• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
GARD - специалист
Ребрата са обратно.А има греди в двата края с размери дължина-6 л.м. и ширина 12х10 под тях са колони. Там кадето си показал няма греда.
crez - майстор
Правиш "кафеза" с греди 10/10 задължително подпираш носещата греда (също 10/10) в двата края и редиш ребрата 8/10. За да не изролзваш 6 м греди използваш 3 м. и връзките ги правиш на носещата централна греда.Покриваш със всичко което решиш,без керемиди (малък ти е наклона) ако го увеличиш може и с тях, конструкцията ще понесе и тон сняг отгоре.
housedoktor - майстор
crez написа:
Правиш "кафеза" с греди 10/10 задължително подпираш носещата греда (също 10/10) в двата края и редиш ребрата 8/10. За да не изролзваш 6 м греди използваш 3 м. и връзките ги правиш на носещата централна греда.Покриваш със всичко което решиш,без керемиди (малък ти е наклона) ако го увеличиш може и с тях, конструкцията ще понесе и тон сняг отгоре.
Така е правилното,но при него всичко е наобратно :? Ребрата му не са от билото към стряхата а между страните и няма носеща централна греда (столица).Това е някаква непозната за мен конструкция :idea: ако се направи подобно нещо ,то единственият начин е общивка с ОСБ и битумни керемиди (друг вариант е ламаринен покрив )
nihonjin - специалист
GARD написа:
На какво натоварване издържа една дървена греда,с размери 4м.дълга и 10х10 широка.И,ако е някаква формула за изчисление бехте ли ми я казали.Предварително благодаря
Къса (да кажем до 1 метър) чамова дървена колона 10х10 см издържа ориентировъчно 10 тона. С увеличаване на дължината носимоспособността рязко намалява, защото има опасност от изкълчване.
Например:
дължина 2 м - 6.1 тона
дължина 3 м - 2.6 тона
дължина 4 м - 1.6 тона
PIP - майстор
За временна барака може да го направиш по твоя начин. Но ако искаш нещо, което да издържи на времето ще трябва да промениш конструкцията и размерите на гредите. Не е трябвало да поръчваш гредите преди да знаеш как трябва да се направи.
crez - майстор
"Дървени и стомано - дървени конструкции" Автор: М. Брайнов
Издател: "Техника" 1965 г.
Това е най- доброто и може би единствено на български език, ако я намериш. Тук обаче ти намерих на руски точно това което искаш. Смятай на воля ако ти се занимава. :wink:
http://users.i.com.ua/~pryakha/wood.zip
housedoktor - майстор
Нещо такова би трябвало да представлява.Двте ребра се съединяват върху средната столица

Прикачен файл

fig115.jpg
свързване чрез присядане и болт
fig115.jpg (12.72 KиБ) Видяна 9315 пъти

Прикачен файл

греди.JPG
просто свързване чрез разминаване посредством винтове
греди.JPG (22.6 KиБ) Видяна 9315 пъти
argonavt - специалист
GARD , помислил ли си за пространственото укрепване ? По стените , където нямаш отвори , трябва да се поставят диагонали между колонките 10/10.
Няколко въпроса - входа от към 3.5 -те метра ли ще е? останалите 3 страни как си ги представяш ( имам предвид стената висока 2 м, стената висока 2.8 м и дъното с широчина 3.5 м)
GARD - специалист
Ще има обшивка с ОСБ и битумни керемиди, и всички връзки са с ъглови планки и шпилки.Да входа от към 3.5, а от страни диагоналите съм ги укрепил,като ферми.Да така си го предсатявм,както си го написал.Много ви благодаря на всички това ми е любимия сайт.
  • 1
  • 2

Тема "Дървена греда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: