Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
brum - специалист
Правя външна тоалетна. 155см х 185см е плочата, външния размер на стените трябва да е 150см х 180см. Обмислям да ползвам газобетонови тухли за тая работа защото се работи бързо и изглежда по-лесно от колкото с нормалните тухли (най-малкото не изисква толкова довършителни работи след това). Ще има едно малко прозорче и врата. Газобетона ще е носещ, от горе има само покрив. В близост няма други постройки. И имам няколко въпроса:

Та прочетох, че 7.5см носещите блокчета не били подходящи за моите цели и май трябва да минавам на 10см, правилно ли съм разбрал? Или мога да мина при моят случай и с 7.5см носещи блокчета?

Чета, че между основата и газобетоновите блокчета се поставя мембранна. Тая мембрана дали няма да ми изиграе лоша шега, защото нямам ни колона, ни нищо и газобетона ще носи всичко. Не знам каква е адхезията към тази мембрана, ама имам притеснение да не почне постройката да ходи на страни от плочата след време. Евентуално ако е по-добре мушамата да си е там трябва ли да анкерирам най-долният слой към плочата и ако да - как?

Над газобетона се оставяли 20тина милиметра до тавана и се запълвало с пяна. Само дето аз таван нямам. Удачно ли е при това положение да се излее от горе един малък пояс с малко арматура в него (примерно 10см висок, ширина като на блокчетата) директно върху газобетона?

Има ли проблем ако между поставянето на покрива и изграждането на зида минат 1-2 седмиц (и примерно вали дъжд през това време)? Газобетона май бързо пие влага, притеснявам се да няма проблеми после с него.

Как е най-лесно да го "запечатам" от вън за да го изолирам от атмосферните условия. Търси се най-ленсият вариант (не най-евтиният), без значение как изглежда после от вън. Важното е се изисква минимално време за извършване на работата. После по важност е качеството и на последно място - цената. Предполагам ще трябва мрежа от вън и върху нея да се шпаклова с нещо, ама като не съм запознат с технологиите си питам :) .

Покривният пояс ще е под наклон, в него ще влизат няколко малки дървени греди, от горе ще има най-вероятно ондулин.

Тръби в стените има само на едно място и то тръби е силно казано - една дупка, през нея влиза тръба. От другият край на тръбата има гъвкава връзка към казанчето. Еветуално ще има и чешма, та има шанс да се наложи да нарежа канал за една тръба с дължина около метър.

И още един страничен въпрос - какво става ако газобетновите блокчета се оставят за 1-2-3 години неизмазани от вън? Влагата предполагам ще почне да ги унищожава ще почнат да се ронят, но си питам, тъй като не съм сигурен. Предполагам и топлоизолационните качества на газобетона се променят с времето ако не е изолиран, нали? Не че мен много ме бърка топлоизолацията на външната тоалетна, ама да си питам :) .

А, и ако газобетоновите блокчета не са най-удачното за това което правя бих приел съвети към какво да се насоча.
torbalan - Дървен философ
За няма 3 квадрата постройка - толкова терзания.

Огледай кое е най-евтино в момента в близост до теб. И тухли и газобетон и циментови блокчета - всичко е удачно... Дори втора употреба еденички също вършат чудесна работа.

Ако искаш да е трайно - измажи от вън с цимент и пясък, варосай го и готово...
nikolovvd - майстор
Ако работиш с газобетон, не забравяй да си почиваш поне 10-12 часа на всеки 3-4 реда.
Работата върви бързо и увлича, но като стигнеш до 6-7 ред стените ще започне да "плува" и ще се изкривят.
Това се получава защото лепилото стяга бавно, но като стегне става много здраво. С 10 см съм правил барплот и след 24 часа беше много здраво. В новото строителство гледам, че масово ползват газобетон за вътрешни стени - мокро помещение/кухня, мокро помещение/баня или баня/спалня.
EDI - майстор
Да карам, до колкото аз съм работил газобетон на вилата:
Зидай с 150 или 175 блокчета, другото е много тънко.Аз бих го иззидал с 200.Слага се мембрана или битумна лента на плочата, като първия ред се лепи с пясъчно-циментна смес, няма да иде никъде, не се бой.Против капилярна влага се слага.Зидай с пяна, става здраво и бързо.Сложи армопояс, щом отгоре направо ще правиш покрива, макар и без него да стане, не ти е голям обекта.Никакъв проблем няма, ако го оставиш само на газобетон известно време.Руснаците по цяла зима държат гол газобетон и на другото лято си продължават.Не се разрушава, само може да поеме влага, ако го държиш зимата гол, но после ще си изсъхне.За вън си вземаш бяла шпакловка за ТИ /аз ползвам ТЕРАЗИД/ и с мрежа си шпакловаш, после с години може да си стои така.За няколко години без нищо вероятно горния слой ще започне да се рони, но не мога да кажа.И да се подрони нещо, после сигурно лесно се стига до здрав слой с една шпатула.
torbalan - Дървен философ
Аз не бих държал газобетон гол през зимата....

Изображение

Измажи го след, като го иззидаш. Дали с бяла шпакловка или с цимент и пясък - не знам.
brum - специалист
Каква е тази пяна за зидане? Да попрочета малко :) .

20см са ми много - едно, че материалите ще станат двойно по-обемни и ще е по-сложно пренасянето, другото, че ще отнемат 20см от площа на тоалетната. Мисля да си карам на 10, освен ако не е някакъв проблем.

За почивката на 3-4ри реда - мисля, че може да се уреди. Но по-скоро на на 5ти ред. Общо ще имам 10 реда, половината първият ден, другата половина - вторият. Това разбира се ако тази пяна по-горе не се окаже по-удачно решение :) . Макар че пише, че разтвора за зидане се ползвал до 4ри часа след разбъркването, после уж стягал...

За измазването с цимент и пясък чета, че не била толкова проста работа. Искало си стабилно "пердашене" за да слепне и да стане здраво. Пък аз съм доста нов в тая работа - ще ми е сефте, пък и няма кой да ме учи. Та карам само на прочетеното :) . Поради тази причина ми се струва, че готова смес за шпакловка си е по-добрият вариант. Колко дебела става тая шпакловка, за да мога да си пресметна необходимото количество материали?

За хидроизолационната мушама - сега прочетох, че когато стената е носеща не се използва тя, а вместо нея се прави със строителен разтвор с добавка за да сатне водоплътен. Някак си ми се струва по-удачно решение :) . Та може би там където е слоя пясък с цимент под първият слой газобетон ще е просто с добавка.
Последна промяна от brum на вт май 10, 2016 3:51 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Аз работя с СХ10 на ЦЕРЕЗИТ, но и ИНСТАСТИК я дават за зидане.С пяната за 1 ден си готов със зидарията, няма нужда да се чака, защото докато изкараш реда, на първия блок вече е стегнала.Като шпакловаш удряш 4-5 мм с маламашката, вграждаш мрежата, после си удряш едно циклене с още един слой 1-2 мм и готово.
torbalan - Дървен философ
Еди, а готовата шпакловка не трябва ли и тя да се пердаши?

Особено ако е топличко...


Да - трябва си пердашене, защото иначе се пука. Но не е страшно.
А преди мазането - стената трябва да се напръска с циментово мляко (не помня пясък слагаше ли се)

Циганчетата дето ми мазаха оградата пердашеха с дървена маламашка... Двама мажат, а един като стегне тръгва след тях да пердаши...

Самия аз съм го правил също, но на по-малки пространства.

Ако ще е с 10 см. Аз бих направил една метална или дървена конструкция. Тогава може и с по-тънък.
А ако има конструкция - може и без зидане. Директно с някаква фасадна облицовка. Сайдинг например.

Това драстично ще намали обема и масата на необходимите материали.
brum - специалист
Еди, това ли имаш в предвид за техника на нанасяне на замазката - https://youtu.be/p2H1fB8Qbe8?t=451 ?
EDI - майстор
Шпакловката за ТИ не се пердаши.Брум, това на клипа е гипсова мазилка.Шпакловката се разнася с назъбена или гладка маламашка по стената, после върху нея се налага мрежата и с маламашката се вгражда в шпакловката / да се разположи около средата/.Ей тук накрая на клипа се вижда принципа на работа - http://www.misiamoiatdom.com/48-%D1%82% ... 1%82%D0%B8 .

Тема "Удачен ли е газобетона за малка постройка?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: