Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
chapara - майстор
:?
Последна промяна от chapara на ср фев 05, 2025 9:10 pm, променено общо 1 път.
ср фев 05, 2025 6:23 pmchapara написа:
Или тръбите с вертикални :?
Тук са плочки, грундове...
chapara - майстор
вт фев 04, 2025 6:52 amsvg написа:
Добро утро на всички! :)
Имам няколко въпроса за баня с тоалетна, с фаянс поставен преди 1989-та. Помещението не е голямо: 2,5х2.0х2,50. Блокчето е с тухлени стени, но от онези, качествените тухли :)
Плочките са здрави. Няма пукнати, няма отлепени. Поставени са качествено, но все пак са стари и искам да се сменят. Първо си мислех да се изкъртят, но ще е МНОГО тежко и трудоемко. Прах и хамалогия. За това предпочитам новите да се залепят в/у старите. Поразрових се в Гугъл и видях, че има такива лепила. При някой, предварително старите плочки трябва да се обработят с грунд. Друго, за което се сещам е старите плочки да се надраскат с виброшлайф с доста едра щурка, за да може лепилото по-добре да залепне в/у стария фаянс.Та, въпросите ми са:

1. Само силно лепило за плочки ли да използвам или да ги обработя предварително с грунд? Ще помоля за марки и техника, ако има някаква последователност.
2. Да ги надраскам с въброшлайф с едра шкурка.
3. Къртене. Последен и краен вариант ми е. За същото време и труд, половината баня ще е готова, а и допълнително разходи за извозване на боклука, после изравняване на стените...
4. Пода. Ще се поизкърти около сифона. Ако тръбата е здрава, няма да има смисъл да се сменя - само сифона, или ще трябва целия под да се изкърти?

ВиК задължително ще се смени! Тук, вече ще се доверя на майстор. Предполагам, като се махнат старите тръби, на тяхно място могат да се поставят новите. Няма смисъл да се кърти за нови канали.

Мивката ще се опитам да я спася. За тоалетната чиния е ясно, че ще се смени.

И пак да уточня. Плочките са здрави. Никъде няма подпухнало, счупено или напукано.

Благодаря на отзовалите се! :)
Както бях обещал:
1. Аз бих стартирал така.
Измиване на цялата баня, плочки с кислол, да падне евентуална сапунена плака и мърсотия.
2. Подмяна на ВиК. Традиционно не се вадят старите тръби, а се прави ново трасе където да може да се постави и топлоизолация на топла и студена вода. Подмазване на каналите.
3. Грундиране с грунд за непопиващи повърхности
Изображение.
4. Полагане на хидроизолация
https://tedceramica.bg/product/dvukompo ... mapelastic
Поставяне на хидроизолационна лента по вътрешни вертикални и хоризонтални ъгли
Изображение
5. Лепене на плочките Церезит ЦМ17 или
https://praktiker.bg/bg/Lepila-za-ploch ... V/p/123996
6. На изводите ВиК, хидроизолационен машет
Изображение
svg - специалист
чет фев 06, 2025 2:47 pmchapara написа:
Имам няколко въпроса за баня с тоалетна, с фаянс поставен преди 1989-та. Помещението не е голямо: 2,5х2.0х2,50. Блокчето е с тухлени стени, но от онези, качествените тухли :)
Плочките са здрави. Няма пукнати, няма отлепени. Поставени са качествено, но все пак са стари и искам да се сменят. Първо си мислех да се изкъртят, но ще е МНОГО тежко и трудоемко. Прах и хамалогия. За това предпочитам новите да се залепят в/у старите. Поразрових се в Гугъл и видях, че има такива лепила. При някой, предварително старите плочки трябва да се обработят с грунд. Друго, за което се сещам е старите плочки да се надраскат с виброшлайф с доста едра щурка, за да може лепилото по-добре да залепне в/у стария фаянс.Та, въпросите ми са:

1. Само силно лепило за плочки ли да използвам или да ги обработя предварително с грунд? Ще помоля за марки и техника, ако има някаква последователност.
2. Да ги надраскам с въброшлайф с едра шкурка.
3. Къртене. Последен и краен вариант ми е. За същото време и труд, половината баня ще е готова, а и допълнително разходи за извозване на боклука, после изравняване на стените...
4. Пода. Ще се поизкърти около сифона. Ако тръбата е здрава, няма да има смисъл да се сменя - само сифона, или ще трябва целия под да се изкърти?

ВиК задължително ще се смени! Тук, вече ще се доверя на майстор. Предполагам, като се махнат старите тръби, на тяхно място могат да се поставят новите. Няма смисъл да се кърти за нови канали.

Мивката ще се опитам да я спася. За тоалетната чиния е ясно, че ще се смени.

И пак да уточня. Плочките са здрави. Никъде няма подпухнало, счупено или напукано.

Както бях обещал:
1. Аз бих стартирал така.
Измиване на цялата баня, плочки с кислол, да падне евентуална сапунена плака и мърсотия.
2. Подмяна на ВиК. Традиционно не се вадят старите тръби, а се прави ново трасе където да може да се постави и топлоизолация на топла и студена вода. Подмазване на каналите.
3. Грундиране с грунд за непопиващи повърхности
Изображение.
4. Полагане на хидроизолация
https://tedceramica.bg/product/dvukompo ... mapelastic
Поставяне на хидроизолационна лента по вътрешни вертикални и хоризонтални ъгли
Изображение
5. Лепене на плочките Церезит ЦМ17 или
https://praktiker.bg/bg/Lepila-za-ploch ... V/p/123996
6. На изводите ВиК, хидроизолационен машет
Изображение

МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ!
Само едно не ми е ясно, защо е така. Не е ли по-малко хамалогията, ако новите тръби се поставят на мястото на старите /ако е нужно да се поизкърти малко/?
И логично е, почистването на плочките трябва да се случи, след поставянето на новите тръби...логично е! :)
chapara - майстор
пет фев 07, 2025 7:06 pmsvg написа:
чет фев 06, 2025 2:47 pmchapara написа:

Както бях обе.....

МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ!
Само едно не ми е ясно, защо е така. Не е ли по-малко хамалогията, ако новите тръби се поставят на мястото на старите /ако е нужно да се поизкърти малко/?
И логично е, почистването на плочките трябва да се случи, след поставянето на новите тръби...логично е! :)
Гаранция че с ново трасе е по лесно, отработено десетки пъти!

Като намажеш с кислол на разхерметизирана баня, без сифон и дупки по стените, дори и подмазани, как ще измиеш банята и къде, в комшията, ще изтече тази химия? Пак измислено и отработено. Прахта от чисто лесно се премахв с метла😉 най малко.
svg - специалист
Здравейте, отново.
Ще прикача няколко снимки на банята, за която очаквам другата седмица пода се се изкърти.
Изображение

До колкото четох из нета, baumit солидо е160 е подходящ за замазка на под на баня. Широчината на банята е 113 см, а сина който мисля да сложа ще е с дължина 80. Дали е добре?!? Има безброй видове линейни сифони. Търси се практичното и не скъпото, ако съществува такова. :-D Друго което знам, че никъде в мръсен канал, не се поставя ъгъл на 90 градуса. Слага се 2х45 градуса, с цел да не се задържа мръсотията.
Тръбите за чистата вода се монтират, след замазката, с цел да са точната височина. Та....другата събота и неделя, ме очаква замазка.
Ако някъде бъркам, ще помоля да ме коригирате. :)

Прикачен файл

20250222_100048858.JPG

Прикачен файл

20250222_100033422.JPG

Прикачен файл

20250222_100029046.JPG

Прикачен файл

20250222_100026557.JPG
svg - специалист
П.П. Възможно ли е, след къртенето, част от пода да е с Итонг? И изолация, и по-малко бъркане?
chapara - майстор
пон мар 03, 2025 10:52 amsvg написа:
П.П. Възможно ли е, след къртенето, част от пода да е с Итонг? И изолация, и по-малко бъркане?
С всичко може, но не е пожелателно. Може и фибран, като отгоре се прави минимум 5см. армирана замазка.
svg - специалист
Ясно, ще бъркам :)
А, относно линейния сифон, има ли някакви изисквания за дължината спрямо размера на банята или всичко е въпрос на вкус? :lol:
Ще помоля и за препоръки, за такъв сифон. Има от 80 лева, до 2-3 хиляди...което е безумно, поне за мен.
Повечето неща ще се купуват от Практикер, защото там ми е най-изгодно икономически :)
svg - специалист
Да се отчета, какво съм свършил.
В крайна сметка избора на сифон ще е стандартен, рогов. Не ми се дават много пари за това. Единственото ми притеснение, че тръбата за въпросния сифон, ще остане под напрежение. В момента стърчи на горе и ще трябва леко да я натисна, иначе нивото ще трябва да се вдигне много...
Ако някой види някакви забележки, ще помоля да ми ги каже с време. Благодаря.
Прикачен файл:
20250309_112659009.JPG
Прикачен файл:
20250309_112646716.JPG
Прикачен файл:
20250309_112635638.JPG

Тема "Няколко въпроса за стара баня с тоалетна." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: