Всичко за дърводелството
kobutan - специалист
дъските се базоформират - на абрихт обикновено се вземат страна и кант да станат под 90 градуса, като и страната и канта се минават на абрихта.
по тая база вече се реже дъската по ширина на циркуляр, в този случай се изравнява и другия кант като страната се слага на линеала на абрихта. така всички дъски, с които ще постигнеш нужната ширина на слепения елемент.
обикновено се прави на гладък кант, мажат се с лепило кантовете, а всички изчистени страни са от една и съща страна при лепенето.слагат се дъските в цулаги или със стеги докато изсъхне лепилото. после на щрайхмус се пускат от едната и от другата страна за да се изравнят.пак може да се мине единия кант на абрихта, после по него се реже на ширина на циркуляр.
освен на гладък кант може и да се прави на нут и перо, въобще на всякакъв профил и контрапрофил за свързване на детайлите. но иска повече операции и работа,а лепилото държи доста здраво. ако няма фуги между дъските и са залепени добре няма мърдане.
обикновено се гледа и шарката на дъските да се слагат наобратно - на единия така, а на съседната дъска наобратно за да се уравновесяват напреженията в дървесината и да не се измята.точно по тази причина се лепят от тесни детайли, а не се търсят талпи по 50-60 см.
cakev79 - специалист
Е те това е отговор.Само да изясним какво е цулаги,и с какво лепило.Ц200 на мен лично не ми се струва серьозно.Не е ли водоразтворимо и бавно съхнещо,преди години да,но сега има всичко.
kobutan - специалист
цулаги са едни поставки в дърводелните, които служат за хващане на дъските докато изсъхнат.
за какво лепило - никакво Ц200.имаше май за дърво Ц300 или нещо подобно от тая серия.
иначе се ползват дърводелски лепила - повечето наистина са на водна основа,полиуретановите са по добри.
не се сещам за име обаче в момента - нагряло ме е от жегата май.
на хенкел имаше некво, австрийско беше...
въобще отговори Ц200, капчица, локтайт са несериозни. лепилото трябва да има време за да стегне, обикновено се продават не в някаква тубичка от 250 грама, а в малки баки от по 25 кг например - това е професионално лепило за дърво. и цената им за тия 25 кг е някъде 30-40 лв, а в тубичките ако сметнеш за 100 грама колко ти искат
http://www.domaste.ru/articles3a4.htm
mladkal - майстор
Цулаги в най-общ вид са две равнини, които са конструирани така че да стягат дадено нещо. Представи си една преса или стяга с много голяма площ на прИтискане. Общо взето са различни исе ползват според целта - какво ще се натиска, притяга.
rumen302 - специалист
Аз използвам Ракол експрес и съм по-доволен от Ц200 или момент.
cakev79 - специалист
някои ще ми покаже ли нагледно цулаги,да не се напъвам сам,така или иначе ще правя май
skrijo - специалист
Утре ще пробвам да залепя две дъски имам лепило .Ето една снимка от по-долната тема как се лепят на стягите .Вижте обаче как има май някакво каналче ,то задължително ли е или направо на дъските да сложа лепилото ?
cakev79 - специалист
Колегите казаха,че може и направо без канал.А тези съм ги видял,но само тях.Иска ми се да видя още вариянти
cakev79 - специалист
Мислех,че трабва да са свързани една за др тези стяги,но май е по добре да са отделени.
kobutan - специалист
питайте каквото не ти е ясно.
цулаги - един вид стяги са, няма как да ги намериш.
вземаш обикновени стеги за дърво, дал съм ти линк на един форум на руски със снимки на процеса. стягите ги слагай горе долу през 30-40 см, на око си прецени.
трябва ти абрихт, щрайхмус и евентуално за крайни размери циркуляр.
стягите няма да ги навиваш докато се върти дръжката (в техникума ни учеха че гайка се навива до скъсване и после се връща четвърт оборот :-D ) че така ще осучиш и стягите, и детайлите. гледай долната страна, която ляга на стягите да я изравниш. ако искаш плот 20 мм да е , заготовките в зависимост от дължината им трябва да са поне 25-30 мм - да има надмерка за изравняване после някаква. размера й зависи от тебе - какви материали си приготвил, оборудване, опит...

Тема "Как се лепят дъските." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: