• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Има много интересни линкове, нека ги споделим.
Baлepu - специалист
Добре де, при толкова задържания на митница, никой от вас ли не е плащал мито? Само пощенската такса?
Интересува ме в какъв диапазон се движи митото? Като медицинско помощно средство и електронен продукт би трябвало да не се обминява или да е ниско. Ако се абстрахираме от тези подробности, колко най-много би могло да е за сумата <160€?
sstefanov - майстор
На касовата бележка пише колко дължиш. Плащаш го в пощенския клон и си получаваш пратката.
нед ное 02, 2025 7:20 amBaлepu написа:
Добре де, при толкова задържания на митница, никой от вас ли не е плащал мито? Само пощенската такса?
Интересува ме в какъв диапазон се движи митото? Като медицинско помощно средство и електронен продукт би трябвало да не се обминява или да е ниско. Ако се абстрахираме от тези подробности, колко най-много би могло да е за сумата <160€?
Валери,
Толкова ли е трудно?!

От 1.07.2021 г. Европейското законодателство предвижда два прага за облагане на пощенски и куриерски пратки от трети страни, които са обект на дистанционна продажба и са с получател физическо лице.

Пратки със собствена стойност до 150 EUR – за тях се дължи ДДС съгласно ставката за съответната стока (в България повечето стоки и услуги се облагат с ДДС в размер на 20%). Тези пратки са освободени от мито по силата на членове 23-24 от Регламент (ЕО) № 1186/2009.

Пратки със собствена стойност над 150 ЕUR – за тях се дължи мито и ДДС спрямо съответните ставки.
С мито се облагат стоките, които идват на територията на Европейския съюз (ЕС) от трети страни (нечленки на ЕС).

Ставката (размерът, процентът) на митото зависи от стоката и държавата на произход.

Справка за ставката може да се направи в консултационен модул ТАРИК, като националните мерки (такива като акцизи и ДДС) са интегрирани в Консултационен модул ТАРИК на България.

Информация как да се ориентирате за митническия код на стоката и съответното мито можете да видите ТУК.

Мито се начислява върху стойността на стоките увеличена с другите разходи по доставката.

https://customs.bg/wps/portal/agency/ho ... _shipments
https://customs.bg/wps/portal/agency/ho ... iffs/TARIC

С тия <160€ си над, освен ако няма друго "облекчаващо вината обстоятелство.
Разбирам, че ситуацията в която си е леко неприятна, но погледни от друг ъгъл!
С тоя рев убиваш благородната съставка в мероприятието.
hidrazin - майстор
пет окт 31, 2025 1:19 pmBaлepu написа:
Поръчах слухов апарат за 158€ (след леко недоглеждане). Получих хабер от пощите, че им дължа 10,79лв.
При цена 158€ защо дължиш само 10,79лв? :?
Извън границата от 150€ си. Това означава че автоматично отиваш на митница.
Дори да не дължиш мито, то Български Пощи би трябвало да ти вземат 12лв с ДДС за услугата „Митническо представителство“.
БЪЛГАРСКИ ПОЩИ МИТНИЦА
По принцип е можело при цена над 150€ китаеца да не внесе ДДС и да те остави ти да го платиш на митницата при вноса.
нед ное 02, 2025 7:20 amBaлepu написа:
Интересува ме в какъв диапазон се движи митото?
... Ако се абстрахираме от тези подробности, колко най-много би могло да е за сумата <160€?
Е как колко да е митото? От нула до безкрайност... ЦЪК :-D
А сериозно - митата обикновено са до към 20%. Но съм виждал и до над 70% ама това вече друга бира.
Според ТАРИК слуховите апарати попадат тук 9021400000
Демек е можело да ти сложат и 20% мито но там не съм чак толкова навътре/митничар.
:partyman:
Baлepu - специалист
Благодаря ви за включването. Бях влизал в тарик, но има много графи, които за простосмъртен не е ясно какво трябва да се впише. Номера с нулите след 4-ката го намерих и аз, но май трябва да се открият още цифри вместо нулите. Та затова рекох да попитам тук. Надявах се някой да е бродил из тези дебри.
Пощите започнаха "представляването" някога с 20лв. Кога са го сваляли на 12, съм пропуснал. Допускам, че 10,79 им е нова цена :? Мисля, че тази сума далеч не е крайна и стоката ми в момента изобщо не е в местната поща. С внасянето на сумата само ще ги опълномощя да ме представляват. Според вас греша? Ще стане ясно в понеделник. Тогава първо ще направя максималното да се регистрирам, да се представлявам сам пред "Агенция митници". Ако не успея - ще звъня в пощата да питам ...
hidrazin - майстор
Утре е понеделник. Нека изчакаме.
Иначе за сега:
ПОЩИ ЦЕНИ- МИТНИЧЕСКИ УСЛУГИ
И по тоя ценоразпис ония 10,79лв никак не ми се връзват.
Пък и не си заслужава да гадая. Едва ли ще измисля нещо по-вярно от митниците.
Baлepu - специалист
Развръзката:
Изображение

Малко странни ми изглеждат причините за събиране на тези суми :?
Относно регистрацията в "Агенция митници" ... Нужен е квалифициран електронен подпис. Имам такъв от Evrorust. За тях обаче не ставал. Трябва карта и четец. С други думи - бодване на едни парички идващи в повече за обикновен мераклия, да си купи нещо евтинко ...
sstefanov - майстор
нед ное 02, 2025 9:06 amsstefanov написа:
На касовата бележка пише колко дължиш. Плащаш го в пощенския клон и си получаваш пратката.
Точно каквото ти бях написал.
Причината е, че изпращачът не е регистриран в системата на ЕС и затова ДДС-то трябва да го платиш тук при получаване. Повечето търговци в Aliexpress са регистрирани и ДДС-то го плащаш при покупката, те нататък се оправят с нещата.
hidrazin - майстор
пон ное 03, 2025 6:59 pmBaлepu написа:
Малко странни ми изглеждат причините за събиране на тези суми :?
Мен пък ми е странно как се получила сумата 6,89 лв за ДДС-то...
Демек колко % е ДДС-то и върху каква сума се начислява?
Щото при цена 158€ (309,02 лв) нещо ми се бъркат сметките...
(Това ще да са някакви митничарски сметки на коляно, с молив и върху хартия от торба цимент. :-D )
пон ное 03, 2025 8:22 pmsstefanov написа:
Причината е, че изпращачът не е регистриран в системата на ЕС и затова ДДС-то трябва да го платиш тук при получаване.
Това не е вярно.
ESPACE - майстор
Снимай етикета на пратката, там е заровено кучето.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Тема "Получаване пратки от АЛИЕКСПРЕС след 01.07.2021 от пощата и куриери." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: