• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
to4ka - напреднал
kalpev, нищо не знаеш, и нищо не си разбрал, не бъркай с мнението си хората, давай съвети само когато си убеден в нещо. Не сме се събрали тук, за да разтягаме локуми и да се намираме на приказка. В случая, бурето не може да се ползва за неговото основно предназначение, бих посъветвал автора на темата да му придаде естетичен вид и да го превърне в интериор. Колкото до съхранението на вино и дестилати, най-евтиният и технологично правилен вариант е, да се съхраняват в съдове от алпака, стъкло и в краен случай пластмаса със сертификат за ползване от ХВП(като виното не трябва да има достъп до кислород). За да се превърне съхранението в същинско отлежаване в съдовете трябва да се добави дървен чипс, какъвто се произвежда за тези цели, ако няма възможност да се набави такъв се цепят трески от бяло меше, почистено от кората, и колкото повече, толкова по-добре. Разните черници и салкъми ги забравете, ако толкова ви се иска да пиете нещо жълто, по-добре ползвайте боя за лимонада(казвам го на шега). Същинския ефект на отлежаването при дестилатите се проявява около третата година. Който познава технологията за получаване на дестилати(от събирането на плодове до спиртомера) и спазва горните правила, спокойно може да удари в земята и най-добрите производители на скоч, уиски и бърбън по света(конякът е малко по-различна тема, малко). Истината е много проста, но често хората отказват да я приемат...
todortv - майстор
Успешно съм премахвал боя с препарат "Дунав" от железарията.
Но това буре както беше казано по-горе става само за декорация!
harvest - специалист
не споменах че буренцето е около 6-8 литра :tonqe: не е за вино.Ще се пробвам да го реставрирам ,и ако не става за употреба ще е за украса.Не е ползвано 10-15 години , но вътре си мирише на ракийка-явно е имало но лекоо е изпита :)
griffin - майстор
Ееее разводнихте на темата на човека.

Значи най-икономичния начин е първо с пистолет за топъл въздух махаш основната част от боята или цялата ако успееш мен в повечето пъти ме мързи да се базикам толкова с пистолета. После ако имаш вибро шлайф или ексцентър шлайф - най добре е ако е с регулиране на оборотите (на тихи обороти) за да не стопиш остатъците от боята и да си задръстиш шкурките доошкуряваш буренцето докато ти хареса естетическия вид вече :-).
В никакъв случай не слагай от тия бози от типа на дунав дето свалят боя, аз се излъгах веднъж че ме домързя да шкуря и дървото стана на петна с един тъмен цвят(абе не става да го оставиш да се вижда после с прозрачен лак). Ако ще мажеш с боя после няма да имаш тоя проблем.

Ако ще е декоративно обръчите ги мацаш с какъвто цвят ти хареса и отгоре няколко ръце лак.
lyubohar - майстор
to4ka

Истинското уиски и бърбън отлежават в дървени бъчви от канадски дъб.
На всяка реколта вътрешноста ми се изстъргва и обгаря.
Единствения момент в който питието излиза от бъчвите е за да се смесят няколко вида за даден аромат и след това в бутилките за продан.
Изобщо правенето на горните питиета и доста сложно.
Какви алпака,стъкло,да не говорим за пласмаса.

А по темата-тази бъчва като я гледам не става за нищо освен за интериор или печката.
А свалянето на боята вече се каза-от сода каустик до горелка или пистолет за горещ въздух.
E,ако все пак се ползва по добре да се маха механично,а не с химикали.
to4ka - напреднал
lyubohar, ако умееше да четеш и мислиш едновременно, нямаше да пуснеш този си пост! Нямам намерение да те убеждавам, че не съм зебра. Тук сме, за да обменяме опит и се консултираме, а не да си мерим пишките. Посочих на човека АЛТЕРНАТИВИТЕ за съхранение и стареене на вина и дестилати при липса на буре, същите би препоръчал всеки професионален технолог!
lyubohar - майстор
Няма нужда да ме убеждаваш в нищо.За мен си ясен.
  • 1
  • 2

Тема "Как да махна блажната боя от буренцето!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: