Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
Ето го героят
Изображение
MamaMy - майстор
Бабо, я разкажи пак как си носила храна на партизаните!
- Ми я бях още момиче. Слагах в кошницата буца сирене, някое и друго яйце, една питка ако има месо и една бутилка вино или ракия и пеша по дерето през ей оня хълм право при партизаните.
- И те какво ти казваха?
- Данке шойн! :lol:
https://www.varna24.bg/novini/interesno ... na-2664345

Стенописът е вдъхновен и от пожарите обхванали страната ни и смелите мъже и жени, които ежедневно се борят с тях.
silent - майстор
нед юли 27, 2025 12:28 amMamaMy написа:
На времето по социализма ни учеха в армията, че взимаме повече пари от цивилните защото се водим 24 часа на разположение. Това означава, че няма не искам. Щом те повикат на работа ставаш от масата и тръгваш. Нямаш работно време както е по кодекса на труда. Поради тази причина ни чанчеха с доста повече работни часове без право на компенсации и извънреден труд не се заплащаше. Нямаше дори такъв термин в уставите. На този принцип по него време работеха и полицаите, пожарникарите и лекарите, но с повече привилегии.
Само аз си знам по колко денонощия съм карал дежурства лятото защото няма хора заради отпуските. Зимата януари и февруари същата работа. Мръзнеш или се пържиш в собствен сос да осигуряваш полетите. По цели денонощия не съм събличал комуфлажа или събувал кубинките. И няма баня на работа, стая за почивка и др. подобни глезотии. Даже нямаше течаща вода. За пиене бойците ходеха с баки на гръб на 3 км. За миене от водоноската. Като се приберях след няколко поредни дежурства без прекъсване и не ме пускаха в къщи. Събличах се пред вратата и направо в банята. За храната няма да говорим. Носех ядене за няколко дни. Обикновено на третия кучетата го дояждаха защото вече се е развалило. Бойците ходеха за храна за тях по три пъти дневно с баките на други 3 км обратно на водата. Та сегашния героизъм за много хора е бил ежедневие. И то ниско платено или дори безплатно. Това миньори, комбайнери същата работа. Не случайно бяхме друга категория труд и се пенсионирахме рано. Мнозина вече износени и негодни за работа. Останалите дори недоживяваха. Е винаги е имало и връзкари на сладки служби прикачени към тези тежки професии и ползващи само облагите. Обикновените хора виждаха и продължават да виждат само тях. Онези младите пенсионери със шапката пари.
Синдрома на възрастния човек колко е било тежко колко е било лошо колко са се износили колко всичко е било заслужено. Нищо подобно плащаше ви се за да сте верни на режима а не че толкова много сте страдали и толкова много сте дали че сте се преуморили. Много хора са давали повече от вас бичеха до 55, 60г без вашите привилегии и без почетно ранно пенсиониране с почести и за капак доизживяваха живота си с мизерни пенсии.
Разправяй го това на някой дето не е ходил в казарма по времето когато казарамата беше истинска. При мен конкретно има и военни в семйството от онова време та съм и слушал почти същото. Т.е по времето когато и ти си страдал ужасно, и не намесвай докторите. Докторите мизерстваха по болници и поликлиники с по 150-200лв.
В случая браво на детето и не бива да се омаловажава желанието да помага както може и проявата на отговорност, нещо което връстниците му не познават и които ще изпаднат в дискомфорт чак като им изгори кабела на интернета
MamaMy - майстор
ср авг 13, 2025 10:36 amsilent написа:
Синдрома на възрастния човек колко е било тежко колко е било лошо колко са се износили колко всичко е било заслужено. Нищо подобно плащаше ви се за да сте верни на режима а не че толкова много сте страдали и толкова много сте дали че сте се преуморили. Много хора са давали повече от вас бичеха до 55, 60г без вашите привилегии и без почетно ранно пенсиониране с почести и за капак доизживяваха живота си с мизерни пенсии.
Разправяй го това на някой дето не е ходил в казарма по времето когато казарамата беше истинска. При мен конкретно има и военни в семйството от онова време та съм и слушал почти същото. Т.е по времето когато и ти си страдал ужасно, и не намесвай докторите. Докторите мизерстваха по болници и поликлиники с по 150-200лв.
В случая браво на детето и не бива да се омаловажава желанието да помага както може и проявата на отговорност, нещо което връстниците му не познават и които ще изпаднат в дискомфорт чак като им изгори кабела на интернета
Да, одъртях. Станах на 53. И не, не съм получил абсолютно никакви облаги от армията. Не съм ползвал нито квартирни, нито съм взел жилище. Не съм се пенсионирал като военен, а по ТЕЛК. От армията ми останаха само заболяванията. Не съм взимал Х на брой заплати, а ме уволниха дисциплинарно защото не пожелах да подпиша заробващ нов 10 годишен договор. Започнал съм работа 18 годишен директно в БНА през 1991г. За капак не ми признаха категорията труд. До тук всичките ти доводи увяхнаха. А относно големите пари които взимах, когато се уволних заплатата ми беше 7500лв чисто. За сравнение половинката ми тогава се прибираше с почти 15000. Обикновена операторка на машина в производството. Баща ми вземаше 13500 като автобусен шофьор. Леля ми като мед. сестра в София вземаше 17000. Не знам лекарите с колко са мизерствали, но те си бяха по кодекса на труда, имаха синдикати и отделно получаваха за звание защото имаха офицерски такива. До тук и с верните на режима.
Ето заради такова изкривено виждане хората извън системата имаха изкривено мислене. Всеки гледал, но сте гледали разни щабари и връзкари на топли службици. Такива имаше във всички сфери на живота. Не бива да се слагат всички под общ знаменател.
Мама, даваш ли си сметка, че това се чете от хора, които знаят какви са били правилата и условията за служба в армията по онова време?
Аз съм един от тях и не намирам нищо вярно в написаното от теб.
С пет години съм по-голям и съм започнал точно пет години преди теб.

Можеш да направиш тема с оплакванията си от живота.
vlax - майстор
ср авг 13, 2025 2:12 pmТрифон П.Трифонов написа:

Я кажи къде и кога,че нещо ми се губи паметта, ако изобщо си писал някъде?
ср авг 13, 2025 2:32 pmvlax написа:
ср авг 13, 2025 2:12 pmТрифон П.Трифонов написа:

Я кажи къде и кога,че нещо ми се губи паметта, ако изобщо си писал някъде?
Ще получиш ЛС- днес съм МНД.
MamaMy - майстор
Преди да започна работа съм завършил военно училище. Давам си много ясна сметка какво и къде и всичко е истина на 110%. Може да се провери и потвърди. Имам УП2 и там има всичко от-до. Годините за които пиша са точно периода на хиперинфлацията. За съжаление по това време на цивилните им идексираха редовно заплатите под натиска на синдикатите. В армията синдикати нямаше. Няма стачки, няма протести имаше само устав. Демокрацията дойде след като напуснах и то пак изкривена и по нашенски. :goodman:

Тема "Да бъдем добри, да бъдем хора!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: