Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Има ли хора тук, които отглеждат палми ?
Какви палми по-точно ?

Аз имам фурми например , израснали от костилка на тия дето ги продават в магазините. Лятото я боднах мисля .
Та палми е доста общо , ако можеш да бъдеш по-конкретен за "модела":)
e aз имам няколко такива, 2 вида са според мен (едните са делящи се, цепят им се листята) но нищо повече не знам, а чесно казано не съм и търсил, какви видове са тези ?

моите първите са на по 10-12 години но не са мръднали бавно май растят, не знам какви грижи се полагат, но ми е интересно и мисля да се разровя и да си купя/насадя още, след като обменим инфо и се информирам по-добре...

иначе имам и по млади на по няколко месеца... преди време мой познат беше ходил до София в някакъв университет и беше снимал разни палми, доста грамадни на по 30 годинки/ако не греша на бананови ми заприличаха... и това ме запали още повече


така че кой каквото знае нека да каже ще е добре ако помогнете с нешо (:
В къщи има две-три палми.
Тайната е, че през лятото ги изкарвам на двора. На слънце. И по една кофа вода на ден. Плудяват.
Сега зимата сме ги прибрали на топло. Но пак са на светло. Парното в къщи се пали два пъти на ден и е доста топло. И като решихме да махаме на малкия памперса и пералнята всеки ден пере. И разни гащички се сушат на радиатора. Малиии какво стана с палмите.
Не знам на пролет как ще ги изнасям ... :)
Иначе не им знам "породите" на палмите. Доколкото си спомням са от костилка. Но са на повече от 10 години.
Моята палма е от този вид , с цепещите се листа , за който споменаваш. НА около година е и имам същите впечатления като @null - влаголюбиви и светлолюбиви разтения са. През зимата поливам по-слабичко обаче - веднъж на седмица- две.

Ето тук има доста теми , които обсъждат отглеждането на палми , Мисля че ще са ти полезни.
мерси много :)
В един от нашите офиси има ето такава палма. Тя дори ражда банани. Не изисква особени грижи, доколкото съм запознат.

Прикачен файл

P1010032.JPG
P1010032.JPG (49.56 KиБ) Видяна 26466 пъти
за палмите които се "цепят" си има име-Вашингтон, останалите които се размножават чрез фурми, наименованието е финикова. аз също отглеждам и от двата вида. ако имаш конкретен въпрос може да питаш.
kакво би ми препоръчал, понеже имам малки палмички... как да ги гледам занапред, какво да добавям в почвата, да я подменям ли и с каква,как да ги поливам, кде да ги държа сега съм ги сложил близо до прозореца доста високо стоят... и искам да избегна покафеняването на връхчетата им, понеже старите палми имат подобни заболявания ,на поне 1,2 от листята
Аз имам в двора една палма, но тя е някакъв декоративен вид и не расте много. На мен лично ми харесват тези дето стават големи.

На тази в двора не и знам името, но ако искаш мога да я снимам и да пусна снимката пък ти да си потърсиш инфо. Не е претенциозна. Като излезнат новите листа се подрязват тези от най-долния ред. Лятото я поливам сутрин и вечер, но дори и да остане без вода няколко дни и няма нищо, но все пак си е големшка. Есен, зима и пролет изобщо не се занимавам. Има си дъждове за тая работа.
за палмите ти препоръчвам да се преместват с саксии с разлика в диаметъра около 2 см. всяка година тъй като развиват коренова система а не стебло и листа. Редовно торене и поливане от април до октомври, и по-слабо в зимните месеци. Не са капризни за отглеждане. можеш да ги наторяваш с течен тор или оборска/но разтворена във вода/, при смяна на пръстта и присаждане препоръчвам смес от пясък, обикновена градинска пръст и торф. последното си го набавям от изгнили дънери в иглолистна гора.
забравих да кажа, че трябва да са поне на 1 метър от радиатор или отоплителен уред и в никакъв случай под климатик.
Илиян Илиев написа:ако искаш мога да я снимам


добре, ще се радвам да я видя... и аз ще снимам някои от моите тези дни... само да не ми се смеете много :-D
Снимката е малко кофти, защото я снимах преди малко в тъмното.

Прикачен файл

палма 006.jpg
палма 006.jpg (60.15 KиБ) Видяна 26382 пъти
Илиян Илиев......... Това мисля че е цикас
изненадана съм че вирее на двора , при вас може би е по -топло ???

Изображение

Цикас / Cycas

Слаба нужда от вода, подходящо място - в офиса.
Описание: Цикасът е изключително древно растение. Името му в превод от гръцки (Kykas) означава палма. Това не е точно палма, но много прилича по външен вид на всички палмови. За разлика от палмите, цикасът е двуполов и съществуват мъжки и женски растения. Произхожда от Югоизточна Азия (Япония и Тайван ) и Австралия. Той расте много бавно и може да живее дълго у дома при подходящи грижи.
Младите листа на цикаса са завити спирално, както при папратите. Те са крехки и доста нежни, по-късно обаче стават твърди и жилави.
При покупка трябва да внимавате, защото е скъпо растение и обикновено стои дълго по магазините, където условията не са много подходящи или го преполиват поради незнание относно нуждите му. Убедете се, че не са повредени централните листа, а крайните не са започнали да пожълтяват. Най-подходящи за покупка са растения с 3 до 5 развити листа.
Грижи:

Температура: Умерена, зимата предпочита по студени помещения при температуре 12-16°C, минимум 8°C.
Лятото го преместете на балкон или в градината, като внимавате да не е на течение и през първите няколко дни засенчвайте, за да не прегорят листата.

Поливане: Полива се обилно от пролет до есен, зимата намалете поливането. Попадналата вода в средната част може да предизвика загниване. Водата не бива да остава в подложката на саксията.

Пресаждане: Трябва да се прави много внимателно, тъй като корените са много нежни. Младите се пресаждат всяка година. По - възрастните, според растежа и запълването на саксията. Почва - 2 части листовка, 1 част прегорял оборски тор, 1 част чимовка, 1 част торф, 1 част пясък и към всичко добавете дървени въглища. На дъното поставете камъчета или натрошени глинени саксии.

Торене: На 2 седмици през активния период. Зимата не се тори.

Влажност на въздуха: Всекидневно пръскване. За да расте и изглежда добре, почиствайте листата всеки месец. Ако ги миете с вода, покриийте стеблото.

Място: Осигурете топло, светло, но защитено от слънчевите лъчи място. Подходящо изложение е южно или югозападно.

Размножаване: Чрез издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени въглища. Поставете в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте умерено.
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.
Ми тази година най-ниската температура беше около 3 градуса. През нощта може и по-ниска да е била, но не ми се вярва. Иначе миналата година и сняг имаше за два дена. 15 см сняг и се блокира живота. Добре че имахме брашно та замесих една пита.

п.п. Оня ден си работих по къс ръкав на една външна стена.
Иначе това ли е палмата в двора ти ???
Защото ако е тя трябва да и освободиш пространство около корените , че иначе ще я изгубите . Гледам на снимката доста е затревено , а на нея точно корените са и слабо място .
Това ще дойде да е палмата. Иначе не е пък чак толкова затревено. По принцип винаги е чисто около нея. Листата и са така разположени, че нищо не никне в близост до стъблото, а и зимния сезон няма кой да влиза в калта да скубе буреняка. А и на скоро имаше яко свлачище та от него май се насади тази трева. Даже след свлачището забелязах, че палмата е клюмнала на една страна.

п.п. Пък и съм под наем. Да му мислят хазяите за палмата. И без това аз плащам водата с която я поливам, а те са едни гадове... Жал ми е за палмата, че си падам малко цветар иначе ако е заради тях до сега да е изсъхнала.
Като тръгнеш да сменяш квартирата си откопай палмата и си я пресади някъде . :lol: :lol: :lol: ,защото е много красива и са и нужни много години за да достигне тези размери .
Не си струва да я батисат хазяите гадове
:x
Те са такива гадове, че ако я поискам няма да ми я дадат, но после умишлено ще я съсипят от липса на вода и грижи и след това задължително ще се погрижат да рзбера, че палмата се споминала 2-3 месеца след като са ми я отказали. :evil:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”