Който иска да пищи, следващата седмица цялата ще съм в движение и ще му тествам най-накрая горивата как са 

DundyTheCroc написа:Я прочети пак, не картела влия на търсенето, а цените при картел не се влияят от търсенето. Лека справка за тези, които не са учили икономика:И как така цените не се влияят от търсенето
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B5%D0%BB
Казах държавата като цяло, то е ясно, че зависи от работещите за нея хора. Как какво се очаква от държавата, ами да осигури условията за истинска конкуренция и съответно да санкционира тези, които са решили да играят не по правилата. Няма такова нещо като свободен пазар без активната намеса на държавата в регулирането му, това, че пазара се саморегулира отдавна е отречено в икономическата теория. Без контрол пазара винаги се изражда до нещо, носещо по-големи печалби на играчите и съответно в ущърб на потребителите.
DundyTheCroc написа:Имам предвид свободен пазар, регулиран и контролиран от държавата с цел да остане свободен, защото иначе се изражда.Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........
DundyTheCroc написа:Ти да не си мислиш, че някъде по света има функционираща саморегулираща се пазарна икономика?Не не мисля. И това означава, че отдавна няма свободни пазари. Свободните пазари са за лековерници, които вярват в думички от книжки и бумажки.
DundyTheCroc написа:Не ме карай да ти обяснявам основи на Икономикса, а вземи си ги прочети сам да не се излагашНе съм те карал. Ти сам се помпаш. Чел съм, учил съм и съм държал и държавен изпит. И даже на този изпит се изложих пред изпитващите, защото си позволих да не цитирам учебниците, а да изложа тези от собствения ми главосърбеж. Но това не е съдбоносно. По фаталното е че държавните идеолози, виждайки негативите на монополизма създадоха нова социалистическа "демократична" форма на управление, която според мен се изроди във висша форма на държавен монополизъм.
DundyTheCroc написа:Изобщо не знам какво се пъна да обяснявам на човек, който още си мисли, че при пазарна икономика държавата няма никаква роля, а ако упражнява контрол това ни връща във социализма.Да защо ли
DundyTheCroc написа: Единственото, което искам, е шибаната държава да си свърши работата, но ми е ясно, че това няма да стане.Те развитите държави са и социални, но принципно социалното спъва икономиката. Монопола също
kozl написа:Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........Kozl, стига се прави на интересен. В един пазар всеки се стреми да наложи монопол или олигопол, за да може да диктува правилата на него и да подчинява останалите или общо взето казано - да получава толкова добри условия за себе си, които иначе не би получил. Истината е, че в тая игра губещ е потребителят. Печелещи са хората с много пари, които искат да направят още повече пари.Когато е от държавата е свободен пазар, а когато е от картела не е
toolegittoquit написа:kozl написа:Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........Kozl, стига се прави на интересен. В един пазар всеки се стреми да наложи монопол или олигопол, за да може да диктува правилата на него и да подчинява останалите или общо взето казано - да получава толкова добри условия за себе си, които иначе не би получил. Истината е, че в тая игра губещ е потребителят. Печелещи са хората с много пари, които искат да направят още повече пари.Когато е от държавата е свободен пазар, а когато е от картела не е
В картел, монопол, олигопол така или иначе пазарът не е свободен от контрол. Напротив, той е контролиран и то в ущърб на потребителите. Именно за това свободната пазарна икономика съществува като понятие само на хартия. Никога не е било въпрос на търсене и предлагане, а на монопол, промиване на мозъци и вменяване на потребности и нужди, които ги няма. Или просто директно създаване на необходимост от нещо. Как? Ами фирмата ти казва примерно, че за твоят телефон вече няма да се поддържа нищо. И ти поставя ултиматум - ще си купиш новият супер-упер-дупер тухлофон или няма да ползваш услугата.
ДЪРЖАВАТА е единственият елемент, който има силата, стига да има и желанието, да внесе малко контрол и регулация, така че да не се получават ексцесии и картели. Това БИ трябвало да й е ролята, ако работи правилно.
И още 5 стотинки. Държавата я има, за да служи на хората. Хората делегират част от своите права и правомощия, за да получат сигурност и закрила. Социалното не знам колко спъва икономиката, но без социалното и функциите на държавата като арбитър в социалната справедливост, съществуването на същата няма никакъв смисъл. Тя би била просто паразит. Както е в момента държавата в България.
Истината е, че монополите са безспорни. Вместо да ми философстваш, вземи ми предложи ако няма контролиращ орган и имаш необходимост от нещо, как да си основният играч в определянето на цената му при един монополен и картелен пазар. Щото примерно в България не може да се живее без храна, не могат да се карат продукти без гориво и т.н. Ако не можеш, единствено остава да спреш с дървената философия, да си седнеш на дупето и да се молиш държавната административно-бюрократична репресивно теократична машина в крайна сметка да се задейства и да си оправдае поне един път съществуването. Щото държава, където сам си рина пътя с лопатата и сам си пълня дупките по пътищата - то просто е територия, няма държава, по-добре да се разтуря.
И да, цените се влияят от търсенето. Ако има някакво ниво на търсене, са просто високи. Ако има високо търсене, просто са много високи. Никога не са ниски. И винаги са такива, че не следват ръста на суровиннит цени, а някаква извратена логика. При която билетчето за автобуса ми е 4лв, когато нафтата беше 3лв/литъра. А сега нафтата е 1.73лв/литъра, а билетчето е 4.50лв.Ебaх тая логика!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: