Последна промяна от chapara на ср фев 05, 2025 9:10 pm, променено общо 1 път.
вт фев 04, 2025 6:52 amsvg написа: Добро утро на всички!Както бях обещал:
Имам няколко въпроса за баня с тоалетна, с фаянс поставен преди 1989-та. Помещението не е голямо: 2,5х2.0х2,50. Блокчето е с тухлени стени, но от онези, качествените тухли
Плочките са здрави. Няма пукнати, няма отлепени. Поставени са качествено, но все пак са стари и искам да се сменят. Първо си мислех да се изкъртят, но ще е МНОГО тежко и трудоемко. Прах и хамалогия. За това предпочитам новите да се залепят в/у старите. Поразрових се в Гугъл и видях, че има такива лепила. При някой, предварително старите плочки трябва да се обработят с грунд. Друго, за което се сещам е старите плочки да се надраскат с виброшлайф с доста едра щурка, за да може лепилото по-добре да залепне в/у стария фаянс.Та, въпросите ми са:
1. Само силно лепило за плочки ли да използвам или да ги обработя предварително с грунд? Ще помоля за марки и техника, ако има някаква последователност.
2. Да ги надраскам с въброшлайф с едра шкурка.
3. Къртене. Последен и краен вариант ми е. За същото време и труд, половината баня ще е готова, а и допълнително разходи за извозване на боклука, после изравняване на стените...
4. Пода. Ще се поизкърти около сифона. Ако тръбата е здрава, няма да има смисъл да се сменя - само сифона, или ще трябва целия под да се изкърти?
ВиК задължително ще се смени! Тук, вече ще се доверя на майстор. Предполагам, като се махнат старите тръби, на тяхно място могат да се поставят новите. Няма смисъл да се кърти за нови канали.
Мивката ще се опитам да я спася. За тоалетната чиния е ясно, че ще се смени.
И пак да уточня. Плочките са здрави. Никъде няма подпухнало, счупено или напукано.
Благодаря на отзовалите се!![]()
чет фев 06, 2025 2:47 pmchapara написа:вт фев 04, 2025 6:52 amsvg написа: Добро утро на всички!Както бях обещал:
Имам няколко въпроса за баня с тоалетна, с фаянс поставен преди 1989-та. Помещението не е голямо: 2,5х2.0х2,50. Блокчето е с тухлени стени, но от онези, качествените тухли
Плочките са здрави. Няма пукнати, няма отлепени. Поставени са качествено, но все пак са стари и искам да се сменят. Първо си мислех да се изкъртят, но ще е МНОГО тежко и трудоемко. Прах и хамалогия. За това предпочитам новите да се залепят в/у старите. Поразрових се в Гугъл и видях, че има такива лепила. При някой, предварително старите плочки трябва да се обработят с грунд. Друго, за което се сещам е старите плочки да се надраскат с виброшлайф с доста едра щурка, за да може лепилото по-добре да залепне в/у стария фаянс.Та, въпросите ми са:
1. Само силно лепило за плочки ли да използвам или да ги обработя предварително с грунд? Ще помоля за марки и техника, ако има някаква последователност.
2. Да ги надраскам с въброшлайф с едра шкурка.
3. Къртене. Последен и краен вариант ми е. За същото време и труд, половината баня ще е готова, а и допълнително разходи за извозване на боклука, после изравняване на стените...
4. Пода. Ще се поизкърти около сифона. Ако тръбата е здрава, няма да има смисъл да се сменя - само сифона, или ще трябва целия под да се изкърти?
ВиК задължително ще се смени! Тук, вече ще се доверя на майстор. Предполагам, като се махнат старите тръби, на тяхно място могат да се поставят новите. Няма смисъл да се кърти за нови канали.
Мивката ще се опитам да я спася. За тоалетната чиния е ясно, че ще се смени.
И пак да уточня. Плочките са здрави. Никъде няма подпухнало, счупено или напукано.
1. Аз бих стартирал така.
Измиване на цялата баня, плочки с кислол, да падне евентуална сапунена плака и мърсотия.
2. Подмяна на ВиК. Традиционно не се вадят старите тръби, а се прави ново трасе където да може да се постави и топлоизолация на топла и студена вода. Подмазване на каналите.
3. Грундиране с грунд за непопиващи повърхности
.
4. Полагане на хидроизолация
https://tedceramica.bg/product/dvukompo ... mapelastic
Поставяне на хидроизолационна лента по вътрешни вертикални и хоризонтални ъгли
5. Лепене на плочките Церезит ЦМ17 или
https://praktiker.bg/bg/Lepila-za-ploch ... V/p/123996
6. На изводите ВиК, хидроизолационен машет
![]()
пет фев 07, 2025 7:06 pmsvg написа:чет фев 06, 2025 2:47 pmchapara написа:Гаранция че с ново трасе е по лесно, отработено десетки пъти!вт фев 04, 2025 6:52 amsvg написа: Добро утро на всички!Както бях обе.....
МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ!
Само едно не ми е ясно, защо е така. Не е ли по-малко хамалогията, ако новите тръби се поставят на мястото на старите /ако е нужно да се поизкърти малко/?
И логично е, почистването на плочките трябва да се случи, след поставянето на новите тръби...логично е!![]()
Като намажеш с кислол на разхерметизирана баня, без сифон и дупки по стените, дори и подмазани, как ще измиеш банята и къде, в комшията, ще изтече тази химия? Пак измислено и отработено. Прахта от чисто лесно се премахв с метланай малко.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: