Всичко за дърводелството
nikkk - специалист
Добра вечер, майстори. Ще използвам темата и за моя проект.

Възнамерявам да облека вътрешно стълбище от бетон с готови дъски от трислоен (инженерен) паркет. Дъските са с размери 1092х155 мм и дебелина 14 мм и ги предпочитам като вариант, защото коридора е направен със същия паркет. Стъпалата са с размери 29.5 х 17см, като челото им е от гипсфазер. Ще бъдат облечени само отгоре, а челата ще боядисам или ще им направя някаква декоративна мазилка.

Паркетните дъски са с нут и перо за закопчаване, като дължината им е достатъчна за всяко стъпало (по две дъски на стъпало, както е видно на чертежа). Съществуват системни решения с т.нар. стълбищен профил, който се закопчава за дъската и е с ширина 3-4 см, но за мен лично този вариант не е удачен - няма удебеляване отпред, което освен да изглежда по-добре трябва и да скрие LED осветление, а и дължината му не ми е кратна на ширината на стъпалата, пък и цената му е космическа. Така че, желанието ми е да изрежа перото от паркетната дъска и там да залепя детайл от масив дъб, калибриран по размер и с изрязани на фреза канали, както е показано на чертежа. За уякчаване ще залепя към паркета и OSB плоскост с дебелина 15мм. Цялото това нещо (двете паркетни дъски, OSB-то и челния дъбов детайл) ще залепя към замазката с хубаво паркетно лепило.

Предвид факта, че при ходене дъбовия детайл е подложен на най-големите натоварвания от цялото стъпало, съм се постарал да бъде максимално здраво (и затова е фрезован в такава форма), но тъй като с подобни стъпала ще се занимавам за сефте, бих се радвал на мнения и коментари относно начертаната конструкция и нейната здравина и издържливост във времето. В тази връзка, нещата за които имам въпроси, са следните:

1. ОСБ плоскостта като материал удачна ли е, ако да - има ли значение дали е влагоустойчива (ОСБ3 или ОСБ2), дебелината от 15мм ще бъде ли достатъчна; Ще има ли предимство ако я заменя с неще друго, например MDF?

2. лепене само с лепило (като например това) и стягане с ръчни дърводелски стеги ще бъде ли достатъчно, или да добавя и винтове, например 3.5х25 (има само един начертан). Нужда от дибли между ОСБ и дъбовия детайл?

Прикачен файл

стъпало чертеж.PNG
стъпало - чертеж
стъпало чертеж.PNG (33.79 KиБ) Видяна 1214 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет юни 14, 2024 11:44 pmnikkk написа:
... дъбовия детайл е подложен на най-големите натоварвания...

1. ОСБ плоскостта като материал удачна ли е, ако да - има ли значение дали е влагоустойчива (ОСБ3 или ОСБ, дебелината от 15мм ще бъде ли достатъчна; Ще има ли предимство ако я заменя с неще друго, например MDF?
Забрави MDF!!!!!!!! Реално тази дъска работи дистанционер, твърда и надеждна. Шперплат/дърво/OSB стават. Там нямаш влага, като плънка в сандвича не я вълнува нищо.

2. лепене само с лепило и стягане с ръчни дърводелски стеги ще бъде ли достатъчно, или да добавя и винтове? Нужда от дибли между ОСБ и дъбовия детайл? Лепило и дибли замонолитват. Винтове са друг материал и е добре да се избягват при не статични сглобки. Идеята е, че при ползване стъпалото пружинира...
Имах някакви такива идеи, но така и не добих увереност в здравината на челния ръб и нищо не направих. Любопитна съм, как ще се държи във времето твоето изделие

п.с. :-) При толкова играчка, абсолютно разумно и финансово правилно ми се струва да си направиш изцяло дъбови стъпала
Chefo77 - майстор
OSB-то е добър вариант за подложка, ние редовно го използваме за основа, когато правим стъпала. В този случай, проблемът е в парчето, което ще сложиш отпред. Няма да издържи на натоварването, което ще му приложиш с качване и слизане, ще поддаде вътрешния ръб, където го стесняваш, за да влезе под трислойката.
nikkk - специалист
В резултат на вашите съвети, направих три нови варианта:

