Всичко за дърводелството
spidster - помощник
И още един въпрос :?:
Знаете ли коя част се монтира към касата и коя към крилото :?
spidster - помощник
Май се досетих какво е вкопаване :cool: Което отговаря и на последния ми въпрос - коя част е към касата и коя към крилото. Вкопава се със секач предполагам правоъгълната част (по-голямата, която обвива по-малката) към касата, а по-малката част просто се закрепва с винтове към крилото :?
PIP - майстор
Не бързай да вкопаваш, първо провери какъв е луфта между касата и вратата, може да не се налага.
spidster - помощник
Не бързай да вкопаваш, първо провери какъв е луфта между касата и вратата, може да не се налага.
Благодаря за съвета! Ще проверя и ще пиша!
stiv1961 - майстор
Тук има полезно четиво за монтаж на интериорни врати/и видео/ :)
Забравил съм да постна линка :-D
http://www.zaremonta.com/2010/02/instru ... rni-vrati/
Последна промяна от stiv1961 на пет дек 02, 2011 9:56 am, променено общо 1 път.
preslav - майстор
spidster написа:
Благодаря за съвета! Ще проверя и ще пиша!
Не ми се препрочита цялата тама - не каза ли, че вратите ти са безфалцови. Ако е така това не означава ли, че когато затвориш вратата тя идва на едно ниво с касата т.е. гледайки от страната на която се отаря врата всичко е в една плоскост. Ако е така точно там трябва да се монтират и пантите. Фрезенка на отворите на пантата показва, че тя е предвидена за външен монтаж (никакво вкопаване или закопаване). За да избегна други въпроси фрезенк е конусовидната част на отвора предназначена за потъването на главичката на винта.
Аз не бих бързал с монтажа на пантите - след поставянето на касата и преди окончателното и фиксиране и опенване можеш да изправиш вратата и тя да те води за прави ъгли и равномерни фуги, можеш да си подготвиш клинчета (поне 4 за дълга страна). Клинчетата ще извадиш след окончателното фиксиране на касата - ползва се пяна със слабо раздуване, а не обикновена.
И последно с помощта на същите клинчета запираш вратата и монтираш пантите (точно както са "разчекнати" на снимката), но трябва да отчетеш, че след изваждането на клинчетата ще имаш леко провисване в далечния (на пантите) край на вратата.
Успех!
spidster - помощник
Да, безфалцова е вратата. На самата каса има зъб и цялото крило ляга в касата върху зъба.
По късно ако имам възможност ще я снимам.
Не съм сигурен, че ще успея да монтирам крилото във вертикално положение, когато касата е монтирана вече. Аз си представях, че ще сглобя касата, ще я сложа легнала, ще монтирам и крилото и пантите, след това просто ще изкарам крилото от пантите и ще монтирам касата. Но със този вид панти това е невъзможно.
preslav - майстор
spidster написа:
Да, безфалцова е вратата. На самата каса има зъб и цялото крило ляга в касата върху зъба.
Не съм сигурен, че ще успея да монтирам крилото във вертикално положение, когато касата е монтирана вече. Аз си представях, че ще сглобя касата, ще я сложа легнала, ще монтирам и крилото и пантите, след това просто ще изкарам крилото от пантите и ще монтирам касата. Но със този вид панти това е невъзможно.
Всичко е възможно, но разбира се ще ти трябва помощник - не си спомням дали ти писах да монтираш само по два винта, после винаги можеш да коригираш с другите два!
PIP - майстор
spidster написа:
Монтирай пантите на вратата след това я постави до касата все едно е отворена колкото да бележиш горен-долен на всяка панта, като оставиш 3мм луфт отгоре между вратата и касата, може и с рулетка, но взимай размерите само от един край да не те подведе. След това свали едната панта и я наложи на маркираното, за да бележиш точно и разпробий две дупки на всяка панта. Връщаш пантата на вратата и монтираш самата врата.

Тема "Безфалцова панта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: