Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср апр 29, 2026 6:52 pmAlfa_D написа:
... купих два нивелира, къс (25 см) и среден (80 см) - поставени един до друг, показват различно отклонение...
Kъсият върху средния, какво показват?
Baлepu - специалист
Слагаш върху "някаква" хоризонтала. Обръщаш на 180°, трябва мехурчето да е пак "там". Ако е на друго място, би могъл да я "забравиш" някъде. Може и всеки път да обръщаш ... После с другия нивелир - същото.
chapara - майстор
ср апр 29, 2026 6:26 pmRakeem написа:
Който го е шубе от картона да ползва аквапанел, защото модерните бани си искат своето, не съм видял някой да зида за вградено казанче или душ.
Мноого неща не си виждал. И това не е плюс. Имал съм случай след ВиК да се налага зидане и пилене на Итонг😉 Премазване на стени също, за да се скрие ВиК. Зидал съм първите казанчета, защото се предлагаха без рамката. Не казвам че така трябва да се прави, но човек трупа в годините опит. Сега съм решил да си спретна баня с винил, изцяло почти сухо строителство.
chapara - майстор
Нивелите се проверяват при покупката, ☝️
Каква марка са тия ,,алуминиеви'' нивелири?
Последна промяна от chapara на ср апр 29, 2026 8:51 pm, променено общо 1 път.
bigdragon - майстор
ср апр 29, 2026 8:28 pmBaлepu написа:
Слагаш върху "някаква" хоризонтала. Обръщаш на , трябва мехурчето да е пак "там". Ако е на друго място, би могъл да я "забравиш" някъде. ...
Или, ако ръцете растат на правилното място, да си го
настроиш да показва едно и също при обръщане на 180°.
hidrazin - майстор
ср апр 29, 2026 8:28 pmBaлepu написа:
Слагаш върху "някаква" хоризонтала. Обръщаш на 180°, трябва мехурчето да е пак "там".
Рядко ползвам такова нещо ама преди години ми потрябва и реших да си купя.
Отивам в един магазин и гледам SOLA-та ама ми се виждат скъпички за нещо дето ще го използвам веднъж на няколко години.
Та гледам до тях висят на "кука" в магазина 5 броя някакви жълти на цвят - вероятно турски ама 4 пъти по-евтини.
Свалям всичките 5 от куката и ги нареждам на пода в магазина. Еее... НЯМА ТАКОВА РАЗМИНАВАНЕ сигурно в целия свят.
От 5-те няма дори два с еднакви показания. :shock: Ма аз не се отказвам.
Свалям и една SOLA и я нареждам между 5-те евтинджоса и Оооо... ЧУДО !!!
Единия евтинджос показва като SOLA-та. Връщам на куката 4-те евтинджоса и почвам по-подробно да сравнявам.
Ми... отговарят си след въртене на 180 градуса и даже доколкото успях сравних и показанията на "мехурчето" на късата страна.
Та си купих нивелир дето ПО СЛУЧАЙНОСТ отговаря на SOLA-та но пък 4 пъти по-евтин.
:partyman:
P.S. Ма сега се замислих... Замислих се че може и SOLA-та да е била "сбъркана"... :lol:
Е, свърши ми работа и няма да се втелявам. Проблеми не усетих.
Да му мислят тези дето са купили онези 4-те евтинджоса дето върнах на куката в магазина. :-D

P.S.2 И да ти растат ръцете на правилното място за КЪВ чеп да се трÓшиш и да си губиш времето?
При условие че вече си платил нещото на алчния търговец и то трябва да О.К.
Baлepu - специалист
Виждал съм и такива дето може да се регулират, но обикновено са залепени.
Аз се издъних веднъж с малък за контакти. Моят беше "проходил". Купувам по спешност от първата железария без изобщо да се замислям. Бачкам си цял ден. На другата сутрин при влизането в обекта се изцъклих. Един наляво, другия на дясно ... И през ум не ми беше минало, че на някакви глупави контакти ще бие така на очи. Веднага го "забравих" на обекта. Странното е, че доста време никой "не си го позна" :-D
hidrazin - майстор
ср апр 29, 2026 9:09 pmBaлepu написа:
Странното е, че доста време никой "не си го позна"
Никой не си го е "познал" защото е бил:
ср апр 29, 2026 9:09 pmBaлepu написа:
...малък за контакти...
На такъв обект може да си го "познае" някой зидаромазач, плочкаджия, картонаджия ...
Ама на тях малкия не им върши никаква работа. :) Те затова...
:partyman:
P.S. За контакти и ключове си имам един малък с подсветка на мехурчетата, магнитно закрепване + лазерна "кръстачка".
Купих го преди много години на майтап и смешна цена ама се оказа КУЧЕ.
(При сгода ще му щракна някоя снимка, ама в момента е в един куфар в гаража...)

Тема "Проблем с плочки върху гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: