• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
VLADO66 - майстор
Все дъртаци сме се събрали тука :-D
EDI - майстор
Дърти бесни пенсии :-D Имaл съм случaй, дa ме прaтят нa мaгaзинa късно след обед и млякото, aко е остaнaло, :lol: вече дa реже нa вкус. Ех, временa, временa :-D
gechev - специалист
Младежи сте и не помните, но първите капачки бяха от картон /твърда хартия/. После дойдоха алуминевиете. Мама тогава спря да ми се кара, че не съм държал бутилката вертикално. Тогава се пазаруваше с мрежички и всичко в тях седеше както ги подредиш. Колкото до киселото мляко мухлясва ако е истинско и ако не го обичат. У нас никога.
EDI - майстор
Картонените не ги помня, само съм чувал.Не съм чак толкова дърт все пак. :-D :lol: :partyman:
shotik - майстор
kuger написа:
hidrazin написа:
Изображение

Помня добре и това в стъклените бурканчета.
http://detstvoto.net/index.php?newsid=457
:partyman:
Върна ме почти 50 години назад във времето. Бурканче нямам запазено, но имам от прясно мляко, литрова бутилка, затваряща се с алуминиева капачка.
Преди бурканчета и кутийки ,киселото мляко се квасеше в алуминиеви легени ,към 5 - 6 кг съдържаха, и си носиш някакъв съд,мерят го на паланзата и с голяма лъжица/не е черпак,по - плоска/ гребе и пълни докато ти стане количеството ,което си поръчал,това помните ли го ?
gogo7777 - майстор
За това само са ми разказвали :)
hidrazin - майстор
Между другото най-евтиният и достъпен тест за това дали в киселото мляко има нишесте, е този с йод. Лъжичка кисело мляко и няколко капки йодна тинктура отгоре. Ако няма нишесте, киселото мляко се оцветява около капките жълто-кафяво.
Ако има нишесте - синьо. Няма как да се сбърка. За съжаление родните производители и на това са му намерили цаката. Използват модифицирано нишесте, което не дава характерното синьо оцветяване. Е, поне може да се открият най-долнопробните и евтини кисели млека.
Преди време си бях правил няколко неволни експеримента. Кисело мляко отворено и изядено до половината. После забравено и забутано в хладилника. След месец ... просто изсъхва и става на цилиндрична буца в кофичката. Понякога с леко розово оцветяване от някаква нехарактерна плесен.
Истинското кисело мляко си вкисва след няколко дни и ако е отворено си мухлясва. Преди години в магазините някои дупчеха фолиото на кофичките за да изглежда прясно и за да не гръмне. Като вкисне, направо надува капачката отгоре. От години не съм виждал надуто кисело мляко. :sad:
И това с нишестето - слагат го навсякъде. Някой да не мисли, че например доматеното пюре в магазина е от изварени домати??? :lol: Смлени отпадъчни домати и отпадъци от домати, вода, боя и НИШЕСТЕ за сгъстяване. Същото е и с доматените консерви, рибните консерви със сос, лютениците, кетчупите .... и всякакви подобни, където съдържанието трябва да изглежда по-гъсто.
Да Ви е сладко!!!
:partyman:
Junak - майстор
shotik написа:
Преди бурканчета и кутийки ,киселото мляко се квасеше в алуминиеви легени ,към 5 - 6 кг съдържаха, и си носиш някакъв съд,мерят го на паланзата и с голяма лъжица/не е черпак,по - плоска/ гребе и пълни докато ти стане количеството ,което си поръчал,това помните ли го ?
алуминиеви легени - фасати
А прясното - в гюмове
Разнасяха ги с каруци. Носеше звънец, дрънчеше и викаше "Млекаря,млекаряяя"
П. Петков - специалист
nikolson написа:
VLADO66 написа:
Няма да се учудя ако измислят и лайнорезорбиращ агент
Руснаците са напред с материала..
Гладышев, опорожнивший свой стакан без труда, смотрел на Ивана с лукавой усмешкой.
– Ну как, Ваня, самогоночка?
– Первачок что надо, – похвалил Чонкин, вытирая ладонью проступившие слезы. – Аж дух зашибает.
Гладышев все с той же усмешкой придвинул к себе плоскую консервную банку, бывшую у него вместо пепельницы, плеснул в нее самогон и зажег спичку. Самогон вспыхнул синим неярким пламенем.
– Видал?
– Из хлеба или из свеклы? – поинтересовался Чонкин.
– Из дерьма, Ваня, – со сдержанной гордостью сказал Гладышев. Иван поперхнулся.
– Это как же? – спросил он, отодвигаясь от стола.
– Рецепт, Ваня, очень простой, – охотно пояснил Гладышев. – Берешь на кило дерьма кило сахару
Класика:

"В 1921 г. В. Ленин в записке в Совет народных комиссаров писал: "Я
решительно против всякой траты картофеля на спирт. Спирт можно и должно
делать из торфа". Ученые предлагали рецепты изготовления спирта даже из
навоза и фекалий.

Демьян Бедный откликнулся следующими стихами:

Вот настали времена:
Что ни день - то чудо.
Водку гонят из говна,
По три литра с пуда.
Русский ум изобретет
В зависть всей Европы:
Скоро водка потечет
В рот из самой жопы.
Будем мы повелевать,
Властвовать над миром.
Будут люди водкой срать
И пердеть эфиром."

И още:

http://www.interfax.by/article/81339
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
Истинското кисело мляко си вкисва след няколко дни
Няколко, ама колко? Аз от години квася всяка седмица и в хладилника спокойно издържа 3 седмици. Поне дотолкова съм го забравял. Вярно, че съвсеееем леко се подкиселява, но си е с много добър вкус. Категорично не се разваля. Явно комшията си храни кравата с консерванти. :D
Не знам на кое казвате истинско мляко, но това с вкисването си е до щам, а не до мляко. Доколкото знам, при нас има 2 основни щама за киселото мляко. Явно съм нацелил комбинацията. Моето мляко след 1 ден престой в хладилника добива перфектен вкус и плътност и трае няколко седмици, без да се вкисва. Мухъл никога не е хващало, но бурканите са винаги затворени. И съм убеден, че е истинско. Така че не мисля, че точно вкисването е критерий за това дали млякото е истинско. :wink:
Някой по-горе беше писал, че само загрява млякото до температурата на киселинообразуване 37-38 градуса. Задължително се загрява до кипване и тогава се охлажда с непрекъснато бъркане до 42 градуса, иначе не става.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Кисело мяко да мухлясва?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: