Направих си дървена ограда тип "тараба" в задния двор на селска къща. Дъските са от "Американски дъб" съвсем пресни. Смятам да ги обработя само с безир, но се колебая дали да го направя сега или да изчакам една година за да изсъхнат дъските?

май по-добре да изчакаш...
не знам дали е разумно да се обработи с някакъв импегрант на водна основа....

Аз, бих оставил дървото да си изсъхне естествено до догодина,и тогава ще го импрегнирам с нещо. Може да потърсиш инфо за "OSMO" - фирма Рhivex ,сходни продукти имат и в фирма"Ивел-Ив"- Церезит и Хенкел - това е за Пловдив
  Аз, бих оставил дървото да си изсъхне естествено до догодина,и тогава ще го импрегнирам с нещо. Може да потърсиш инфо за "OSMO" - фирма Рhivex ,сходни продукти имат и в фирма"Ивел-Ив"- Церезит и Хенкел - това е за Пловдив   Тези решения обаче имат един сериозен недостатък : ЦЕНАТА !!! За ниско бюджетно решение ,аз бих избрал някакво тънко/трансформаторно или машинно масло - може малко да понамирисва и не само
 Тези решения обаче имат един сериозен недостатък : ЦЕНАТА !!! За ниско бюджетно решение ,аз бих избрал някакво тънко/трансформаторно или машинно масло - може малко да понамирисва и не само   

,просто споделям информацията която намерих  в  Гугъл.  В същото време видях че колегата "sinbor" е писал заедно с мен и съм 100% съгласен с мнението му.Не напразно писах в предишния си пост 1 година - Дървесината освен от влажността,за тази година ще се избави и от вътрешното си напрежение , което е също толкова важно колкото и влажността!!!
 ,просто споделям информацията която намерих  в  Гугъл.  В същото време видях че колегата "sinbor" е писал заедно с мен и съм 100% съгласен с мнението му.Не напразно писах в предишния си пост 1 година - Дървесината освен от влажността,за тази година ще се избави и от вътрешното си напрежение , което е също толкова важно колкото и влажността!!!