Всички имаме коли, нали ?
25th Hour - специалист
Идва зима:

Подгответе си гумите. Купувайте или намирайте гуми. Сложете ги дори 1-2 седмици по рано. После по гумаджийниците е ад / за тия които не са с гуми на джанти/

Прегледайте си накладките- едва ли на -5 или -10 е готино да ги сменяте макар и в сервиз.

Прегледайте си акумулатора- ако е мокър си купете дестилирана вода. Ако има нужда долейте малко. ПО жегите лятото е полезно да се види какво е защото вече цените станаха ад.

За тези които карат на вода- купувайте си антифриз и сменяйте.....

Ако имате гумени стелки и ползвате такива ги сменете. Изчистете си колата. Стелките може да са грозни, но вършат работа.

Прегледайте си фарове и стопове, габарити.- Ще започнат проверки, не чакайте студеното.

Изчистете си багажника- Зимата не ви трябва нито забравени джапанки от морето, нито пояса на детето или каквото и да. След зимата няма да става за нищо.....

Течове на масло и вода / антифриз/. Не ги допускайте. Кофти или малко масло в двигателя при студен старт му разказва играта...

Ако сте за смяна на масло- правете го. Сега е още топло.
Ако не сте си сменили някакви филтри- бензинов, въздушен- направете го. Независимо дали бензин или дизел има ли л***а вътре може да имате проблеми.

Купете си или си намерете глицерин или силиокн за вратите- за няколко лева няма да има нужда да си изкъртите врата зимата като стегне / ако стегне изобщо/

Течност за чистачки- вижда там някаква и я сложете. Стегне ли качествено водата няма да имате чистачки цял ден а може и два...

Допълвайте.....
panalov - специалист
Поздравления.
Много важна тема.
Да попитам как да си уплътня шибедаха, че от дъждовете влиза вода
Gerald - помощник
-Teчността за размразяване за ключалките не трябва да е вътре в колата. /Познай защо ;)/

-Когато падне снега - сложете си в багажника веригите и ги "забравете" докато не ви потребяват или до пролетта. Ако никога не сте слагали вериги направете го някъде с приятел/и - хем ще стане майтап, хем ще се оттрениранате за да ви е по лесно ако/когато се наложи да ги слагате на път.

-Хубаво е да подготвите и стъргалка за лед, четка /права с дълга дръжка, така че да може да оберете снега от покрива на колата/ и една лопатка - широка, сгъваема - да може да изринете когато падне големият сняг пред колелетата.

-когато тръгвате на дълъг път, никога не оставяйте стрелката на горивото да наближи червената зона - може да закъсате и това да ви спаси от премръзване, докато чакате помощ. Най-добре подържайте полупълен резервоара и нагоре.

-По-добре нови немаркови зимни гуми, отколкото маркови, но стари. Качествата на зимните гуми зависят от твърдостта на каучука. След всяка година твърдостта се увеличава. Гледайте DOT-a, а не толкова грайфера.

-Зарядно за кола в джабката на колата и не се колебайте да звъните, ако има проблем. Най- малкото, близките ви ще разберат че сте в "ситуация".

- в багажника - кабели за ток. Човек никога не знае. А ако се случи ще ви е много по- трудно да намерите: 1) желаещ да помогне 2) желаещ да помогне с кабели за ток.

-горното същото и за въже за теглене

-Нови чистачки. Ако смятате че старите не са още за смяна - купете нови и ги сложете в багажника. Човек никога не знае. /Аз лично сменям евтини, но често - личен избор/

Най-важното!
Сменете стила на шофиране. Обстановката се е сменила. Ако карате така, както карате лятото - ще се ударите. Адаптирайте се към новите условия до пролетта.

И накрая - нека ако видим закъсал колега посредата на нищото, въобще извън града - спрете, отделете му 5 минути внимание, утре ние може да сме на негово място, а колите да профучават покрай нас.

Толкоз от мен - допълвайте :?:
Последна промяна от Gerald на пон окт 05, 2009 11:05 am, променено общо 1 път.
Gerald - помощник
@panalov
Зависи от къде ти тече. На мен също ми тече и си нося силикона в багажника да го залепя, но пусто- не остава време. Силикона е временно решение - за два до три сезона. Но - трябва времето да е сухо, да няма минусови температури и да не е запрашено мястото където ще го слагаш. Въобще стандартните условия за поставяне на силикон.
crez - майстор
- сложете в "бойната готовност" една свещ и кибрит. При случай че се наложи дълго престояване на едно място за да не горите гориво за отопление на купето, запалете свещта и колкото невероятно да звучи ще се отоплявате много добре.
- сложете пак там едно шише с 0.5л. силна ракия, все за нещо ще потрябва, я за разтривка, я за вътрешно подгряване.
- някаква храна,аз например нося 3-4 пакетчета кубети и два чипса които периодично сменям.
nivanov - специалист
И аз да добавя нещо - минете на диагностика, проверете състоянието на високоволтовите кабели и свещите ако карате бензинови коли. Ако се налага ги сменете, няма нищо по гадно от това при -10 да се чудиш как да запалиш колата ... Проверете въжетата на ръчната спирачка, ако ползвате такава, вижте свободно ли се движат, вижда ли се някъде ръжда по кожуха, влажно ли е жилото отвътре и т.н. - зимата мокрото жило замръзва и ако е опъната в момента ръчната спирачка - няма пускане.
EmoZ - специалист
crez написа:
- сложете в "бойната готовност" една свещ и кибрит. При случай че се наложи дълго престояване на едно място за да не горите гориво за отопление на купето, запалете свещта и колкото невероятно да звучи ще се отоплявате много добре.
- сложете пак там едно шише с 0.5л. силна ракия, все за нещо ще потрябва, я за разтривка, я за вътрешно подгряване.
- някаква храна,аз например нося 3-4 пакетчета кубети и два чипса които периодично сменям.
Една свещ е около 0.3 W - топлинна мощност, т'ва че може да се опариш, не означава, че може да отопляваш автомобилно купе :) .
crez - майстор
EmoZ написа:
crez написа:
Една свещ е около 0.3 W - топлинна мощност, т'ва че може да се опариш, не означава, че може да отопляваш автомобилно купе :) .
Пробвано и изпитано,доказано!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Защото не си се топлил на свещ. Идеално пречупва въздуха.
jdraganchev - специалист
Аз лично приготвям и винаги имам GPS - може да се наложи да търсите преки пътища, нож - никога не знаеш кога ще ти потрябва, фенер и лопатка малка!

Тема "Подготовка за зимата!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: