• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко за дърводелството
koveslav - майстор
Циркулярните дискове имат три параметъра-диаметър на диска,вид на режещия зъб и ширина на среза.В зависимост от комбинацията от тези параметри,за постигането на предписаната скорост на рязане се изисква задвижването му с определени обороти и въртящ момент. Вариантите са два-асинхронен двигател,който е с горна граница на оборотите 3000 и от там нагоре за постигане на по-високи обороти е нужна повишаваща предавка,водеща до намаляване на въртящ момент.Втория вариант е задвижване с колекторен електродвигател,който има обороти на свободен ход до 30000 и за задвижване на подобни механизми се използва понижаваща предавка 1:3,1:4,дори 1:6,което е съпроводено и с повишаване на въртящия момент.До тук Ок.
Проблемите идват от необходимия начин на експлоатация-колекторния двигател може да стартира десетки пъти на час,но не бива да работи дълго време разтоварен на свободен ход,тъй като работи в обороти близо до граничните за саморазрушаване на колектор,ротор и т.н.Предвиден е да работи кратковременно под товар.
Асинхронния двигател,ако е монофазен е с ограничен брой пускове на час и с ограничени обороти,но е с продължителен режим на работа.При него недостатъка е,че за постигане на по-високи и често необходими при дърводелските машини обороти е нужна повишаваща предавка.Това намалява въртящия момент(тягата) и двигателя лесно може да бъде претоварен.За това при необходимост от по-добър въртящ момент,съчетан с високи обороти се използва асинхронен двигател с по-голяма мощност,компенсираща загубите в повишаващата предавка.......(тук изключвам специалните типове двигатели на фабричните машини).
Правилния подбор на вида двигател за начина на приложението на машината е ключов за дълготрайността и.Честа грешка е,че задвижването на диска с недостатъчни обороти води до впечатлението че той по-рядко се захабява.Просто задвижването с ниски обороти и съответно голям въртящ момент преодолява лесно съпротивлението на вече захабените зъби,но тогава идва ред на лошия срез,накъртването на повърхностите на рязаните детайли и "пропушването".Изисква се и осезаемо по-голям натиск при подаване, за постигане на добра скорост на рязане.
Ако имате нужда от машина с ниско тегло,мобилност и/или прилична мощност за кратковременни дейности- изберете колекторен модел.Ако Ви трябва машина за продължителна серийна дейност,съответно стационарна работа-асинхронен двигател. При всички варианти, нормалните за диаметъра на диска обороти са задължителни.....
Има машини за корекции и груба дейност с диск диаметър примерно 180-200мм и 3000 оборота,но не мисля,че те задоволяват критериите на дърводелството.Eдинствената идея при тях е да се реализира мобилна(олекотена) машина,съчетаваща в себе си и предимствата и непретенциозността на маломощния асинхронен двигател.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
koveslav написа:
Благодаря, добро описание, много ми помогна
cekop - специалист
Koveslav много ти благодаря че отдели от времето си да ми разясниш за циркуляра. За съжаление аз днес направих конструкцията на люлката като монтирах диска направо на двигателя. Остава да направя механизмите който ще контролират диска. Ама да видим какво ще сънувам утре може да започна от начало и да сложа и вал макар, че за начинаещ дърводелец като мен и това ще върши работа.
griffin - майстор
Няма да е лошо да пускаш и снимки :) че и на мен ми предстои таз задачка закачка, само дето си чакам още чарковете от стругаря :)
cekop - специалист
Ето и снимки. А колко е стандартната височина на циркуляра.
Прикачен файл:
IMG_20151206_180135.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171629.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171726.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171801.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151206_180114.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151206_180135.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171629.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171726.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151205_171801.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151206_180114.jpg
cekop - специалист
Качил съм повтарящи се снимки но не ми беше лесно .
mavryt4o - майстор
Много умно изглежда конструирана рамката =D> не бях се сетил за нещо такова .Само да отбележа че ако искаш да правиш всичко както трябва по каталозите на пилана дават най-добър срез 60-100 м/с да вземем средно 80 с този мотор ще го постигнеш при диск фи500 който по читав ще струва двойно повече от целия разход по циркуляра но какво да правиш хванал си се на хорото и все пак всичко е ,,на теория :yawinkle: можеш да си правиш проби докато де удовлетвори ряза напълно ас кандисах на 100м/с и определено има разлика от 40 при който ръфаше и умаляваше осезателно 3кв трифазен
griffin - майстор
с какво лагеруваш тази конструкция?
моя е 89-90 сантима монтиран на шкафче, не помня да с оригиналната стойка е по нисък но мен специално не ми харесва ако е по нисък от това.
cekop - специалист
mavryt4o написа:
Много умно изглежда конструирана рамката =D> не бях се сетил за нещо такова .Само да отбележа че ако искаш да правиш всичко както трябва по каталозите на пилана дават най-добър срез 60-100 м/с да вземем средно 80 с този мотор ще го постигнеш при диск фи500 който по читав ще струва двойно повече от целия разход по циркуляра но какво да правиш хванал си се на хорото и все пак всичко е ,,на теория :yawinkle: можеш да си правиш проби докато де удовлетвори ряза напълно ас кандисах на 100м/с и определено има разлика от 40 при който ръфаше и умаляваше осезателно 3кв трифазен
Това беше основният въпрос, защото само с диск ф250 и вдигане на оборотите двойно мога да постигна 73 м/с,но мотора ми е 1000w и не знам дали да рискувам. Ако можех да преценя,но ти си вторият,който дава обосновано мнение в тази посока, затова мисля да рискувам. За лагеруването, на обикновени струговани панти само, че съм избрал по–стегнати.
mavryt4o - майстор
cekop написа:
mavryt4o написа:
Това беше основният въпрос, защото само с диск ф250 и вдигане на оборотите двойно мога да постигна 73 м/с,но мотора ми е 1000w и не знам дали да рискувам. Ако можех да преценя,но ти си вторият,който дава обосновано мнение в тази посока, затова мисля да рискувам. За лагеруването, на обикновени струговани панти само, че съм избрал по–стегнати.
,,вдигане на оборотите двойно'' това не ми стана ясно :? как ще го постигнеш като нямаш лагерни тела и шайби да играеш със тях нали имаш само мотор и диск директно монтиран на оста или бъркам?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Направа на хоби циркуляр–дилема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: