• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
А за кантоването с масивна дървесина има специален комплект фрезери - http://www.ebay.co.uk/itm/Matched-Tongu ... 33894b8bd3 .Увеличава контактната площ на двата детайла.Естествено, може да стане и с обикновени фрезери за прав нут и перо.За материала - вече се намира мебелен шперплат 18 и 21 мм на цени около 60-70 лева лист с размери 1250Х2500.
griffin - майстор
Ogib не знам каква ше е констрикцията дотдолу но реално с шперплат 16-20мм може да минеш
Идеята е по цялата дължина на канта да се залепи солидна дървесина която ще попречи на лющенето на фазера на шперплата(най горния тънък слой)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dR4utPVicGg[/youtube] ето едно клипче как се прави в твоя случай с много извивки. След като се налепят кантовете може да си направиш шаблон от МДФ или ако имаш друг боклучав материал и с него да си изрежеш кантовете да са с еднаква дебелина(височина).
По принцип дървените кантове трябва да са леееко по широки от материала за да имаш място ако някъде избяга канта. Примерно материал 21 кант 23-26 излишъка от към страната на плоскостта се почиства в flush trim това е бит за фреза който има лагерче или може и с обикновен прав бит но ще ти трябва приспособленийце да вдигнеш фрезата като това
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xVWKU_rhd_k[/youtube].

Еди е писал че има спец битове но реално мен не ми се наливат толкова пари така че аз лепя масивното дърво директно на края на ПДЧ-то в тоя случай имаш почистване(при еди може да нямаш ако си изрязал лентата точно) мисля че надлъжните влакна ше са достатъчно за да задържат лентата т.е няма да ти трябва по голяма контактна повърхност както еди е казал.

Това което зедекус е написал са тия гумирани кантове за които говорех ако се ползва ПДЧ - в интерес на истината не знам как точно се казват и как се поставят но той е писал така че може да погледнеш.

Дебелината на канта от солидна дървесина може сам да си решиш колко е виждал съм кант 40мм виждал съм кант и 10мм това е до конкретно решение, някои оцветяват кантовете други ги сливат с дървесината.

Не съм професионалист в областта само казвам какво може да се направи по въпроса, някои неща съм ги правил съм други съм ги гледал и не претендирам за компетентност.
ogib - помощник
griffin много ама много ти благодаря за ценните съвети и уникално добрите видеа!!!!
Тази събота почвам и ще качвам снимки!
Реших с шперплат 16-20мм да го правя, като рамките на сандъците ще са от гредички 30/30мм.
Стискайте палци!
griffin - майстор
Успех колега :-)

последна препоръка внимавай с горния слой на шперплата поне при мен винати има проблем и ако шкуря леко и вминателно или на ръка или бавно с машината с от 120-ка нагоре на ниска скорост, не знам как се изхитрябват да направят толкова тънък фурнир за отгоре но се люпи и протърква с шкурката много лесно, дано уцелиш и на шперплата че моя спец в това отношение не е много добре.
veselin74 - напреднал
Здравейте, аз започнах първо с идеята, че ми трябва ъгъл за моята кухня. Купих рендосани дъски и започнах проекта. Първо направих късата част, която е и най трудната, като по време на работата си избистрях някои елементи. Първо, отрязах краката 5х5х80см 3бр. (крак-облегалка) и 5х5х50см. и ги събрах с дъски в правоъгълна форма , така че да стане, като пейка.(на снимката е малката част с отваряема част). от том нататък вече беше въпрос на рязане на дължините на дъските и само как да ги вържа в ъгъла , така че да стане стабилна облегалка.
За съжаление не съм правил снимки в процеса на работа, но всеки може да се сети как е направено. Идеята за ракла ми дойде в последствие , просто защото не ми се искаше да губя пространство. След като направих малката част, другата беше лесна работа, защото там нямаше изненади.
Прикачен файл:
IMG_20140830_184144.jpg
Прикачен файл:
IMG_20140830_184209.jpg
ZEDYCUS - майстор
Весо, екстра е станало =D> , но имам малка препоръка мини с оберфреза всички ъгли и ги заобли. Ще е по комфортно за сядане и облягане. :partyman:
bimbaeco - майстор
Добра работа си свършил =D> . От снимките не се вижда дали си го направил, или не, но ако не си - направи лек фалц долу на крачетата, та ако се плъзнат по пода, да не се зачепи парче. Ако скосиш леко ъгъла долу - такава опасност няма, а ще бъде твърде ниско, за да си личи от далеч (става въпрос за не повече от 4 мм.). Ако си се сетил да го направиш, прощавай че давам акъл, без да са ми го искали, но във форумите е така - пълно е със специалисти :-D .
П.С. ето, казах ли ти, Ванката ме е изпреварил докато пиша :-D
Подкрепям му препоръката и аз.
veselin74 - напреднал
Благодаря за съветите. Всъщност още не съм го довършил, защото просто обмислям варианта дългата пейка да има разтегателна част, именно за това са двата отвора, които се виждат леко на дългата пейка. Проблема ми е, че не мога да се сетя, какви панти да ползвам, така че, да се спуска един плот с размер 140х40см. пред краката на голямата част и в същото време да не образува , кофти ръб. Ако можете да ми дадете идеи ще е добре. иначе отгоре всичко ще има подвижна тапицерия както са горе долу холните гарнитури т.е. 8-10 см дунапрен, който да е тапициран като възглавница.
  • 1
  • 2

Тема "Кухненски ъгъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: