tgv написа:Потресен Съм. На 1,728кВт духалка плюс телевизор, хладилник и компютър имам загуби по ел. инсталацията 11,5%.И как ги изчисли тези загуби че мие чудно
Вярно инсталацията е дърта но чак пък толкова.
Когато един нагревател е повишил температурата на 1лит. вода с 1гр. е извършил работа равна на 4182Джаула. 1Дж.=1Ват/секунда. Грешката ми е че съм отчитал само тока през нагревателя, като съм приел на доверие че напрежението е било 220В. Ако напрежението е било около 210В се е получило КПД - 0,88. Вчера взех от комшията бързовар 2,5кВт. потопих го в 5 литров съд отчетох температурния интервал за 3мин. отчетох тока, приех на доверие 220В. и получих КПД-0,84. Обаче след твоя въпрос станах подозрителен и взех че премерих напрежението - 212 Волта. Включих една Китайска духалка с съпротивление 28 Ома и отчетох 207В. Слязох до ел. таблото и там на едно кабелче отчетох 220В / на електромера не можах по обясними причини/. Другото са сметки по З-на на ОМ.
Понаправих консултация за Ел. стандарта. Загуби до 5% в ел. инсталациите са напълно допустими. Нормалното заземяване не трябва да надхвърля 10 Ома /ето едно паразитно нагревателче/. Заземяване за компютърни системи 2-4 Ома.