• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте знам че може би на някои от вас ви е писнало все едни и същи въпроси да ви задават, но просто точен отговор на моя въпрос неможах да намеря... А именно какъв вид напояване на райграс да избера за изключително малко пространство засято с райграс и нямам предвид 3 на 4 метра, а около 1.80смх25см. Освен райграс ще има и може би 1 - 2 цветенца и едно малко храстче. Това всичкото се намира пред гаража ми и досега беше с един голям люляк и роза, но просто не ми допадаха а и само ми пречат и ги махнах. И сега искам да го засея с райграс и някое и друго ниско цвете и храстче и се чудя как да ги напоявам. Много ми се иска да сложа от тези автоматични разпръсквачи, които са скрити в земята и като се пусне водата изскачат и започват да пръскат, но незнам какъв точно вид и какви дюзи да имат за да е достатъчно за местото но и да не пръска извън пространството. Наистина мястото е много малко, но тези разпръсквачи не са толкова скъпи и ако ми трябват 1 - 2 няма да ми е проблем. Ако някой може да ми помогне по този въпрос ще му бъда много благодарен! :) :yawinkle:
За толкова малко пространство най ще ти е лесно да го поляваш с маркуча :wink: Нещо автоматизирано не си заслужава, а е много вероятно да излиза и извън границите.
Благодаря за бързия отговор, но все пак ще изчакам може на някой да му хрумне нещо...
Прав е човека няма смисъл с автоматика за толкова малко няма как да го нагласиш да полива точно 3х4 метра.
Иначе купи един часовник с аларма, монтираш го в спалнята до леглото и го слагаш да звъни в 7.00... И автоматично ставаш и поливаш за 75 секунди. По-добра автоматика здраве...
Ехх.. значи ще си го мисля сам и мястото не е 3х4, а 1.8х25 и доколкото гледах досега има такива разпръсквачи които да пръскат дори до 0.8м и има и до 1.8м в зависимост от дюзата. Така че ще видя и ако успея да направя нещо ще пиша :yawinkle:
Идеята на автоматизираната поливна система е всичко да става самичко, без ваша намеса. Да се полива с точно количество и в определено време.
Съответно идеята не е просто да излиза един разпръсквач, след като завъртите кранчето и да полива.
Затова ви посъветваха да си го поливате с маркуча ... добавям и лейка.
Ако все пак държите на автоматизирана поливна система, то аз ви препоръчвам подземно капково напояване. Е за съжаление пак няма да щръква нищо :-)

Успех!
ммм.. и на мене идеята ми не е да щтръква просто нещо а просто като го направя и после да не го мисля повече за поливането. А това подземно капково напояване трябва да го видя какво представлява. Като обикновеното ли е и просто заровено в земята също така на каква дълбочина под райграса трябва да е? Благодаря!
Здравейте,
Надявам се автора на темата няма нищо против да използвам неговата тема, за да не пускам нова такава :).

Задачата:
Апартамент на кота 0,00 с тераса/градина към 60м2, от които ~30м2 (~7мХ5м) ще бъде трева.
Изкарал съм вода за поливане от апартамента през клапан управляем с напрежение (ще могат да му се задват интервали на работа със мин. стъпка 12мин).
Идеята ми е в геометричния център на карето трева да сложа един разпръсквач (с настройка на диаметъра за поливане 4,5-5м), който ще бъде под земята и ще изкача при подаване на вода (продават такива ЙоФтино по Практикер и другите такива).

Та питането ми е към хората занимаващи се или имащи опит в тези начинания – прилична ли е системата, ще полива ли достатъчно добре (равномерно) тревата. В момента има засят някакъв райграс, който искам да го сгъстя с подходяща тревна смеска. Ако може и по този въпрос да ми ударите едно рамоооо ))) - каква е подходящата тревна смеска за - гр. София, изложение Югоизток, грее го слънце до 13:00-14:00ч, ще го газят малки дечица – значи и да е устойчива на газене, не е необходимо да е устойчив на суша и ако може бързо да расте за да се сгъсти бързо.

Предварително благодаря!
Доколкото разбирам от поста ви, жалете в правоъгълник 7 на 5, да сложите един /евтин/ разпръсквач по средата.
Да, системата НЯМА да е прилична! :-)

и за да не се повтарям: viewtopic.php?t=21540
Благодаря за бързия отговор .
Първо - ако има вариант с един разпръсквач пък бил той и скъп да се полива читаво, приемам предложения.

Поразгледах материалите и си мислех за следния вариант - пет секторни разпръсквача разположени по дългите страни на карето, шахматно разположени - три от едната страна и два от другата, но този вариант много претрупан.

Друг вариант е диагонално на карето да сложа два секторни рапръсквача с радиус на поливане приблизително 5м и се получават дъги на поливане, както съм показал на приложената схема.


Този вариант ми се струва доста по-смислен.

Остава въпроса ми по отношение на вида на ревната смеска. Днес в Кауфланд видях три основни вида (оценявам, че това е Кауфланд) - за парк, за слънце и спорт. При мен разбира се ще има доста газене и мисля, че най-подходящ ще е "Спорт", но все пак тревите вътре пдходящи ли са за моите условия?

Прикачен файл

razpryskvachi.JPG
razpryskvachi.JPG (36.74 KиБ) Видяна 4460 пъти
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”