута.

Прикачен файл

бут.jpg
бут.jpg (112.84 KиБ) Видяна 3417 пъти
vlax - майстор
вт окт 23, 2018 9:08 pmkuger написа:
... заровил съм два паламуда в сол и един във фризера, за скарата на Никулден.
В неделя ми донесоха един паламуд от Бургас.Изчистих и хвърлих в фризера.Как най-добре е да се сготви паламуд? :partyman:
kuger - майстор
вт окт 23, 2018 9:15 pmvlax написа:
вт окт 23, 2018 9:08 pmkuger написа:
... заровил съм два паламуда в сол и един във фризера, за скарата на Никулден.
В неделя ми донесоха един паламуд от Бургас.Изчистих и хвърлих в фризера.Как най-добре е да се сготви паламуд? :partyman:
Първа грешка - риба, която замразявам, не чистя от карантиите. Завивам плътно във фолио и мятам у фризера.
Така са ме учили старите Бургаски рибари. Още, риба веднаж замразявана не става / става, но няма същия вкус като прясната/ за веене или мариноване. Още, за осоляване и последващо веене е добре освен пресен, паламудът да е и твърд на пипане.

По втория въпрос:
Паламуд, лефер правя само и единствено на скарата, на село задължително на дървени въглища.
Има рецепти за готвене, но поне за мен е кощунство да хабя така рибата.
kr1100 - майстор
[quote=vlax
kr1100 пробва ли моторната пръскачка?
[/quote]
Не съм.Не ми е останало време. От началото на август проблеми и грижи, след края на септември пак проблеми.
За садилото вертикалните колчета са през 10 см / 100мм/ -моя грешка.
Относно въпроса на Кугер за дезинфекцията Л
Миналата есен палих серни димки .Смрад тази година не го правя, освен това и тръгва корозия по метала. Тази година миене на поликарбона с топла вода + белина , опръсках всичко с Би 58+топсин М70.След 3-4 дни почвата позалях с гореща вода /е дж -и /варя само сок/.Нахвърлих торф + дървесна пепел.
Пръсках с Би защото се появи белокрилка , а август месец имах други грижи и въобще не отделях време на оранжерията и растенията в нея.
film - специалист
Имам няколко овошки на 5-6 години. Досега не са пръскани с химии. Искам да попитам сега ли е момента да ги намажа с вар и син камък? Дават го към 20 градуса тези дни. На крушите и вишната листата са опадали, а на джанката и сливата - не.
vlax - майстор
чет окт 25, 2018 7:06 pmfilm написа:
Имам няколко овошки на 5-6 години. Досега не са пръскани с химии. Искам да попитам сега ли е момента да ги намажа с вар и син камък? Дават го към 20 градуса тези дни. На крушите и вишната листата са опадали, а на джанката и сливата - не.
Защо да ги мажеш с вар и син камък? :?
preslav - майстор
Мазането не е пръскане, а в случая говорим за пръскане. Вишните и джанките не са особено претенциозни, но тази година дори джанките бяха поразени от нещо, което оприличавам на сиво гниене. Химиите са едно такова гадно нещо, че сега ще се разгори един спор за екото - имаш два варианта, пръскаш своето по съответните норми и си събираш продукцията, не пръскаш и ти се налага да си купиш чужда продукция, за която не знаеш кой с какво и как е пръскал. Аз пръскам с "химии" и не се притеснявам защото спазвам някакви норми и карантини, комшията не пръска и си купува от пазара плодове, които може да са пръскани онзи ден - въпрос на личен избор.
vlax - майстор
чет окт 25, 2018 8:42 pmpreslav написа:
Аз пръскам с "химии" и не се притеснявам защото спазвам някакви норми и карантини, комшията не пръска и си купува от пазара плодове, които може да са пръскани онзи ден - въпрос на личен избор.
+1 :partyman:
film - специалист
чет окт 25, 2018 7:37 pmvlax написа:
Защо да ги мажеш с вар и син камък? :?
Нали преди зимата се варосват дръвчетата за защита от вредители/болести.. Или!?
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 629

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: