Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
VLADO66
- майстор
84 мнения в "Кисело мяко да мухлясва?"
gechev
- специалист
- Мнения: 874
Младежи сте и не помните, но първите капачки бяха от картон /твърда хартия/. После дойдоха алуминевиете. Мама тогава спря да ми се кара, че не съм държал бутилката вертикално. Тогава се пазаруваше с мрежички и всичко в тях седеше както ги подредиш. Колкото до киселото мляко мухлясва ако е истинско и ако не го обичат. У нас никога.
shotik
- майстор
- Мнения: 3460
kuger написа:Преди бурканчета и кутийки ,киселото мляко се квасеше в алуминиеви легени ,към 5 - 6 кг съдържаха, и си носиш някакъв съд,мерят го на паланзата и с голяма лъжица/не е черпак,по - плоска/ гребе и пълни докато ти стане количеството ,което си поръчал,това помните ли го ?hidrazin написа:Върна ме почти 50 години назад във времето. Бурканче нямам запазено, но имам от прясно мляко, литрова бутилка, затваряща се с алуминиева капачка.
Помня добре и това в стъклените бурканчета.
http://detstvoto.net/index.php?newsid=457
hidrazin
- майстор
- На линия
- Мнения: 25902
Между другото най-евтиният и достъпен тест за това дали в киселото мляко има нишесте, е този с йод. Лъжичка кисело мляко и няколко капки йодна тинктура отгоре. Ако няма нишесте, киселото мляко се оцветява около капките жълто-кафяво.
Ако има нишесте - синьо. Няма как да се сбърка. За съжаление родните производители и на това са му намерили цаката. Използват модифицирано нишесте, което не дава характерното синьо оцветяване. Е, поне може да се открият най-долнопробните и евтини кисели млека.
Преди време си бях правил няколко неволни експеримента. Кисело мляко отворено и изядено до половината. После забравено и забутано в хладилника. След месец ... просто изсъхва и става на цилиндрична буца в кофичката. Понякога с леко розово оцветяване от някаква нехарактерна плесен.
Истинското кисело мляко си вкисва след няколко дни и ако е отворено си мухлясва. Преди години в магазините някои дупчеха фолиото на кофичките за да изглежда прясно и за да не гръмне. Като вкисне, направо надува капачката отгоре. От години не съм виждал надуто кисело мляко.
И това с нишестето - слагат го навсякъде. Някой да не мисли, че например доматеното пюре в магазина е от изварени домати???
Смлени отпадъчни домати и отпадъци от домати, вода, боя и НИШЕСТЕ за сгъстяване. Същото е и с доматените консерви, рибните консерви със сос, лютениците, кетчупите .... и всякакви подобни, където съдържанието трябва да изглежда по-гъсто.
Да Ви е сладко!!!

Ако има нишесте - синьо. Няма как да се сбърка. За съжаление родните производители и на това са му намерили цаката. Използват модифицирано нишесте, което не дава характерното синьо оцветяване. Е, поне може да се открият най-долнопробните и евтини кисели млека.
Преди време си бях правил няколко неволни експеримента. Кисело мляко отворено и изядено до половината. После забравено и забутано в хладилника. След месец ... просто изсъхва и става на цилиндрична буца в кофичката. Понякога с леко розово оцветяване от някаква нехарактерна плесен.
Истинското кисело мляко си вкисва след няколко дни и ако е отворено си мухлясва. Преди години в магазините някои дупчеха фолиото на кофичките за да изглежда прясно и за да не гръмне. Като вкисне, направо надува капачката отгоре. От години не съм виждал надуто кисело мляко.
И това с нишестето - слагат го навсякъде. Някой да не мисли, че например доматеното пюре в магазина е от изварени домати???
Да Ви е сладко!!!
Junak
- майстор
- Мнения: 1692
shotik написа: Преди бурканчета и кутийки ,киселото мляко се квасеше в алуминиеви легени ,към 5 - 6 кг съдържаха, и си носиш някакъв съд,мерят го на паланзата и с голяма лъжица/не е черпак,по - плоска/ гребе и пълни докато ти стане количеството ,което си поръчал,това помните ли го ?алуминиеви легени - фасати
А прясното - в гюмове
Разнасяха ги с каруци. Носеше звънец, дрънчеше и викаше "Млекаря,млекаряяя"
П. Петков
- специалист
- Мнения: 675
nikolson написа:Класика:VLADO66 написа:Няма да се учудя ако измислят и лайнорезорбиращ агентРуснаците са напред с материала..
Гладышев, опорожнивший свой стакан без труда, смотрел на Ивана с лукавой усмешкой.
– Ну как, Ваня, самогоночка?
– Первачок что надо, – похвалил Чонкин, вытирая ладонью проступившие слезы. – Аж дух зашибает.
Гладышев все с той же усмешкой придвинул к себе плоскую консервную банку, бывшую у него вместо пепельницы, плеснул в нее самогон и зажег спичку. Самогон вспыхнул синим неярким пламенем.
– Видал?
– Из хлеба или из свеклы? – поинтересовался Чонкин.
– Из дерьма, Ваня, – со сдержанной гордостью сказал Гладышев. Иван поперхнулся.
– Это как же? – спросил он, отодвигаясь от стола.
– Рецепт, Ваня, очень простой, – охотно пояснил Гладышев. – Берешь на кило дерьма кило сахару…
"В 1921 г. В. Ленин в записке в Совет народных комиссаров писал: "Я
решительно против всякой траты картофеля на спирт. Спирт можно и должно
делать из торфа". Ученые предлагали рецепты изготовления спирта даже из
навоза и фекалий.
Демьян Бедный откликнулся следующими стихами:
Вот настали времена:
Что ни день - то чудо.
Водку гонят из говна,
По три литра с пуда.
Русский ум изобретет
В зависть всей Европы:
Скоро водка потечет
В рот из самой жопы.
Будем мы повелевать,
Властвовать над миром.
Будут люди водкой срать
И пердеть эфиром."
И още:
http://www.interfax.by/article/81339
jordanvass
- майстор
- Мнения: 1026
hidrazin написа:Истинското кисело мляко си вкисва след няколко дниНяколко, ама колко? Аз от години квася всяка седмица и в хладилника спокойно издържа 3 седмици. Поне дотолкова съм го забравял. Вярно, че съвсеееем леко се подкиселява, но си е с много добър вкус. Категорично не се разваля. Явно комшията си храни кравата с консерванти.
Не знам на кое казвате истинско мляко, но това с вкисването си е до щам, а не до мляко. Доколкото знам, при нас има 2 основни щама за киселото мляко. Явно съм нацелил комбинацията. Моето мляко след 1 ден престой в хладилника добива перфектен вкус и плътност и трае няколко седмици, без да се вкисва. Мухъл никога не е хващало, но бурканите са винаги затворени. И съм убеден, че е истинско. Така че не мисля, че точно вкисването е критерий за това дали млякото е истинско.
Някой по-горе беше писал, че само загрява млякото до температурата на киселинообразуване 37-38 градуса. Задължително се загрява до кипване и тогава се охлажда с непрекъснато бъркане до 42 градуса, иначе не става.
Тема "Кисело мяко да мухлясва?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!