Вариант 1. Удебелил съм OSB-то на 18мм и съм добавил дибла за укрепване на челото.
Вариант 2. Сглобката е обратна, с жлеб във дъбовия детайл, в който влиза шперплат с дебелина 20мм. OSB-то го заменям с шперплат, смятам така ще бъде по-здраво. Дебелината от 20мм съм я избрал, защото такъв фрезер имам наличен. Диблата може да е както на чертежа, или горе при трислойката.
Вариант 3. Като вариант 2, но диблата е заменена с нут и перо; изглежда ми най-здраво, но доста усложнено за изработка.

Какво ще кажете за тях?

Прикачен файл

стъпало чертеж 2.PNG
Вариант 2
стъпало чертеж 2.PNG (10.95 KиБ) Видяна 1135 пъти

Прикачен файл

стъпало чертеж 3.PNG
Вариант 3
стъпало чертеж 3.PNG (16.19 KиБ) Видяна 1135 пъти

Прикачен файл

стъпало чертеж 4.PNG
Вариант 4
стъпало чертеж 4.PNG (15.17 KиБ) Видяна 1135 пъти
Lisko - майстор
Вариант 2 ми се струва достатъчно надежден и без диблата. Излишна е. Добре залепено, това е все едно - едно дърво.

Чефо, последната снимка която беше дал, твърде много недовършени остри ръбове.
Chefo77 - майстор
съб юни 15, 2024 8:05 pmLisko написа:

На трета страница ли?
Защо реши, че са остри и дали не сме помислили, че е безопасно, след като са извън достъпа на крака и ръце? :wink:

За стъпалата - ако на трети вариант уширите горната част на добавката (примерно на 40 мм) и перото, което ляга върху шперплата, залепите я към последния с D3 и през перото захванете с винтове, сякаш ми изглежда най-здраво. Профилите за паркет, които се предлагат като система от производителите и използват за стълбища, обикновено са 60/40 мм.
Lisko - майстор
съб юни 15, 2024 8:08 pmChefo77 написа:
съб юни 15, 2024 8:05 pmLisko написа:

На трета страница ли?
Защо реши, че са остри и дали не сме помислили, че е безопасно, след като са извън достъпа на крака и ръце? :wink:
Реших че са остри защото ми изглеждат остри. Не съм коментирал дали е опасно. Аз бих ги заоблил.
nikkk - специалист
съб юни 15, 2024 8:08 pmChefo77 написа:
За стъпалата - ако на трети вариант уширите горната част на добавката (примерно на 40 мм) и перото, което ляга върху шперплата, залепите я към последния с D3 и през перото захванете с винтове, сякаш ми изглежда най-здраво. Профилите за паркет, които се предлагат като система от производителите и използват за стълбища, обикновено са 60/40 мм.
Разбрах идеята. Благодарско :prayer:

А има ли стандарт или препоръчителна стойност с колко милиметра да настърча стъпалото от вертикала на основата? (това което на последния чертеж е 15+30 мм)
Chefo77 - майстор
Ние ги правим на 20 мм надстърчане пред челото. Честно, не зная дали има някакъв стандарт.

Лиско, остри ръбове не си позволяваме. Фино заобляне задължително, то няма и как да остане остро след фугиране и почистване на кита преди лака (маслото). А и там ще има парапет, който не позволява крайник да излезе и да се нарани :)
cvetomir_77 - специалист
съб юни 15, 2024 9:40 pmnikkk написа:
А има ли стандарт или препоръчителна стойност с колко милиметра да настърча стъпалото от вертикала на основата? (това което на последния чертеж е 15+30 мм)
Немският стандарт е от 0 до 30 мм

Тема "Обличане на бетонни стълби с дървени слепени плоскости" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: