• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 165
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Virtex написа:
Чудя се дали диск за герунг/потапящ циркуляр/mitre saw става за настолен циркуляр и каква може да се окаже реалната разлика във вида на зъбите ?

Уж на теория по-добрият сряз би трябвало да позволява рязане на всичко, макар и по-бавно и натоварващо. Или се бъркам ?
Зачети малко на мен ми е чужд английския но за всяка операция мисля че вече има диск с определен вид на зъбите.Според мен нещо от рода на 48 зъба с профил на зъбите ляв ,прав и десен е най-универсален за напречно и надлъжно рязане на масив.Тъй като герунга не е предвиден за надлъжно там може чапраза да е по-малък за по-чист срез и такъв сложен да разбичва ще тормози и диска и мотора и оператора.И аз съм бичил с 96 зъба за алумин зъбите са прав трапец и пак прав .Сряза е перфектен но си е тегаво и не го препоръчвам но изпадна на сметка ко да прайш.
bimbaeco - майстор
Герунгът се използва за напречно рязане, а настолият - предимно за надлъжно.
От там идва разликата в дисковете.
За герунг е по-добре нещо с повече зъби, за да реже чисто.
За настолния ти трябва диск с по-малко зъби и с по-големи долчинки между зъбите, защото стружката при надлъжното рязане е друга (при напречното дървесината става на прах, а при надлъжно - на власинки). Освен по-големите долчинки, дисковете за надлъжно са понякога и по-тесни, за да не товарят мотора и да не се разхищава много материал.
Като режеш надълго с диск с много зъби, изхвърлянето на стружката е затруднено, а освен това често дискът гори дървесината.
Това са съображенията, които диктуват решението в случая.
Аз използвам диск с 24 зъба на настолния и с 40 на герунга.
Ивелин1 - специалист
Здравейте колеги. Имам питане относно stenley 6 L. Компресор. Дали ще става за такер(за пирони) и дали може да се боядисва с него (не много често)? :?: Ще се ползва за хоби цели.
В момента съм с компресор на Parkside от тези без бутилка. И с него не може да боядисвам(лакирам).
Смятам че с stenley ще мога да ползвам такер, защото моя parkside върши добра работа с такера. Но не съм обеден за пистолета за боядисване. :? https://www.eurotools.bg/%D0%BA%D0%BE%D ... 6-6-%D0%BB
nikolson - майстор
Зависи. Общо взето, можеш да пръскаш с дюза макс. 1мм.
Здравейте,
От скоро съм твърдо решен да започна да се занимавам с този красив занаят, абсолютно аматьорски и в домашни условия. Ето тази масичка ще е първият ми допир с дърводелството.
Моля за съвет какъв материал да ползвам. Възнамерявах да е от дъб, но не съм сигурен дали е правилен избора ми. Ще бъда благодарен за съветите Ви и Благодаря предварително.

Прикачен файл

wooden-tea-table-500x500.jpg
wooden-tea-table-500x500.jpg (26.27 KиБ) Видяна 1366 пъти
nautilus33 - майстор
Някой може ли да каже дали лепилото за дърво на оргахим е вредно след изсъхване, понеже лепих една дървена чаша с него.
Ивелин1 - специалист
nikolson написа:
Зависи. Общо взето, можеш да пръскаш с дюза макс. 1мм.
Това от какво зависи? Трябва да има по-голяма бутилка ли :?: 1мм малко ли е? :?:
PIP - майстор
Ивелин1 написа:
Здравейте колеги. Имам питане относно stenley 6 L. Компресор. Дали ще става за такер(за пирони) и дали може да се боядисва с него (не много често)? :?: Ще се ползва за хоби цели.
За такер ще става, за боядисване не (трябва обем за боядисване).
Ивелин1 - специалист
PIP написа:
Ивелин1 написа:
За такер ще става, за боядисване не (трябва обем за боядисване).
Аз много не разбирам от компресори може ли да ми кажеш какво точно значи, че трябва обем? Трябва по-голяма бутилка ли друго :?
PIP - майстор
Бутилка и дебит. За пироните приоритета е налягането, а дебита и размера на бутилката помагат да не включва/изключва прекалено често, размера на пистолета и колко пистолета ползваш едновременно. За боядисване трябва голяма бутилка и голям дебит, защото 'изпускаш' постоянно много въздух. Може да потърсиш минимума дебит за боядисване, но препоръчват от 200 литра на горе бутилка.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: