kalpev, нищо не знаеш, и нищо не си разбрал, не бъркай с мнението си хората, давай съвети само когато си убеден в нещо. Не сме се събрали тук, за да разтягаме локуми и да се намираме на приказка. В случая, бурето не може да се ползва за неговото основно предназначение, бих посъветвал автора на темата да му придаде естетичен вид и да го превърне в интериор. Колкото до съхранението на вино и дестилати, най-евтиният и технологично правилен вариант е, да се съхраняват в съдове от алпака, стъкло и в краен случай пластмаса със сертификат за ползване от ХВП(като виното не трябва да има достъп до кислород). За да се превърне съхранението в същинско отлежаване в съдовете трябва да се добави дървен чипс, какъвто се произвежда за тези цели, ако няма възможност да се набави такъв се цепят трески от бяло меше, почистено от кората, и колкото повече, толкова по-добре. Разните черници и салкъми ги забравете, ако толкова ви се иска да пиете нещо жълто, по-добре ползвайте боя за лимонада(казвам го на шега). Същинския ефект на отлежаването при дестилатите се проявява около третата година. Който познава технологията за получаване на дестилати(от събирането на плодове до спиртомера) и спазва горните правила, спокойно може да удари в земята и най-добрите производители на скоч, уиски и бърбън по света(конякът е малко по-различна тема, малко). Истината е много проста, но често хората отказват да я приемат...
Успешно съм премахвал боя с препарат "Дунав" от железарията.
Но това буре както беше казано по-горе става само за декорация!