• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всички имаме коли, нали ?
8180 - майстор
inspo написа:
8180
Никъде не съм казал,че пешеходците не трябва да спазват правила.
Просто те могат да бъдат всякакви, а и са в беззащитна позиция на пътя.
Затова шофьорите трябва да ги пазят.
Колега,
Точно в тази тема мненията ти ми бяха полезни. Май промених (по памет) някои свои твърдения или поне не ги считах за "безусловни".
ЗА ДИСКУСИЯТА - по Закон и пешеходците са длъжни да ВНИМАВАТ и преценяват обстановката!
Съгласен, че са различни. Но моите наблюдения показват, че немощните и ограничените са по-внимателни от тези, които БИХА могли (и са длъжни) да си ПРОЧЕТАТ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, И ДА ОЦЕНЯТ обстановката. За наше и тяхно "благо".
Докато горното се неглижира от властите - няма оправия.

П.П. Мен ме е псувал пенсионер на вид (достатъчно подвижен за да ме изненада) защото съм спрял със скърцане на гуми и съм го уплашил!? Е, чел ли е, преценил ли е, както е по Закон.
Е не - мисли си, както множеството (и теб), че не е негова работа - той има само права.

Andri01,
Въпросът ти сигурно е за Раздела, но май не е по Темата.
И мен ме е вълнувал и не стигнах до никъде - разни вътрешни Наредби, Специални акции по Заповеди и пр. "секретни" условности - и се отказах. Започнеш ли да се "открехваш" на тази тема, със сигурност ще се сдобиеш с Акт (за нещо, напр. "неподчинение"). Бях започнал подготовка за "възражения по Акта" на тема, как те спират, представяне, униформа - фуражки, жилетки и пр., наряди, заповеди за конкретния участък, раб. време и под.
Не са изрядни почти винаги, но се консултирай предварително със специализиран адвокат в тази насока. В ЕНергото и ВиК е същото, ама тия (трудно ще си изясниш кои са - "кой кога те спира") дои (май) нямат "орган" над себе си.
Интересна Тема, ако стигнем до практически насоки.
Andri01 - майстор
Въпросът ми беше принципен. Спряха ме,провериха ме и това беше. но дали имат право безпричинно да спират :? ??На мен не ми пука-аз съм в ред,и може би е по-добре да спират така,но въпросът е принципен. А колкото до пешеходците-нищо!! не ги оневинява/ освен ако са деца / да не спазват правилника. Ако е някой старчок с деменция-да си стои в къщи-има близки,да излиза с тях! това ,че ченгетата не си вършат работата го виждаме ежедневно и навсякъде! Ние сме от държавите с най-много полицаи на глава от населението,с най-много превилегии,и с най-корумпираната полиция! Последните 2 дена -2 акции и около 20 човека заловени от с-та на МВР. Е,не че ще ги осъдят,но все е нещо.
nikolovvd - майстор
Всеки месец от 1 до 15, а по някога и до 20-то число се провеждат тематични полицейски акции.
Кога за винетка, кога за алкохол, кога за застраховка и т.н. Между временно може да се провежда и някой друга акция от издирвателен тип - издирване на автомобил с престъпници, издирване на откраднат автомобил, а сега е модерно и мигранти да търсят.
В крайна сметка е добре да оказваме съдействие на органите на реда, за да си нямаме проблеми. Голямата уста може само да ни вкара в ареста за 24 часа, колкото имат право да задържат полицаите по Закона за МВР. Ако някой е по-буен, да не кажа луд, може да се сдобие и с прокурорско задържане от 72 часа, за съпротива при арест по хулигански подбуди.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
В крайна сметка е добре да оказваме съдействие на органите на реда, за да си нямаме проблеми. Голямата уста може само да ни вкара в ареста за 24 часа, ....
За "съдействието" - добре. И с удоволствие примерно на английските полицаи.
Тук не е ясно колко служби могат да те спират и всяка със своите си "тайни" нормативи и правомощия.
На някого да са обявили защо го спират??? - че да окажем съдействие, а не да се свиваме като мишки и да гледаме да се разкараме бързо и без да питаме, че...
Без взаимност и прозрачност не става.
Hoвoceлckи - майстор
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа:
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 165..
служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки
необходимата видимост
Какво точно може да означава това :? Както и че можели да "поканят водача да слезе от автомобила". Ами ако някой(я) не приема покани?

lov написа:
И кат сте почнали да решавате листовки давайте отговори и тука.
Правилният отговор на листовката е "А". Много пъти се коментира, че шофьорите не давали предимство на пешеходците ... Ми по правилник никой не е длъжен. Друг е въпроса, че пък не се обсъжда
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа:
Правила за движение на пешеходците
Чл. 113. (1) При пресичане на платното за движение
пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните
правила:
1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до
приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
...

...Чл. 114. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
Някъде го мярнах за вдигането на ръка като предупреждение за намерението да пресича по пешеходната пътека ... но като пожелание ... Защо да не си е задължение? Нима спирането и подкарването на няколко тонно возило е по-малко трудоемко от вдигането на ръка?
lov - майстор
Hoвoceлckи
Питането ми не е за листоваката а за зигзагообразната маркировка в кръстовищата.
Hoвoceлckи - майстор
Ами извинявай, че пак не съм те разбрал! Аз бързо се сещам, но трябва повече да ми се обяснява :-D
Допускам, имаш предвид, че е абсолютно забранено спирането плюс това че се приближава пешеходна пътека?
https://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_crossing
Изглежда ми полезна тази маркировка. Защо ли я няма у нас?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Пътни знаци !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: