Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте бих искал да попитам някой-по запознат как да спася започналата силно да линее и пожълтява трева .Става въпрос за тревна смеска "спорт" на VILMORIN.Общата ми засята площ е около 120 м/2 , тревата е на 2 г. и в по -голямата си част е идеална,но има една зона около 10м/2(в ъгала на двора ),където има няколко много разлистили се лози. За капак на всичко в този ъгъл има една секвоя която вече стана около 4м. и съответно направи почти невъзможно да проникне слънчева светлина вурху горката тревичка.Миналата година дървото беше по -малко и не правеше чак толкова сянка.А най-интересно ми е ,че има лека сянка на няколко места в двора и там тревата е най-свежа и зелена,но явно в проблемната зона е прекалена сянката :) .Понеже няма как да дам слънце на тревата :),си мисля дали да не намаля поливането в тази зона,или може би има по добри варианти?А относно подръжката-кося горе-долу всяка седмица на 4 см. поливам всеки ден в силните жеги или поне през ден,през 2-3 месеца торя с NPK ,или само амаониева селитра,аерирам,валирам(абе, спазвам всичко по устав така да се каже :))Като цяло това ми е проблема,ще съм благодарен ако дадете някой съвет.Благодаря предварително
PIP - майстор
Много често ако тревата е под големи дървета причината е, че корените на дърветата изсмукват всичката влага. Не знам дали това е причината при теб, но го имай предвид, в тея жеги тревата има нужда от много влага.
titingo - напреднал
Тревата,ако не получава поне четери часа в денонощието директна слъчева светлина много трудно вирее . Всички видове треви предпочитат слънчевата светлина пред сянката,някои видове обаче издържат на сянка по добре от други,затова и ги препоръчват за сянка,не че на сянката те ще виреят по добре от на слънцето.Много важно е и проветривоста на местото,въздушната циркулация Тревата която се отглежда в сенчесто место се коси по високо,полива се по рядко и се тори по леко.
1.Имаш много сянка
2.Тревата ти спортна смеска сигурно садържа райграс и не е за сянка
3.Косиш ниско,поливаш често и ториш най вероятно без да спазваш норми и време и за капак валираш?!За какво ти е да валираш,да спластиш почвата ли искаш?
4 Мястото ти е непроветриво
Всички условия ти са нарушени да имаш добра трева в този участък.
manobg - специалист
При мен пък на сянка под голям орех тревата е най-хубава и зелена.
titingo - напреднал
manobg написа:
При мен пък на сянка под голям орех тревата е най-хубава и зелена.
Тревата ти която расте на слънце не получава необходимата влага и затова тази под ореха може да изглежда по добре,или по -вероятната причина имаш тревна смеска ,която садържа от 30% до 50% райграс и той през лятото страда от високите температури.Райграса не вирее добре на сянка,нуждае е се от сълнчева светлина но в същото време ако температурите са високи той страда.

Тема "проблем при тревна смеска на сянка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: