Изработих си един детайл от дърво и искам да го лакирам. Обаче нещо не мога да се справя. Лака е матлак някакъв български на Оргахим. Изглежда в ред. Нанесох един слой, обаче след изсъхване става като на четки. Пробвах да го прешкуря, но докато ми хареса го ошкурих целия. Лака ли трябва да разредя? Шкурката ли беше едра (ползвах 240)? Колко слоя трябва да нанеса, че да стане както трябва? Изобщо кажете как се процедира. Дървото е бук.
- 1
- 2
Всичко за дърводелството
velsi
- Почетен майстор
14 мнения в "Лакиране на дърво?"
housedoktor
- майстор
Явно 4етката е твърда.Ако е малък опитай с потапяне.Шкурката е ок,но може и с 320 да пробваш.На водна основа ли е ?Ако е :те носят разреждане ,аз ги допълвам до ръба на кутията .Първия слой 1:1 за грунд
bisermonov
- специалист
velsi написа:Изработих си един детайл от дърво и искам да го лакирам. Обаче нещо не мога да се справя. Лака е матлак някакъв български на Оргахим. Изглежда в ред. Нанесох един слой, обаче след изсъхване става като на четки. Пробвах да го прешкуря, но докато ми хареса го ошкурих целия. Лака ли трябва да разредя? Шкурката ли беше едра (ползвах 240)? Колко слоя трябва да нанеса, че да стане както трябва? Изобщо кажете как се процедира. Дървото е бук.Ако искаш да стане гладко трябва самата повърхност да е добре обработена още преди лакирането аз лично шлайфам дървото с 80 но на машина и завършвам с 150 ако неми хареса имам междина шкурка 100 но пак казвам на машина се шлайфат след което ако искаш байц аз лично работя с химически на ацетонова основа защото ми съхнат бързо ако няма байц задължително 2 ръце шлайф грунд целта е дървото независимо с какво го мажеш настръхват порите и шлайфам с 400 и една ръка лак. Но това става с компресор ако нямаш една по мека четка но без шлайв грунд става трудно.
bisermonov
- специалист
Еми нещо от сорта както за колите под боята има грундове и се шлайфат същата работа и при покритието на дървото.
m_markovski
- специалист
Здравейте
Мислех да пускам отделна тема, но тази е подобна и затова реших тук ;)
Предстои ми лакиране на стара секция (ПДЧ, естествен фурнир, около 35-40-годишна) и разполагам с тази машинка http://www.makita.bg/bg/products.html?p ... gory_id=13.
В тази връзка имам в въпроса
1. С каква шкурка да претъркам? Тук виждам разни идеи - 80, 150, 250, така че ще се оправя някак
2. Някой пробвал ли е да включи прахосмукачка към подобна машинка? Притеснението ми е да не се задръсти от финния прах...
Иначе мисля да си купя накакъв бързосъхнеш матов лак от някой хипермаркет. Благодаря предварително.
Мислех да пускам отделна тема, но тази е подобна и затова реших тук ;)
Предстои ми лакиране на стара секция (ПДЧ, естествен фурнир, около 35-40-годишна) и разполагам с тази машинка http://www.makita.bg/bg/products.html?p ... gory_id=13.
В тази връзка имам в въпроса
1. С каква шкурка да претъркам? Тук виждам разни идеи - 80, 150, 250, така че ще се оправя някак
2. Някой пробвал ли е да включи прахосмукачка към подобна машинка? Притеснението ми е да не се задръсти от финния прах...
Иначе мисля да си купя накакъв бързосъхнеш матов лак от някой хипермаркет. Благодаря предварително.
- 1
- 2
Тема "Лакиране на дърво?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература