• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Synthy - специалист
Лозата в двора е нападната от тези гадове. Пръскам вече с втори препарат по 2 пъти - нищо. Имам чувството, че стават още по-агресивни. С какво да излекувам лозичката? Ако продължава така до есента няма да остане здраво листо и на края грозде на кукуво лято. Бордолезов разтвор дали ще помогне? Като гледам снимки в интернет - жълт лозов акар е гадината.
teon - специалист
...е ти пък с бордолезов?!?...има акарициди за тая цел...виж из нета, посъветвай се и с агроном...ако попаднеш на свястна агро аптека и там може да питаш...да не би препарата ти да е бил с изтекла годност?...една година без да погледна, пръсках китките с един такъв 'Омит' - никаква файда...
Последна промяна от teon на вт май 14, 2013 1:14 pm, променено общо 1 път.
pipilica - майстор
Вземи пръскай с Омит, Нисоран, Ортус това са все добри акарициди.
За предпочитане ако си купиш Нисоран.
Synthy - специалист
Ортус нищо не направи. Сега пръскам с... май точно с Нисоран (не е пред мен шишенцето за да видя със сигурност), пише, че е японско. Няма ефект :( Може би от един път няма да стане, мм ?
докера - специалист
Мои познати успешно го морят с Талстар .... поне две пръскания през 10тина дни . И най-важното - задължително премахване на мъртвата тъкан /кора/ по целия чукан при резитба , че и още по-рано . Там зимуват женските на акарите , с вече оплодени яйца , и само чакат да се позатопли , за да ги снесат. Като се премахне старата кора , от студа бързо измират. Следете за "крастави" листа - сигурен признак за акари.
Нещо такова- Изображение
От другата страна тези петна изглеждат като брадавички .
pipilica - майстор
Тва май не мяза на акари, вземи лупа и разгледай листото ако има акари с лупа ще ги видиш добре.
kabel96 - специалист
Абе вие за БИ-58 не сте ли чували.
Ето ви една от схемите които ползвам тази година.
http://www.agro.basf.bg/agroportal/bg/m ... 3_BASF.pdf
докера - специалист
pipilica написа:
Тва май не мяза на акари, вземи лупа и разгледай листото ако има акари с лупа ще ги видиш добре.
Това не са акарите , а следствието от тяхната "работа" . В началото мястото , където са смукали сокове от листото , леко се вдлъбва от едната страна , а от другата прилича на брадавичка . В последствие от лицевата страна засъхва така , както е на снимката :wink: Често именно на това му казват "краста"

И БИ-58 върши работа , но напоследък е толкова разредено и с променен състав , че май им действа като сладко сиропче - не е като едновремешното в литровите алуминиеви бутилки , то мореше наред ....

И още нещо - чел съм , че акарите нападат по-често винени сортове , отколкото десертни , може би защото вторите имат по-буен растеж и не сварват да ги улучат крехки , не знам ...... :roll: :)
kabel96 - специалист
докера написа:
pipilica написа:

И БИ-58 върши работа , но напоследък е толкова разредено и с променен състав , че май им действа като сладко сиропче - не е като едновремешното в литровите алуминиеви бутилки , то мореше наред ....
Тука си много прав.То с тия препарати стана мамата си трака.Принуждавам се да купувам по големи количества само и само да са в оригинални опаковки да не са минали през разфасовъчни фирми.Последен пример и с един Тирам.С моя от миналата година пръсках прасковите и няма една къдрава.Не ми стигна за 6 дръвчета и купих малка разфасовка и сега едвам успях да ги оправя да изкарат нормални листа.За приятел взех една агрия 1050 и сега по вишните му въшките си правят абютиренски балове хем на 8 пръска и то с моята моторна пръскачка.
Synthy - специалист
Точно като на снимката изглеждат листата на лозичката. Някои са в доста по-лошо състояние. За първи път чувам, да се маха кората на лозята. Никога не съм го правил. То явно и затова толкова много се развъдиха тези гадове. Препаратите Би-58 и Талстар не съм ги виждал по агроаптеките където ходя. Засега ще изпръскам с каквото съм купил, пък дано да ги изтребя.
Обаче.. притеснява ме това пръскане. Няма ли да се просмуче през листата? Не ми се иска да отровя плода.
  • 1
  • 2

Тема "Акари по лозата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: