Всичко за дърводелството
miroslav - напреднал
още снимки

Прикачен файл

IMG_0084.jpg
оста с мотора /но мотора не е закрепен
IMG_0084.jpg (177.51 KиБ) Видяна 20790 пъти

Прикачен файл

IMG_0083.jpg
.....
IMG_0083.jpg (175.42 KиБ) Видяна 20790 пъти

Прикачен файл

IMG_0088.jpg
главата
IMG_0088.jpg (197.64 KиБ) Видяна 20790 пъти

Прикачен файл

IMG_0089.jpg
главата
IMG_0089.jpg (194.07 KиБ) Видяна 20790 пъти

Прикачен файл

IMG_0082.jpg
......
IMG_0082.jpg (177.26 KиБ) Видяна 20790 пъти
null - специалист
това е добре.
само защо оста трябва да е хоризонтална.
гледах из интернет много такива машини. по принцип са с вертикална ос и главата е над масата или поне по-голямата част от нея :). правят се много масивни за да не поддават на вибрациите.
само си представи или пък някой да ми го обясни как се правят прозоречните сглобки с хоризонталната ос. това според мен значи да имам вертикална плоскост, която да стабилизира обработвания детайл и евентуално да има на него и шейна.
впредвид, че повечето детайли се обработват с фреза по кантовете - паркетни сглобки, дюшаме, сглобки на врати и прозорци и т.н. смятам, че ако оста е вертикална е по-добре.
чакам някой, който работи с такива фрези да каже. аз само теоритизирам :)
miroslav - напреднал
Никъде не съм писъл че ще е хоризонтална.
Така съм я снимал /на земята/
а в действителност ще е вертикална нали за това са плъзгачите и винта с който ще се движи нагоре недолу по вертикалната ос.
Представисия завъртяна на 90градуса.
Искам първо да я сглобя на земята, а после ще я разглобя и ще я заваря за станока.
И най на края плота ..... който мисля да направя от някаква плоскост.
UNIOR - модератор
Аз няма да коментирам, ще изчакам крайния резултат, надявам се да качиш снимки.
Palawnik - специалист
Мога да ти дам съвет само за избора на ел.двигателя.
1. Желателно е да е трифазен (за да не кажа задължително)
2. Мощността зависи от усилията които трябва да преодолее. Ако сложиш малък двигател, фрезата пак ще работи, но подаването трябва да е по-малко т.е. ще работиш по-бавно. Струва ми се че 2,2 kW може да е малък.
3. Оборотите: колкото са повече толкова по гладка ще е повърхността. На снимката се вижда че тази фреза работи при 5 000-9 000 об/мин. Спомена някъде 7 000 об/мин - мисля че е добре.
Съотношението между шайбите се пресмята W1/W2=D1/D2 където W - са оборотите, а D - диаметъра на шайбите. Под диаметър се разбира средния диаметър който е разликата между външния и вътрешния диаметър на канала.
4. Ремъка задължително трапецовиден един или два. Знам ли по-добре два.
5. Нещо което не виждам е обтегач на ремъка. Възможно е си го оставил за по-късно.

Не се притеснявай за тежината. Дърводелските машини по принцип са тежки за да няма вибрации.

И като за финал ВНИМАВАЙ рядкост са дърводелците които могат да преброят до 10 на пръстите на ръцете си.
PIP - майстор
Екстра изглежда. Обърни внимание на плота, трябва да е идеално прав, иначе ще имаш проблеми и разлики, които се отразяват и забавят работата. Може да помислиш и за някаква блокировка на винта, в случай че се саморазвърта от вибрациите при работа. Много е важно оста да е идеално перпендикулярна на плота. За целта можеш да ползваш възможно най-голям размер диск от циркуляр, стегнат към оста ще покаже дали има разлики като го смъкнеш до плота. 5-6 години съм работил на подобна правена фреза /правихме я с баща ми/, като съм пробвал няколко пъти и друга правена и съвета ми е, ако ще се занимаваш професионално по-добре купи втора ръка оригинална и я отремонтирай, ако има нужда. Ще ти спести много време и нерви.
miroslav - напреднал
Благодаря за съветите РІР :)
Но неискам да се отказвам точно сега - в момента ми е много необходима но нямам време да я довърша.
А за оригинална отдавна си мечтая но може би по нататъка.
Приятелю, разполагам с пет фрези една след друга на разстояние 1,5 м. Може да се каже, че съм най-големия спец в областта.
Първият ми съвет е - използувай най-големият двигател, който имаш. най малкият ми двигател е 5Kw и понякога не стига. Не че ти трябва но е добре да имаш резервна мощност, а и когато не е натоварен двигателят работи с 50-60% от мощността си .
Вторият ми съвет е ползувай плосък ремък, добре е да приплъзне при аварийна ситуация или прекалено натоварване.
И последният ми съвет, по скоро препоръка е използувай аспирация, тя щади инструментите (охлажда ги) и отвежда боклука на правилното място.
Огледай добре оригиналната машина и ако има нещо което можеш да подобриш добре, ако не си сигурен спазвай общтоприетите пропорции - те са резултат от многогодишен опити и търсене - 6000 оборота за стандартен 120 - 180 мм инструмент е предостатачно.
Лично мой съвет е да се използува двуредов лагер (този който е най близо до инстструмента) или за по евтино два нормални един след друг. Впротивен случай ще сменяш лагери често :wink:
Провери си хубаво и хлабината винт-гайка и задължително употреби стопор за да не си по вестниците утре.
Фрезата е много продуктивна машина, но и най-големите гафове са със нея, особено на лагер и свободен шпиндел (не ти препоръчвам да го употребяваш без опит поне на оберфреза)

ДЕРЗАЙ и се обаждай за съвет

Георги Печовски
Pechovsk@yahoo.com
priqtel da mikajesh samo na kakva stoinos si si vzel glavata blagodarq predvaritelno
Тани - модератор
acho89 написа:
priqtel da mikajesh samo na kakva stoinos si si vzel glavata blagodarq predvaritelno
Здравей , пиши на Български!
Ahoj, napíšte bulharskej!
Hej, shkruani një bullgar!
مهلا ، كتابة البلغارية!
Гей, напиши болгарського!
Hey, écrivez un Bulgare!
Hey, bir Bulgar yazmak!
Հեյ, գրել է բուլղարացի.
Hej, bolgarski napisati!
Hey, write a Bulgarian!
Hey, viết một Bungari!
Γεια σου, γράφοντας μια βουλγαρική!