Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Добре е станала етажерката. Прав си за чепа, ако почистиш смолата, ще хване по-добре. Според мен няма нужда нито да лепиш, нито да завинтваш рафтовете (доколкото видях вече си ги хванал през гърба на вертикалите). Като лепиш дърво, не трябва да допускаш влакна да вървят в перпендикулярни посоки, защото така спираш сезонното разширение и свиване и може да се стигне до спукване. Твоите рафтове не са чак толкова широки, но въпреки това не бих ги лепил така, ако бях на твое място.
griffin - майстор
Чепове колега се лепят с цианоакрилатно лепило или с епоксид. Аз спецпо чеповете ползвам цианоакрилат или от типа МОМЕНТ тип течност т.к попива по-дълбоко и съхнепо бързо геловите са малко по бавни :-)
npelov - специалист
bimbaeco написа:
Според мен няма нужда нито да лепиш, нито да завинтваш рафтовете (доколкото видях вече си ги хванал през гърба на вертикалите).
Тук не съм съгласен. не може рафтовете да се държат само на винтовете в единия край. Ще ги удари някой с буркан отдолу и ще се изкривят винтовете. Дори и да не се счупи ще се получи луфт и ще "почукват"
bimbaeco написа:
Като лепиш дърво, не трябва да допускаш влакна да вървят в перпендикулярни посоки, защото така спираш сезонното разширение и свиване и може да се стигне до спукване. Твоите рафтове не са чак толкова широки, но въпреки това не бих ги лепил така, ако бях на твое място.
За това не бях помислил. По спомен дървото се разширява перпендикулярно на влакното. Т.е. 15-те сантиметра на дълбочина ще се променят. Бих могъл да ги хвана с един винт близо до външния край. Ще пробия дупка на орнамента колкото винта да влиза свободно и ще разклатя малко дрелката в посока на разширението. Ако не го лепя мога от време на време да го разглобя за освежаване - шкурка, лак ...

Въпрос: Безира не намалява ли малко разширението на дървото?

Дай пример за това "цианоакрилатно лепило". Колкото до МОМЕНТ - с тая марка има пълна гама лепила. От секундни, през епоксидни до лепило за дърво.

Като каза МОМЕНТ - не купувайте това лепило. Притискане за 10 сек. не върши работа. За 10 мин или 10 часа също. Нищо не става от него:
Изображение

Ей това е бързото лепило за дърво.

Между другото ...
bimbaeco написа:
Като тръгнеш да го сглобяваш, по-добре използвай остър ръчен трион, отколкото прободен. Ще се изненадаш колко е пирятно и колко право се реже. Не е лошо да си купиш и едно длето.
Взех си това трионче:
http://www.tashev-galving.com/116+ZML+0 ... 0%B5%D0%BB
За нещастие снимката е грешна и триончето не е за плоско рязане (flush trimming). Но за сглобки е идеално. За още по-голямо нещастие го нямах като правих сглобките на етажерката. Измъчих се. Пилих като ненормален след зегето. Другата седмица ще ми донесат длета, ренде и трион с широк лист - предполагам ще става за право рязане. Само че не е точен от 30 години :). Ще си взема и пили за дърво защото тия сглобки ги пилих с пила за метал. Луд умора няма. Ако имах тия неща да съм свършил преди 2 седмици.
griffin - майстор
Под цианоакрилатно имам предвид лепило тип каноконлит :-) аз от тоя чешит съм виждал течно и гелово.
Фитилчо - майстор
Мажи с Осмо или някакво по евтино олио от англия (Danish oil) и забравяй за случая с покритието и. :wink:
bimbaeco - майстор
И лаковете и безирът намаляват сезонните движения, защото запечатват порите, но нищо не ги спират напълно. Ако в стаята температурата и влажността са постоянни, едва ли ще има проблем.
Аз съм правил две такива етажерки и не съм ги завинтвал (сглобката е стегната), но ако се притесняваш, това с разхлабената дупка и винта ще свърши перфектна работа.
Браво за инструментите, идеални са за работа на балкона :drinkers:
npelov - специалист
Под цианоакрилатно имам предвид лепило тип каноконлит :-) аз от тоя чешит съм виждал течно и гелово.
Ами кажи канаконлит :) Защо ме товариш с тия сложни термини. През годините загубих доверие в тези лепила. Сега хората го ръсят с брашно или стружки от пласмаса (свалени с пиличка), но до сега нямам нищо, което е залепено с такова лепило и е останало здраво. Ще пробвам лепило за дърво и след това ако не стане ще направя отвори и ще напълня с епоксидно лепило - ако не залепи да го държи механично поне.
Браво за инструментите, идеални са за работа на балкона :drinkers:
Те са идеални, но има малък проблем - праха. Балконската врата не се затваря добре. Прах има навсякъде в стаите независимо от положението на вратата. Ще пусна отделна тема за това
Мажи с Осмо или някакво по евтино олио от англия (Danish oil) и забравяй за случая с покритието и.
Тъкмо мислех да те питам какво евтино има в датското масло за 37 лв. на литър и видях цените на Осмо ... Какво им е толкова хубавото на тия Осмо?
Фитилчо - майстор
Хубавото на Osmo е , че не е стигнало цената на Rubio :lol:
За мен от Rubio по красиво няма ...
Изображение
Изображение

Финиша който остава олиото не може да се сравни с нито една течна пластмаса, която искаш да даваш ти. Олиото позволява да "пипаш" дървото, вместо някой пластмасов лак :) и освен това вади много по добре фладера.

Тва долното е от онези плоскости дъбови, които си гледал в Баухаус и е мазано с Рубио . Горното е сурово Мербо :wink:
npelov - специалист
Фитилчо написа:
Хубавото на Osmo е , че не е стигнало цената на Rubio :lol:
За мен от Rubio по красиво няма ...
Изображение
Изображение

Финиша който остава олиото не може да се сравни с нито една течна пластмаса, която искаш да даваш ти. Олиото позволява да "пипаш" дървото, вместо някой пластмасов лак :) и освен това вади много по добре фладера.

Тва долното е от онези плоскости дъбови, които си гледал в Баухаус и е мазано с Рубио . Горното е сурово Мербо :wink:
Аз от опит разбрах, че на снимка не можеш да видиш добре финиш на дърво. Може да добиеш елементарна представа, но не се вижда много. Освен това на долната е объркан баланса - гледам на същото място е снимана, а синее.

Между другото аз дъбови плоскости в баухаус не видях. Само работни плотове широки 60-80 цм (на око) и около 3 см дебели. Имаше букови плоскости.
Фитилчо - майстор
За тея работни плотове иде реч.... точно. Страхотни са.

Едната снимка е без едната със светкавица...
за финиш на снимка си прав, то трябва и да го погалиш :wink:

Тема "Рафт за подправки за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: