Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
Длета се заточват на критски камък(находището е вече изчерпано,освен да намериш от някой дядка който е работил отпреди девети 1944г.) или на оригинална белгия от Белгия които са по 1000 лв тухлата защото кариерата е затворена с цел да се вдигне цената на международните пазари...заточва се със газ или фино машинно масло в зависимост от камъка.Преди да се заточи финно на белгията трябва да се заточи леко грубо на кръгло водно точило защото така стоманата няма да се откали и да стане мека стоманата. След това трябва да се полира внимателно на кожено кече с обикновена паста за полиране,от немско е за предпочитане паста защото имат много точен състав. В нета има много начини как се заточват длета....

НИКОГА НЕ ЗАТОЧВАЙТЕ ДЛЕТАТА СИ НА ПРОСТАШКИ КИТАЙСКИ ШМИРГЕЛИ ОТ 20-50ЛВ ЗАЩОТО СЕ НАМАЛЯВА ЖИВОТА И КАЧЕСТВОТО НА ДЛЕТАТА!!!

ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ЗАТОЧВАНЕТО СТАВА СЪС СПЕЦИАЛНИ КАМЪНИ НА ОСОВ ШМИРГЕЛ НА МАРКАТА TORMEK ШВЕДСКО ПРОИЗВОДСТВО.
monilan - специалист
Благодарим за мнението, но по твоята логика, значи никога да не заточим и 1 длето. Първо, не всеки има критски камък. Второ, не всеки може да си позволи да си закупи специална немска шлайфпаста. И трето, колко човека имат такъв шведски шмиргел :lol: . С внимание и без да се дава зор, длето се точи и на най обикновен шмиргел. За един професионален дърворезбар, тия неща може и да са задължителни, но все пак, тук сме се събрали само любители и рядко някой от нас си изкарва хляба с хобито си. Всеки от нас разполага, както и с качествени длета, така и със добър набор от самоделки, все пак хубавите длета си струват пари. Не приемай мнението ми за заяждане, но хич не ми е приятно някой да ми крещи, а главните букви в мнението ти са си точно това
profesionalist_wood - майстор
Не крещя а са подчертани най-важните пасажи от цялата лекция :lol: Все пак по селата покрай старците може да има останал критски камък или на битака :partyman: (Все пак през 1939 нашенците са взимали днешни 1400 лв и малаките са идвали да работят при нас :lol: )
Може и на воден шмиргел на Райдер за 80 лв да се заточи....ама е ужасно неудобно :rolleyes:
Заточването на длето може да стане с фино машинно масло за шевни машини за 1,50 лв :yawinkle:
Поздрави :partyman:

Прикачен файл

ertre.jpg
ertre.jpg (4.98 KиБ) Видяна 7320 пъти
minchog - помощник
Да занимавам се с дърворезба .Отворете сайта ;Направи сам-дърворезба страница36 и ще видите полилей,часовник икона и маси изработени от мен !Минчо г .с поздрав.
monilan - специалист
Извинявам се, виждал съм ги и много ми харесват :) . Когато за сефте влязох във форума, темата за дърворезбата я изчетох за горе долу седмица и е нормално да съм позабравил някой никове. Като гледам работите ти, не ми се вярва резбите да си ги правил с длета от механични ножовки.
angelfilev - специалист
gogo7777 написа:
Длето не се точи на ротационна машина. Прави се ръчно с финес :-D . Може на шкурка или камък. Накрая на арканзаса или на кожа в една посока. Това е за истински длета и стомани. То не трябва да е остро като бръснач :idea: , но достатъчно остро да сече жилите без да задълбава по тях. Абе не е за всеки тая работа. Не мога да точа длета, но това го знам от стар майстор. :-D
Защо бе gogo7777, да не е остро като бръснач? Аз чета с интерес твоите мнения, особено в областта на заваряването и затова ти отговарям. Като пишеш "бръснач" вероятно имаш предвид ъгъла на заточване, но не самото заточване, а това е същността на темата.
Не много отдавна всеки що годе мъж без проблем си е заточвал бръснача. Ножчетата "Нева","Спутник" :) (издържаха 2-3 бръснения на страна), при зверско изтезание. После се появиха
Джилет, двойно по-евтините Рубие и т.н.
Някои колеги поради природна настройка и малко познания придават мистика на темата. Споменават разни чуждоземни камъни като единствено решение на въпроса.
Няма нищо сложно и неразбираемо. Целта е да се постигне възможно по-малък радиус на закрагление на острието. Зависи от начина на заточване, ъгъла, свойствата на стоманата. Бръсначите се правеха от лагерна стомана от типа ШХ15, защото е дребнозърнеста и може да се получи отлично заточване без да се "откъртят" зърна.
Всъщност пиша само за да поощря всички любители. Няма никаква мистика и всеки може да получи добър резултат. Бръснача е еталон за качество.
griffin - майстор
Резбарски длета не съм заточвал но обикновенни дърводелски с помоща на няколко вида шкурки налепени на МДФ успявам да си избръсна космите на ръката :-). Предполагам че за средностатистическия потребител това е достатъчно.
http://www.woodsmith.com/magazine/extra ... harpening/
ползвам тая техника :-)
monilan - специалист
Грифин, точно твоя коментар бях чел някъде из форума, че си точиш длетата по този начин и си спретнах и аз няколко такива "балгиики". С тях заточването става много бързо и ефективно. Благодарско за идеята :prayer: .
minchog - помощник
monilan aз нямам зацел да си правя реклама, нито да убеждавам някого,чисто и просто споделям своя опит.Но ако Ви кажа че съм си направил холкери, кози крак и всички видове длета ще ме изкарате лъжец!не аз не преследвам такива цели,аз искам който има технически умения и няма средства да си направи,защото по нищо не отстъпват на много рекламираните!
gogo7777 - майстор
Защо бе gogo7777, да не е остро като бръснач?
Както писах, това го знам от стар майстор резбар. Ще се опитам да ти обясня как разбирам нещата от гледна точка на металообработването и по-точно стоманата. Когато има остър ръб винаги там има концентриране на статична енергия. Колкото по остър толкова повече енергия (стоманата "звъни", трепти). Това може да го видиш с очите си, като заточиш едно острие и преди да отстраниш "иглата" загледай се в нея и ще видиш, че стружките се движат (не е защото са се магнитизирали :idea: ). Арабите са установили това явление случайно при точенето на дамаската стомана. Сабята се е затъпила сама без да е сечено с нея. Дали е мит или истина не знам :-D . Стругарите като си точат ножовете правят нужният им остър режещ ръб и след това леко го затъпяват и така го заздравяват. Колкото едно острие е по-остро, толкова е по-уязвимо. Може още при първия допир с дървото да се отчупи част от режещия ръб или да се огъне. Затова леко се затъпява острието, да се разложат действащите енергии на по-голяма площ, а не да са концентрирани в една точка :-D .

Тема "заточване на длета." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: