Всичко за дърводелството
Celeborn - специалист
Теоритично, колко време би следвало да се задържи една шкурка с Велкро залепяне върху ексцентършлайф с неползвана подложка (т.е. нова), ако се работи само върху равни повърхности и без особен натиск (примерно финално шкурене преди лак с 240). Защото при мен след 2 минути шкурката пада и повече не може да се лепне обратно (задната й част просто е отишла, докато предната може да шкури още 20 пъти по толкова...). Защото се чудя къде е проблемът - в мен (начин на работа), в шкурките (много вероятно, Български са :lol: ) или в подложката за шлайфа (старата беше заминала и взех нова, уж е оригинална, чак от Англия дойде).

Нямам налични хубави шкурки (примерно redwood или тези на блек енд декер), за да пробвам с тях...

Почти не съм се занимавал да шлайфам каквото и да било преди (по друга част съм аз) и не съм наясно дали е нормално.

Мерси.
PIP - майстор
Зависи от натоварването, но при положение че не натискаш много, а оставяш машината да си върши работа трябва да изкарваш поне половин час. Аз при първо шлайфане изкарвам поне толкова, а за повторка с една шкурка съм карал и половин ден без проблем - за почистване след като е изшлайвано дори ползвам ползвани шкурки.
Един приятел чувам да има подобни проблеми, заради машинката - загрее ли подложката почва да губи сцепление и шкурката пада. Аз не съм имал подобни проблеми.
masterval - майстор
Бих предположил, че е от шкурката, тоест от велкрото.
Едно време бяха много скъпи, затова използвах една основа, върху нея се лепеше с лепило нова шкурка, натискаше се яко - полиране на месинг и неръждавейка. Така една основа беше лепена поне 5-6 пъти, преди шлайфа да започне да я мята. Шлайфът беше Спарки. След това и с друг шлайф го правих същото.
Celeborn - специалист
И според мен е от шкурката, защото си личи, че самото й покритие отзад просто се захабява за секунди... Ако на неползвана шкурка надписите с номера на шкурката се четат и са черни, то след като падне вече са бледо сиви... ще снимам утре марката... "Изберете българското", а :shock:
Дано се окажа прав де, ще купя по-качествени утре, а ако намеря друг шлайф за пробата ще е най-добре, всъщност.
Иначе подложката я тествах - не усещам да загрява, не и за тези 2 минути, за които пада шкурката...

Благодаря за отговорите!
null - специалист
Не мисля, че е от шкурките. По-скоро е износено велкрото на плота.
Аз имам един бош. С най-обикновени шкурки от железарията така залепва, че след половин час работа не можеш да го отлепиш.
Преди време си правих една маса и плота и го правих сам като си рендосвах сам летвите (дъбови). Естествено не станаха еднакви и се наложи доста да се шлайфа. Едри, ситни, всякакви шкурки минаха тогава. Два дена съм шлайфал. Като залепне, не можеш я махна. Същото и с шлайфане на гипсова шпакловка (аз си я правих и за това имаше много за шкурене)
Та пак да кажа - смятам, че е от плота на шлайфа. Продават се като консуматив. Поне за боша е така. Има и с различни твърдости.
griffin - майстор
Флайфал съм с доста като марка шкурки но велкрото никога не е изтървало, шкурката се набива с боклуци, поизносва се по краищата самата плоча се нагрява много стабилно но шкурката не изпада, така че наистина може да ти е от плочата проблема.
Т.е в самите кукички или там каквото има, ползвал съм велкро шкурка и на плоча за ъглошлайф която е по мека от колкото плочата на ексцентър шлайфа ми но шкурката не пада държи се въпреки високата температура и оборотите.
Celeborn - специалист
Та пак да кажа - смятам, че е от плота на шлайфа. Продават се като консуматив. Поне за боша е така. Има и с различни твърдости
.

Плочата е чисто нова... старата за нищо не ставаше и взех нова с поръчка от Англия (машината е базов Black & Decker, на минимум 10 години и не се намираха вече в България резервнаи части. Инаече на машината оборотите не се регулират, а какво остава за различни видове подложки...). Сравнявах старата и новата и са абсолютно идентични, т.е. не е някаква "менте" плоча.

Както и да е всъщност - след малко отивам да купя нещо качествено, утре сутринта ще шлайфам и ще видим какво е положението :)
griffin - майстор
Колега те плочите може да са едни и същи но формата и материала на кукичките които захващат шкурката ако не са както трябва няма да задържат шкурката.
Celeborn - специалист
За жалост няма да разберем истината, защото машината предаде богу-дух :(

Направо ще взимам нова...
housedoktor - майстор
И не си хвърляй парите за еднодневки :)))Моите шкурки изкарват много ,но машините ми са хубави,както и консумативите за тях

Тема "Въпрос за ексцентършлайф и шкурки..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: