Лозата в двора е нападната от тези гадове. Пръскам вече с втори препарат по 2 пъти - нищо. Имам чувството, че стават още по-агресивни. С какво да излекувам лозичката? Ако продължава така до есента няма да остане здраво листо и на края грозде на кукуво лято. Бордолезов разтвор дали ще помогне? Като гледам снимки в интернет - жълт лозов акар е гадината.
- 1
- 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Synthy
- специалист
13 мнения в "Акари по лозата"
teon
- специалист
...е ти пък с бордолезов?!?...има акарициди за тая цел...виж из нета, посъветвай се и с агроном...ако попаднеш на свястна агро аптека и там може да питаш...да не би препарата ти да е бил с изтекла годност?...една година без да погледна, пръсках китките с един такъв 'Омит' - никаква файда...
Последна промяна от teon на вт май 14, 2013 1:14 pm, променено общо 1 път.
докера
- специалист
Мои познати успешно го морят с Талстар .... поне две пръскания през 10тина дни . И най-важното - задължително премахване на мъртвата тъкан /кора/ по целия чукан при резитба , че и още по-рано . Там зимуват женските на акарите , с вече оплодени яйца , и само чакат да се позатопли , за да ги снесат. Като се премахне старата кора , от студа бързо измират. Следете за "крастави" листа - сигурен признак за акари.
Нещо такова-
От другата страна тези петна изглеждат като брадавички .
Нещо такова-

От другата страна тези петна изглеждат като брадавички .
kabel96
- специалист
Абе вие за БИ-58 не сте ли чували.
Ето ви една от схемите които ползвам тази година.
http://www.agro.basf.bg/agroportal/bg/m ... 3_BASF.pdf
Ето ви една от схемите които ползвам тази година.
http://www.agro.basf.bg/agroportal/bg/m ... 3_BASF.pdf
докера
- специалист
pipilica написа:Тва май не мяза на акари, вземи лупа и разгледай листото ако има акари с лупа ще ги видиш добре.Това не са акарите , а следствието от тяхната "работа" . В началото мястото , където са смукали сокове от листото , леко се вдлъбва от едната страна , а от другата прилича на брадавичка . В последствие от лицевата страна засъхва така , както е на снимката

И БИ-58 върши работа , но напоследък е толкова разредено и с променен състав , че май им действа като сладко сиропче - не е като едновремешното в литровите алуминиеви бутилки , то мореше наред ....
И още нещо - чел съм , че акарите нападат по-често винени сортове , отколкото десертни , може би защото вторите имат по-буен растеж и не сварват да ги улучат крехки , не знам ......

kabel96
- специалист
докера написа:Тука си много прав.То с тия препарати стана мамата си трака.Принуждавам се да купувам по големи количества само и само да са в оригинални опаковки да не са минали през разфасовъчни фирми.Последен пример и с един Тирам.С моя от миналата година пръсках прасковите и няма една къдрава.Не ми стигна за 6 дръвчета и купих малка разфасовка и сега едвам успях да ги оправя да изкарат нормални листа.За приятел взех една агрия 1050 и сега по вишните му въшките си правят абютиренски балове хем на 8 пръска и то с моята моторна пръскачка.pipilica написа:
И БИ-58 върши работа , но напоследък е толкова разредено и с променен състав , че май им действа като сладко сиропче - не е като едновремешното в литровите алуминиеви бутилки , то мореше наред ....
Synthy
- специалист
Точно като на снимката изглеждат листата на лозичката. Някои са в доста по-лошо състояние. За първи път чувам, да се маха кората на лозята. Никога не съм го правил. То явно и затова толкова много се развъдиха тези гадове. Препаратите Би-58 и Талстар не съм ги виждал по агроаптеките където ходя. Засега ще изпръскам с каквото съм купил, пък дано да ги изтребя.
Обаче.. притеснява ме това пръскане. Няма ли да се просмуче през листата? Не ми се иска да отровя плода.
Обаче.. притеснява ме това пръскане. Няма ли да се просмуче през листата? Не ми се иска да отровя плода.
- 1
- 2
Тема "Акари по лозата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература