Всичко за дърводелството
ZMeyGorianin - майстор
Направих си дървена ограда тип "тараба" в задния двор на селска къща. Дъските са от "Американски дъб" съвсем пресни. Смятам да ги обработя само с безир, но се колебая дали да го направя сега или да изчакам една година за да изсъхнат дъските?
torbalan - Дървен философ
май по-добре да изчакаш...

не знам дали е разумно да се обработи с някакъв импегрант на водна основа....
jordano - специалист
На всяка цена да поизсъхнат и след това импрегнация и то солидно, неколкократно.
miliad - майстор
Какво значи термина "съвсем пресни" за дървени дъски.Защото ако е това коети си представям вече си ги похабил.
ZMeyGorianin - майстор
"Съвсем пресни" за мене означава влажни, тежки... Още нищо не съм им правил освен монтажа, така че как да разбирам "похабил"?
vitrinabg.com - специалист
Въпреки,че са влажни можеш да ги импрегнираш,но забравете го този безир.Вече има импрегнанти на водна основа доста по-евтини и качестнени от безира.Резистола е един от тях.
vata - напреднал
Колега "vitrinabg.com" сигурен ли си, че "Резистола" е подходящ?

Resistol®

Resistol® е свободен от метално съдържание състав за антисептична обработка на строителна дървесина и дървени конструкции.

Високоефективно съчетание от биоциди от ново поколение, осигуряващо ефективна и дълготрайна защита срещу гъбично гниене и атаки на насекоми

За обработка на дървен материал за вътрешен и външен монтаж в неизложени на валежно въздействие участъци

Особено подходящ за обработка на предназначени за боядисване или байцване дървени елементи за външна дограма

Естественият външен вид на дървесината не се променя

Третирането се извършва чрез потапяне

Съответства на последните европейски стандарти за обработка на дървени строителни елементи - Класове на употреба 1, 2 и 3A

Инфото е от : http://www.archtp.info/main.php?langid=23&pageid=19

П.С. Ако някой реши ,че това е реклама, може да изтрие линка с указанията за инфото.

Иначе за безира те подкрепям с двете ръце. :yawinkle: Аз, бих оставил дървото да си изсъхне естествено до догодина,и тогава ще го импрегнирам с нещо. Може да потърсиш инфо за "OSMO" - фирма Рhivex ,сходни продукти имат и в фирма"Ивел-Ив"- Церезит и Хенкел - това е за Пловдив :wink: Тези решения обаче имат един сериозен недостатък : ЦЕНАТА !!! За ниско бюджетно решение ,аз бих избрал някакво тънко/трансформаторно или машинно масло - може малко да понамирисва и не само :? :? ,но както се казва : Пълно щастие НЯМА !!!

Дано да съм бил полезен с нещо. :)
Последна промяна от vata на чет сеп 15, 2011 10:15 pm, променено общо 1 път.
vitrinabg.com - специалист
Колега vata ,това което съм споделил е от личен опит.Къщатата ми има около 10м3 дървен матерял от вън и всичкият е импрегниран с резистол като основа защото освен,че е импрегнант резистола е и основа за последваща обработка на на дървото.Забележки нямамам..Така и не става ясно какво е твоето становище по-въпроса.
sinbor - специалист
Уважаеми колега, крайно време е всеки да разбере, че дървесината първо трябва да се изсуши /поне 12% влажност/ и тогава да се прави каквото и да е огради, тараби, врати и ...Не мога да си обясня факта мокър материал с влажност над 25-30 % да се обработва и какво би станало, ако се импрегнира, лакира или незнам какво още. После пускаме нови теми какво да направя.... вратите се изметнаха...... не могат да се затварят......, дъските се изкривиха и пак да лакирам ли и с какво. По-старите майстори не напразво са казали сушене поне 6 месеца , а най-добре година. Гледам и вчера купуват хората мокър материал и говорят велики приказки, как още утре ще направят.... за мен това е не само несериозно , а изключително рисково да се похаби материала....
vata - напреднал
Колега "vitrinabg.com" , "Резистола" не съм го употребявал и нямам твоя опит :prayer: ,просто споделям информацията която намерих в Гугъл. В същото време видях че колегата "sinbor" е писал заедно с мен и съм 100% съгласен с мнението му.Не напразно писах в предишния си пост 1 година - Дървесината освен от влажността,за тази година ще се избави и от вътрешното си напрежение , което е също толкова важно колкото и влажността!!! :partyman:

Тема "Как да обработя дървото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: