нед юли 27, 2025 12:28 amMamaMy написа: На времето по социализма ни учеха в армията, че взимаме повече пари от цивилните защото се водим 24 часа на разположение. Това означава, че няма не искам. Щом те повикат на работа ставаш от масата и тръгваш. Нямаш работно време както е по кодекса на труда. Поради тази причина ни чанчеха с доста повече работни часове без право на компенсации и извънреден труд не се заплащаше. Нямаше дори такъв термин в уставите. На този принцип по него време работеха и полицаите, пожарникарите и лекарите, но с повече привилегии.Синдрома на възрастния човек колко е било тежко колко е било лошо колко са се износили колко всичко е било заслужено. Нищо подобно плащаше ви се за да сте верни на режима а не че толкова много сте страдали и толкова много сте дали че сте се преуморили. Много хора са давали повече от вас бичеха до 55, 60г без вашите привилегии и без почетно ранно пенсиониране с почести и за капак доизживяваха живота си с мизерни пенсии.
Само аз си знам по колко денонощия съм карал дежурства лятото защото няма хора заради отпуските. Зимата януари и февруари същата работа. Мръзнеш или се пържиш в собствен сос да осигуряваш полетите. По цели денонощия не съм събличал комуфлажа или събувал кубинките. И няма баня на работа, стая за почивка и др. подобни глезотии. Даже нямаше течаща вода. За пиене бойците ходеха с баки на гръб на 3 км. За миене от водоноската. Като се приберях след няколко поредни дежурства без прекъсване и не ме пускаха в къщи. Събличах се пред вратата и направо в банята. За храната няма да говорим. Носех ядене за няколко дни. Обикновено на третия кучетата го дояждаха защото вече се е развалило. Бойците ходеха за храна за тях по три пъти дневно с баките на други 3 км обратно на водата. Та сегашния героизъм за много хора е бил ежедневие. И то ниско платено или дори безплатно. Това миньори, комбайнери същата работа. Не случайно бяхме друга категория труд и се пенсионирахме рано. Мнозина вече износени и негодни за работа. Останалите дори недоживяваха. Е винаги е имало и връзкари на сладки служби прикачени към тези тежки професии и ползващи само облагите. Обикновените хора виждаха и продължават да виждат само тях. Онези младите пенсионери със шапката пари.
ср авг 13, 2025 10:36 amsilent написа: Синдрома на възрастния човек колко е било тежко колко е било лошо колко са се износили колко всичко е било заслужено. Нищо подобно плащаше ви се за да сте верни на режима а не че толкова много сте страдали и толкова много сте дали че сте се преуморили. Много хора са давали повече от вас бичеха до 55, 60г без вашите привилегии и без почетно ранно пенсиониране с почести и за капак доизживяваха живота си с мизерни пенсии.Да, одъртях. Станах на 53. И не, не съм получил абсолютно никакви облаги от армията. Не съм ползвал нито квартирни, нито съм взел жилище. Не съм се пенсионирал като военен, а по ТЕЛК. От армията ми останаха само заболяванията. Не съм взимал Х на брой заплати, а ме уволниха дисциплинарно защото не пожелах да подпиша заробващ нов 10 годишен договор. Започнал съм работа 18 годишен директно в БНА през 1991г. За капак не ми признаха категорията труд. До тук всичките ти доводи увяхнаха. А относно големите пари които взимах, когато се уволних заплатата ми беше 7500лв чисто. За сравнение половинката ми тогава се прибираше с почти 15000. Обикновена операторка на машина в производството. Баща ми вземаше 13500 като автобусен шофьор. Леля ми като мед. сестра в София вземаше 17000. Не знам лекарите с колко са мизерствали, но те си бяха по кодекса на труда, имаха синдикати и отделно получаваха за звание защото имаха офицерски такива. До тук и с верните на режима.
Разправяй го това на някой дето не е ходил в казарма по времето когато казарамата беше истинска. При мен конкретно има и военни в семйството от онова време та съм и слушал почти същото. Т.е по времето когато и ти си страдал ужасно, и не намесвай докторите. Докторите мизерстваха по болници и поликлиники с по 150-200лв.
В случая браво на детето и не бива да се омаловажава желанието да помага както може и проявата на отговорност, нещо което връстниците му не познават и които ще изпаднат в дискомфорт чак като им изгори кабела на интернета
ср авг 13, 2025 2:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
С пет години съм по-голям и съм започнал точно пет години преди теб.
ср авг 13, 2025 2:32 pmvlax написа:Ще получиш ЛС- днес съм МНД.ср авг 13, 2025 2:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
С пет години съм по-голям и съм започнал точно пет години преди теб.
Я кажи къде и кога,че нещо ми се губи паметта, ако изобщо си писал някъде?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: