• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Има ли хора тук, които отглеждат палми ?
Какви палми по-точно ?

Аз имам фурми например , израснали от костилка на тия дето ги продават в магазините. Лятото я боднах мисля .
Та палми е доста общо , ако можеш да бъдеш по-конкретен за "модела":)
e aз имам няколко такива, 2 вида са според мен (едните са делящи се, цепят им се листята) но нищо повече не знам, а чесно казано не съм и търсил, какви видове са тези ?

моите първите са на по 10-12 години но не са мръднали бавно май растят, не знам какви грижи се полагат, но ми е интересно и мисля да се разровя и да си купя/насадя още, след като обменим инфо и се информирам по-добре...

иначе имам и по млади на по няколко месеца... преди време мой познат беше ходил до София в някакъв университет и беше снимал разни палми, доста грамадни на по 30 годинки/ако не греша на бананови ми заприличаха... и това ме запали още повече


така че кой каквото знае нека да каже ще е добре ако помогнете с нешо (:
В къщи има две-три палми.
Тайната е, че през лятото ги изкарвам на двора. На слънце. И по една кофа вода на ден. Плудяват.
Сега зимата сме ги прибрали на топло. Но пак са на светло. Парното в къщи се пали два пъти на ден и е доста топло. И като решихме да махаме на малкия памперса и пералнята всеки ден пере. И разни гащички се сушат на радиатора. Малиии какво стана с палмите.
Не знам на пролет как ще ги изнасям ... :)
Иначе не им знам "породите" на палмите. Доколкото си спомням са от костилка. Но са на повече от 10 години.
Моята палма е от този вид , с цепещите се листа , за който споменаваш. НА около година е и имам същите впечатления като @null - влаголюбиви и светлолюбиви разтения са. През зимата поливам по-слабичко обаче - веднъж на седмица- две.

Ето тук има доста теми , които обсъждат отглеждането на палми , Мисля че ще са ти полезни.
мерси много :)
В един от нашите офиси има ето такава палма. Тя дори ражда банани. Не изисква особени грижи, доколкото съм запознат.

Прикачен файл

P1010032.JPG
P1010032.JPG (49.56 KиБ) Видяна 27159 пъти
за палмите които се "цепят" си има име-Вашингтон, останалите които се размножават чрез фурми, наименованието е финикова. аз също отглеждам и от двата вида. ако имаш конкретен въпрос може да питаш.
kакво би ми препоръчал, понеже имам малки палмички... как да ги гледам занапред, какво да добавям в почвата, да я подменям ли и с каква,как да ги поливам, кде да ги държа сега съм ги сложил близо до прозореца доста високо стоят... и искам да избегна покафеняването на връхчетата им, понеже старите палми имат подобни заболявания ,на поне 1,2 от листята
Аз имам в двора една палма, но тя е някакъв декоративен вид и не расте много. На мен лично ми харесват тези дето стават големи.

На тази в двора не и знам името, но ако искаш мога да я снимам и да пусна снимката пък ти да си потърсиш инфо. Не е претенциозна. Като излезнат новите листа се подрязват тези от най-долния ред. Лятото я поливам сутрин и вечер, но дори и да остане без вода няколко дни и няма нищо, но все пак си е големшка. Есен, зима и пролет изобщо не се занимавам. Има си дъждове за тая работа.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”